Blog: Alfred Jansen

Wie is de Mol in politiek Den Haag?

9 Maart 2017 - Alfred Jansen - 1 reactie

In deze verkiezingstijd horen wij de standpunten van de verschillende partijen aan en dan vraag je je af, wat daar uiteindelijk van terecht gaat komen. Denk bijvoorbeeld aan de 1000 euro van Rutte, of linkse partijen die zeggen dat de boer een eerlijke boterham moet kunnen verdienen en vervolgens roepen dat de toeslagen uit Brussel er zo snel mogelijk vanaf moeten en de koeien verplicht in de wei.   

Laten we Staatsecretaris Van Dam eens bij de horens pakken. Martijn is een geval apart. Bij hem heb ik het gevoel dat ik naar een aflevering van ‘Wie is de Mol’ aan het kijken ben. Ik heb al die tijd het gevoel gehad dat hij een spelletje aan het spelen was. Het is vanaf het begin al duidelijk dat alles wat de sector geld gaat kosten, direct ingevoerd wordt. En alles wat de sector kan helpen, dat vergeet hij of het wil maar niet lukken. Recent heeft hij tijdens de verkiezingscampagne te kennen gegeven dat het aantal dieren in Nederland flink gereduceerd moet worden. Toen kwam de ware Van Dam naar buiten. Mijn gevoel klopte; hij is de mol!

Maar het leed is al geschied. Mede door zijn opzichtige geklungel worden nu een flink aantal koeien naar de slacht gebracht. Als je in de MKZ driehoek woont, dan voelt dat toch als een deja vue: destijds was meneer Brinkhorst de mol. Veel leed en beide roepen om het hardst dat de sector het over zichzelf afroept. De boer is uitgeschakeld en de mol krijgt de pot. In het geval van Van Dam en Brinkhorst een mooi baantje.

Een goede buur is beter dan een verre vriend

Dan is het niet vreemd dat je vertrouwen in politici op de proef wordt gesteld. Het is zo langzamerhand de vraag welke politicus een mol is, en welke politicus nu echt vecht voor de zaak. Wie maakt zijn beloftes waar? Ik kan het u niet precies vertellen.

Tot ik hoorde van de campagne ‘kies voor je regio’. De Overijsselse CDA politici Hilde Palland, Pieter Omtzigt, Eugene van Mierlo en de bekende melkveehouder Maurits von Martels zijn hiermee begonnen. Inmiddels hebben ook andere Overijsselse politici deze campagne omarmt. De gedachte is dat politici uit de regio de mensen uit de regio kennen, weten wat er speelt en iedere week terugkomen in hun regio. De binding blijft. Kort gezegd: een goede buur is beter dan een verre vriend. 

Een andere insteek is om iemand te kiezen die de sector van binnenuit kent. Kijk bijvoorbeeld naar het initiatief van de NVV ‘kiespartijvoordeboeren’,  daar worden de landbouwkandidaten speciaal naar voren gebracht. Als je op iemand stemt uit je eigen regio en uit je eigen sector dan heb je ‘Ons kent ons’. En dat voelt natuurlijk wel vertrouwd. 

Alfred Jansen

Alfred Jansen is bestuurder veiligheid en pacht bij LTO Nederland, rentmeester en hij heeft een boerderij met kalveren en akkerbouw. In zijn opinies schetst hij de ontwikkelingen in de markt van agrarisch onroerend en dierrechten.
Reacties
1 reactie
Arnold 9 Maart 2017
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/ondernemen/columns/column/10873721/Wie-is-de-Mol-in-politiek-Den-Haag?]Wie is de Mol in politiek Den Haag?[/url]
De mol in de politiek. 20-03-2013 heeft Sharon Dijksma een notitie naar de kamer gestuurd waar ze haar plannen, aangaande de ontwikkelingen in de sector uiteen en zette heb daar enige keren mail contact over gehad. Ze waren goed in nietszeggende teksten, maar jammer dat het daar niet bij is gebleven. Als ik terug kijk naar de aanbevelingen naar de kamer en hetgeen nu aan beleid is uitgevoerd, het lijkt er niet op. Dus politiek, mooie woorden zeker van links, maar stiekem aan vermoorden ze je met een lach. Hoe bestaat het dat onze standsorganisatie zich zo laat manipuleren? Of is het pluis zo slaapverwekkend?
Abonnee
Joepi 10 Maart 2017
Goede column! Het is vandaag inderdaad een mengelmoes van meningen en standpunten die elke partij uitkraamt. Vandaag voel je je voor de verkiezingen weer iets meer gewaardeerd, alleen de praktijk is dat dit na de verkiezingen weer vrij snel weg is. Wie word onze nieuwe voorman, word het weer iemand die geen andere functie kon krijgen in den haag en dit schoorvoetend maar aanneemt om ook nog wat te hebben, of krijgen we hopelijk toch weer een minister van Landbouw met een hart voor de sector. Dit laatste lijkt wel een hopeloze droom. Wat kan je doen als het allemaal wat gecompliceerd word voor jou als ondernemer en agrarier? Ga dan terug naar de basis, kijk op de kieslijst. zoek iemand met goede intenties voor de sector en het liefst nog uit je eigen regio. Korte lijnen en laat iedereen aub gaan stemmen!!! Geen stem is geen recht tot spreken of klagen.
U kunt niet meer reageren.

Wat zijn de actuele noteringen?

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Nieuws Politiek

Berucht amendement op dierenwet is van de baan

Nieuws Politiek

Natuurherstelwet met noodrem goedgekeurd

Analyse Politiek

Financiën breekpunt, ook op landbouw botert 't niet

Analyse Mest

Adema ligt op ramkoers met de agrarische sector

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden