Shutterstock

Nieuws stikstof

'Bandbreedte voor stikstof kan crisis oplossen'

2 November 2022 - 5 reacties

Niet alleen de Stikstofwet moet grondig op de schop. Ook andere verstrekkende maatregelen zijn niet nodig om Nederland uit de stikstofcrisis te halen. Wel moet het kabinet gaan werken met een bandbreedte voor stikstofbelasting in plaats van met een starre rekenkundige parameter.

Dit zeggen de agrarische voorlieden en dossierkenners Jan Cees Vogelaar en John Spithoven in een verklaring na de Porthos-uitspraak van de Raad van State van vandaag 2 november. Hun visie staat haaks op de mening van MOB-voorzitter Johan Vollenbroek, die een zeer forse emissiereductie wil voor zowel industrie en luchtvaart als voor de landbouw die ook af wil van de Stikstofwet.

"Een critical load met een bandbreedte levert ruimte op voor een drempelwaarde voor de bouw, de PAS-knelgevallen en de meeste veehouderij-activiteiten'', stellen Vogelaar en Spithoven "En daar waar wetenschappelijk is vastgesteld dat depositie te relateren is aan een specifieke bron, kan maatwerk zorgen voor een oplossing in de vorm van bijvoorbeeld een bedrijfsverplaatsing." 
Ze hebben daarnaast nog een advies: "Ga monitoren in de natuur middels gevalideerde depositiemetingen en bodemonderzoeken en dat alles gerelateerd aan de gunstige instandhoudingsdoelstellingen."

Onnodige schade
Vogelaar en Spithoven zijn het er mee eens dat het stikstofdossier de Nederlandse economie steeds meer schade toebrengt, maar volgens hen is dat onnodig.  "Ook vandaag, in de uitspraak Porthos, blijkt weer dat een genegeerd advies van de Raad van State uit 2012 zorgt dat het stikstofdossier de Nederlandse veehouderij en economie dag in dag uit meer schade berokkent. Binnen het huidig wettelijk kader en met respect voor de adviezen uit 2012, ligt er een oplossing binnen handbereik."
Spithoven en Vogelaar wijzen er op dat in alle adviezen van de Raad van State wordt gehamerd op voorwaarden die nodig zijn voor een oplossing. Dit zijn: a: de instandhoudingsdoelstellingen moeten bewegen richting een gunstige staat. Dit staat in artikel 6.2 en 6.3 van de Habitatrichtlijn, b: het verslechteringsverbod moet worden gerespecteerd, evenals c: het voorzorgsbeginsel.

KDW van bandbreedte naar kunstmatige stip
De kritische depositie waarde (KDW) speelt volgens hen daarbij een cruciale rol. Internationaal zijn de 'critical loads' tot stand gekomen met een bandbreedte. In 2012 is deze KDW door Nederlandse 'deskundigen' in het Alterra rapport 2397 omgevormd tot een abstracte waarde. Daarmee verdween de bandbreedte en ook de ruimte voor een drempelwaarde. De deskundigen hadden hiermee voor ogen om ruimte te scheppen voor het politiek debat, maar de realiteit pakte anders uit.

TNO-rapport
Ook kennisinstituut TNO verwijst in een onderzoek van april dit jaar naar de ruimte voor een drempelwaarde tot maximaal 10 mol. Dit instituut refereert ook aan de bandbreedte in de KDW. Dit TNO-rapport werd eerst onder de tafel gehouden en werd pas openbaar na gerichte vragen hierover. Deze situatie overziend menen Vogelaar en Spithoven dat de huidige impasse in feite het gevolg is van een keuze die ook bij te stellen valt.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
boerenbusiness.nl

Klaas van der Horst

Klaas van der Horst is een gedreven volger van de zuivelmarkt en alles wat daarmee te maken heeft. Hij zoekt het nieuws en interpreteert de ontwikkelingen.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
5 reacties
Peter 3 November 2022
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/artikel/10901416/bandbreedte-voor-stikstof-kan-crisis-oplossen]'Bandbreedte voor stikstof kan crisis oplossen'[/url]
Misleidend artikel, gedragsmanipulatie door eenvoudige zondebokken is (weer) VVD keuze.
Misbruik maken van opleiding van onze regering geschiedkunde zou strafbaar moeten zijn.

Tijd om gedragsdeskundigen namens de boeren te laten spreken en niet namens bedrijfsleven en hun klusjesmannen.
Abonnee
Zeeuw 3 November 2022
De tijd heeft niet stilgestaan. Bandbreedte is een goede zaak maar voor nu te laat. Deze moet ( zou ) dan geflankeerd worden met een beoordeling over status natuur in het bewuste gebied
Gedragsmanipulatie 4 November 2022
Cultuur van schuld en schuldenaren houd stand dankzij gedragswetenschappers:

https://www.nu.nl/politiek/6233958/kabinet-gaat-excuses-aanbieden-voor-slavernijverleden.html
Harm 4 November 2022
Is dit de Zwarte Piet discussie?
Boerenverstand 5 November 2022
Gaat over geheugen autisme van geschiedkundigen die hun excuses aanbieden.

Deze mensen leven in een eigen wereld, hypocriete psygoochelaars gedragswetenschap slaan hun slag en laten de gevolgen van de antiverkrachtingsboerka en superieuriteit door verminking geslachtsdeel mannen met haat tegen hun werkende witte hollandse honden met hun onbedekte hoeren voor wat het is.

Dit land leeft in de geschiedenis, zoals een goed autist betaamt waar op gestemd is.
door U
U kunt niet meer reageren.

Wat zijn de actuele noteringen?

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Achtergrond Stikstofstemming

Henk of Piet, ruimte krijgt de minister van LNV niet

Nieuws Stikstof

Adema betreurt niet delen van zorgen over derogatie

Achtergrond Stikstof

'Oppassen voor productie-'slowdown' door EU-beleid'

Nieuws Stikstof

‘Nieuwe stikstofcrisis waar huidige bij in niet valt’

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox