Met eigen start-up

Grimme gaat zelf software ontwikkelen

5 September 2017

De jongste telg in de Grimme Group-familie heet Schmiede One. Een start-up die zich richt op de ontwikkeling van internettoepassingen en software. Het bedrijf is opgericht door Christoph Grimme. Via deze weg kan gezocht worden wat nieuwe softwareontwikkelingen voor de landbouw kunnen betekenen.

Christoph Grimme, de zoon van machinebouwer Franz Grimme, presenteerde zijn nieuwe bedrijf op de persconferentie van maandag 4 september. Sinds maart van dit jaar is de start-up in Düsseldorf actief in het ontwikkelen van internetoplossingen en software. Niet alleen voor de landbouw, maar ook voor levensmiddelentechnologie. Daarnaast houdt het zich ook met kunstmatige intelligentie bezig.

Internet laat dingen op een snel tempo veranderen

Waar heeft de landbouw behoefte aan?
"Het internet laat dingen op een zeer snel tempo veranderen. Producten waarvan we niet wisten dat we zonder ze konden", zegt Grimme junior. "Neem de komst van Netflix die de dvd vervangt, of Spotify die cd’s overbodig maakt. Wat dit voor de landbouw betekent, weten we nog niet. Schmiede One probeert hierachter te komen. Het bedrijf observeert en luistert, kijkt naar de markt en handelt vanuit de markttrends die het ziet. Op een onafhankelijke manier wordt de Grimme Group zo van digitale praktijkoplossingen voorzien. Onder andere natuurlijk machinefabriek Grimme."

Marktplaats voor machines
Aan het roer van de nieuwe firma staat Alexander Langer, die al langer bij Grimme werkt. Het eerste product is een marktplaats voor gebruikte werktuigen van Grimme, Asa-Lift en Spudnik. Op de Agritechnica wordt deze geïntroduceerd.

Het idee is om kopers direct de juiste machine voor te schotelen, met de juiste prijs. Bovendien kan het enorme dealernetwerk worden aangesproken om de machine snel te plaatsen. Dat moet de verkoop van gebruikte machines vereenvoudigen en vooral veel tijd besparen.

Premium Services
Voor wie liever niet inruilt, maar langer doorrijdt met zijn machine, heeft Grimme ook een nieuwe optie: Premium Services. Dat zijn 4 onderhoudspakketten voor de zelfrijdende aardappel- en bietenrooiers. Afhankelijk van je dekking controleert een dealer je machine, worden alle onderdelen gecheckt en in het meest luxe pakket: Protect, vallen zelfs alle slijtdelen onder de verlengde garantie.

Het is een uniek concept

Volgens de fabrikant is dat uniek. Daarmee weten de gebruikers vooraf de kosten per draaiuur van hun machine, en dat is waar de markt om vraagt. Vanaf 2018 is de verlengde garantie af te sluiten op alle Varitron, Maxtron en Rexor modellen. Nederland is daarmee een van de landen waar het programma als eerste wordt uitgerold.

Chinese fabriek
De 29-jarige zoon Christoph is, naast Schmiede One, ook verantwoordelijk voor de internationale machineproductie van Grimme. Zo overziet hij de bouw van een nieuwe fabriek in de Chinese provincie Tianjin. De fabriek van 13 hectare is inmiddels bijna klaar en heeft onder meer een eigen ontwikkelafdeling. In totaal kost de locatie €13 miljoen.

"Met 5 miljoen hectare aardappelen is China de grootste producent ter wereld. Pas ver daaronder komt India, de nummer 2", zegt Grimme. "Op het moment is ongeveer 10% van de Chinese aardappelteelt gemechaniseerd. Voor ons ligt er een belangrijke groeimarkt in het verschiet. De groenteteelt is zelfs helemaal niet gemechaniseerd."

boerenbusiness.nl

Niels van der Boom

Niels van der Boom is senior redacteur akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij bericht vooral over de aardappel- en granenmarkt. Wekelijks presenteert hij de Marktflits Granen.
Regenradar
Powered by Agroweer

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief