16 miljoen verlies in 2015

Kongskilde blijft te koop maar nu even niet

2 Maart 2016 - 1 reactie

Het Deense DLG – de eigenaar van Kongskilde – zette de machinebouwer in 2014 in de etalage. Dat besluit volgde na een negatief resultaat wat de groep 74 miljoen euro koste. Ondanks dat er geïnteresseerde zijn blijft het bedrijf voorlopig in Scandinavisch eigendom. DLG heeft weer hoop.

In het afgelopen jaar heeft Kongskilde een forse herstructurering ondergaan. Het heeft nu één merk en één strategie die alle losse merken als Överum, JF-Stoll en Becker samenvoegen. In de jaren daarvoor werden die juist weer opgesplitst.

Er is genoeg interesse om Kongskilde over te nemen

'Op de Agritechnica werden we onder andere warm ontvangen door Agco', laat financieel directeur Kim Balle aan Maskinbladet weten. Meerdere overnamepartners hebben zich in 2015 gemeld maar DLG heeft voor alle interesse bedankt. Volgens Balle wil DLG eerst de herstructurering achter de rug hebben voor het verder gaat. 'We zijn al twee jaar bezig Kongskilde te stabiliseren. In 2016 plukken we daar hopelijk de vruchten van.'

Na een fiks verlies in 2014 pakt ook 2015 voor Kongskilde negatief uit. De officiële cijfers worden pas in mei gepubliceerd maar Balle kan al melden dat het netto verlies over 2015 16 miljoen euro bedraagt. Dit is mede te wijten aan de kosten voor productieverplaatsing en de overdracht naar Kramp voor de onderdelenvoorziening.

De verkoop nam met 13 procent af tot een omzet van 124 miljoen. Dit percentage ligt in de lijn der verwachting van de sector. Balle wil de machinebouwer flexibeler laten produceren zodat pieken en dalen beter kunnen worden opgevangen. Voor 2016 wordt een klein plus of minnetje verwacht.

Door de bedrijfsvoering binnen Kongskilde te stabiliseren hoopt DLG een gezondere onderneming te hebben om te verkoop. Dat moet uiteindelijk meer geld opleveren. Die strategie zal voor de korte termijn worden aangehouden. Interesse is er genoeg van de full liners. Agco werd al genoemd maar ook CNH heeft ambitie in werktuigen te groeien. De nieuwe eigenaar kan echter ook zo maar uit Chinese hoek komen.

Toevoeging 7 maart: Eerder werden foutief bedragen genoemd. Het ging hier om Deense kronen, niet om Euro's. Ook is meer achtergrond toegevoegd.

Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
Edwin Wopereis 4 Maart 2016
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/ondernemen/tech/artikel/10868512/Kongskilde-blijft-te-koop-maar-nu-even-niet]Kongskilde blijft te koop maar nu even niet[/url]
Genoemde bedragen zijn volgens mij Deense kronen en geen euro's. Zie http://www.maskinbladet.dk/artikel/kongskilde-endnu-millionunderskud
U kunt niet meer reageren.
Boerenbusiness Award

Win jij dit jaar de Agribusiness Award?

Maak kans op een mediapakket en een vervolgtraject van ABN AMRO

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief

Nieuws Granen & Grondstof

Graangigant Glencore verstevigt positie in VS

Nieuws Varkens

Barsten in groeitrend Deense varkensstapel

Nieuws Varkens

Poolse boer verkoopt graan en doet varkens in de ban

Inside Varkens

Denen breiden zeugenstapel verder uit

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief