Praktijk in Australië

Zijn agri-robots de toekomst of realiteit?

26 Januari 2017 - 1 reactie

In Nederland – maar ook elders in Europa – speculeren we vooral heel erg veel over robots die het werk van trekkers en medewerkers over kunnen nemen. Veel verder dan het tekenbord of een prototype komt het meestal niet. Bij de Australische akkerbouwers Andrew en Jocie Bate is dat wel anders. Zij hebben al een heus robotloonbedrijf.

Andrew en Jocie Bate hebben een akkerbouwbedrijf in de Central Highlands regio van Australië. Dat ligt in de provincie Victoria. Inmiddels draaien vier robots op hun bedrijf om de gewasbescherming uit te voeren. De zogenaamde Swarmbot3. Die heeft het bedrijf ontwikkeld en gebouwd onder de eigen naam Swarm Farm Robotic Agriculture. Daarmee komt robottechnologie voor de landbouw akelig dichtbij.

250

hectare

spuiten 4 robots in 10 uur tijd

Niet steeds groter en breder maar juist klein en licht is de filosofie van de boerenuitvinders. Voor komend jaar staan nog eens 50 robots op de tekentafel om gebouwd te worden. Ze hebben namelijk een werkbreedte van 8 meter. Om een beetje Australisch graanperceel te spuiten van – zeg 1.000 hectare – heb je dus letterlijk een zwerm nodig. Dat is precies de filosofie die veel robotuitvinders hanteren. Door klein en licht te bouwen hopen ze direct het probleem van bodemverdichting te tackelen.

De Swarmbot3 weegt 1.500 kilo en gebruikt cameratechnologie voor de veldspuit. De bekende Greenseekers, waarbij op groen wordt gescand en alleen dat plekje – het onkruidplantje – met glyfosaat wordt behandeld. Een bijkomend voordeel is dat ze door hun lagere rijsnelheid accurater zijn dan een conventionele trekker met veldspuit. ‘Het gaat erom dat je licht, simpel, accuraat en efficiënt bent’, zegt uitvinder Andrew Bate. ‘Bij een lagere snelheid detecteren de camera’s de onkruidplanten beter. Met vier robots kunnen we nu 250 hectare in 10 uur tijd spuiten.’

 

boerenbusiness.nl

Niels van der Boom

Niels van der Boom is senior redacteur akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij bericht vooral over de aardappel- en granenmarkt. Wekelijks presenteert hij de Marktflits Granen.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
Bezoeker 26 Januari 2017
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/ondernemen/tech/artikel/10873157/Zijn-agri-robots-de-toekomst-of-realiteit?]Zijn agri-robots de toekomst of realiteit?[/url]
Wanneer ik het filmpje bekijk, zie ik continu vloeistof uit de doppen komen. Het ziet er wat mij betreft niet helemaal naar uit dat het plaatsspecifiek gebeurd?
Dini 10 Februari 2017
Beste Bezoeker,

Afgelopen jaar heb ik 6 maanden stage gelopen bij Swarmfarm robotics. Inmiddels wordt voor alle andere robots de WeedIt gebruikt in plaats van de Weedseeker. De weedseeker dient gedurende de dag opnieuw gekalibreerd te worden om goed te functioneren, bij de Weedit gebeurt dit automatisch. Deze technologie is overigens dus niet door Swarmfarm ontwikkeld. Echter in dit filmpje wordt er geen gebruikt gemaakt van de sensoren, maar volveldsbespoten. Vandaar dat u continu vloeistof uit de doppen ziet komen.

Aanvullend een link naar de meest recente promo video waar het plaats specifiek spuiten wel in beeld is gebracht: https://youtu.be/_A-51G3oUVA
U kunt niet meer reageren.
Boerenbusiness Award

Win jij dit jaar de Agribusiness Award?

Maak kans op een mediapakket en een vervolgtraject van ABN AMRO

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief

Nieuws Granen

Australië en India in de spotlights voor tarwe

Analyse Melk

Melkveehouders verkleinen achterstand in Australië

Nieuws Techniek

Nothing runs like a Deere zonder chauffeur

Inside Granen & Grondstof

Regen in Australië, droogte in Argentinië door La Niña

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief