KvdH

Analyse Stikstofstemming

Kabinet houdt het vaag na omarmen rapport-Remkes

14 Oktober 2022 - 2 reacties

Ruim een week na het veelomvattende rapport 'Wat wel kan' van Johan Remkes is het kabinet gekomen met een 'omarming' daarvan. De eerste reacties vanuit boerenkring zijn wisselend en gezien alles wat is voorgevallen, misschien ook niet onverwacht. Daarbij komt dat de omarming behoorlijk vaag blijft. Het kabinet verbindt zich aan het rapport, maar laat zich tegelijk ook op nog vrijwel niets concreet vastpinnen.

FDF-voorman Mark van den Oever was daar zo teleurgesteld over dat hij vaststelde dat hij enkele dagen terug 'voor de kat zijn …. naar het Catshuis was gereden'. In een Vlog riep hij op tot nieuwe acties. Het was geheel in Van den Oever-stijl, maar de teleurstelling lijkt voor veel boeren ook wel herkenbaar. Het kabinet zet een eerste stap richting herstel van vertrouwen, gebruikt mooie termen, maar blijft ook spreken met woorden die op meerdere manieren kunnen worden uitgelegd en tot weinig hoeven te verplichten. Bovendien blijft de agenda grotendeels hetzelfde.

Geduld voor een begin
Agractie en andere partijen hebben meer geduld met en begrip voor het kabinet. Er moet immers ergens een begin worden gemaakt met het herstel van vertrouwen en daarvoor kan niet alleen worden teruggevallen op een rapport van Johan Remkes. Er is ook een andere minister van LNV gekomen, die bovendien een andere positie heeft op het ministerie van LNV. Daar is officieel niet zo veel over gedeeld, maar in het rapport van Remkes is wel aangegeven dat het ministerie van LNV niet functioneerde. Remkes zoog dit niet uit de duim, maar had dit ook niet als klacht van minister Van der Wal gehoord.

Ongelijkwaardig en verziekte cultuur
Adema's voorganger Staghouwer zat niet alleen in een ongelijkwaardige positie naast of tegenover Van der Wal, hij had de ambtenaren ook niet mee. Zoiets kan verschillende oorzaken hebben. Een goede minister laat zien wie de baas is en dat hij ook zijn of haar mannetje staat tegenover collega-bewindslieden. Staghouwer had naar verluidt moeite met beide zaken. Een andere reden kan zijn dat er al een min of meer verziekte cultuur op het ministerie was. Er zijn ook geluiden die in die richting wijzen. In de voorbije weken is er een intensieve consultatie geweest met meerdere oud-topambtenaren en bestuurders om de interne 'puinhoop' op LNV aan te pakken, zo valt te horen. Het hoeft met dit in het achterhoofd dan ook niet te verbazen als er in de komende tijd wat verschuivingen op het departement plaatsvinden. De positie van de minister van LNV is alvast versterkt.

Adema redt het niet alleen
Ondertussen is het de komende weken wel zaak dat het kabinet, en in het bijzonder de ministers Adema en Van der Wal, concretere stappen gaan zetten die vertrouwenwekkend zijn richting de landbouw. Minister Piet Adema doet als nieuwkomer hard zijn best om zich van zijn goede kant te laten zien. Hij spreekt ook taal die boeren graag horen: recht voor de raap. Op een bijeenkomst eerder deze week zei hij luid en duidelijk dat de politiek hen de laatste jaren 'heeft bedot'. Zoiets schept dan ook meteen verwachtingen dat hij, Adema, dat niet gaat doen. Maar dat wordt nog een hele klus, want als eenling in een kabinet dat volop heeft meegedaan aan dat bedotten, gaat hem dat niet lukken. Daarvoor zijn medestanders nodig en die moeten in de komende tijd opstaan.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
boerenbusiness.nl

Klaas van der Horst

Klaas van der Horst is een gedreven volger van de zuivelmarkt en alles wat daarmee te maken heeft. Hij zoekt het nieuws en interpreteert de ontwikkelingen.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
2 reacties
Boerenverstand 15 Oktober 2022
Ik schaam mij voor de jeugd voor verkozen werkmethodiek van regeren.

Bedrijven en hun burgers behoren zich niet bezig te houden met lange termijn visie weersverandering.

Wat kan je verwachten van een overheid die dit fundament structureel consumseerd?

Overheidssteun is geen fundamentele oplossing voor "onverwachte problemen" door gebrek aan wegbezuinigde, hoogopgeleide ambtenaren (Omtzigt elders), maar veroorzaakt altijd ongelijkheid, als deze ook nog een keer selectief en voorwaardelijk is, is het beneden alle menselijk peil.
U kunt niet meer reageren.

Wat zijn de actuele noteringen?

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Achtergrond Stikstofstemming

Henk of Piet, ruimte krijgt de minister van LNV niet

Nieuws Stikstof

Adema betreurt niet delen van zorgen over derogatie

Achtergrond Stikstof

'Oppassen voor productie-'slowdown' door EU-beleid'

Nieuws Stikstof

‘Nieuwe stikstofcrisis waar huidige bij in niet valt’

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox