Column Alfred Jansen

Landbouwgrond een betere belegging dan de AEX

18 December 2012 - Alfred Jansen - 2 reacties

Agrarische ondernemers bezitten van oudsher grond en weten dat grond een solide belegging is. We kennen allemaal de verhalen dat de grond in de loop der jaren meer waard is geworden. Toch was grond nooit erg in trek bij particuliere beleggers. Het was onbekend terrein en onbekend maakt onbemind.

Sinds de kredietcrisis is daar, en terecht, verandering in gekomen. Dit jaar ben ik benaderd door een particuliere belegger. Hij wilde een objectieve vergelijking tussen een belegging in landbouwgrond en een belegging in de AEX. Niet alleen kijken naar het rendement, maar ook het risico meenemen.

Mijn bureau heeft het onderzoek naar het rendement en het risico van landbouwgrond in Nederland inmiddels afgerond en de resultaten zijn interessant. Het gemiddelde rendement op landbouwgrond vanaf 1970 is 8,4 procent, in diezelfde periode was het gemiddelde rendement van de AEX 8,9 procent (inclusief dividend). Het rendement op landbouwgrond bestaat uit de gemiddelde waardestijging en de gemiddelde jaarlijkse directe opbrengst van de grond.

Het gaat om het nominale rendement, het reële rendement (rendement gecorrigeerd voor inflatie) ligt 3,6 procent lager. Opvallend is dat het rendement van landbouwgrond nauwelijks onder doet voor het rendement op de 25 meest verhandelde aandelen in Nederland, die samen de AEX vormen.

Het risicoprofiel voor landbouwgrond is berekend, dat houdt in dat het risico is omschreven in een getal. Zoals verwacht is het risicoprofiel van landbouwgrond veel lager dan het risicoprofiel van de AEX. Nu is het natuurlijk zo dat beleggen per definitie ook risico’s met zich meebrengt. Maar iedere belegger wil wel een vergoeding voor het risico dat hij loopt. Des te hoger het risico, des te hoger het rendement moet zijn om een aantrekkelijke belegging te zijn.

Met andere woorden: het rendement dat wordt behaald met een belegging moet altijd worden gerelateerd aan het risico van die belegging. Daarom is de zogenaamde Sharpe ratio berekend. De Sharpe ratio corrigeert het rendement voor het risico dat gelopen wordt. Des te hoger de Sharpe ratio, des te aantrekkelijker de belegging. Uit het onderzoek komt naar voren dat de Sharpe ratio van landbouwgrond veel hoger is dan die van de AEX. Nederlandse landbouwgrond is daarom een betere belegging gebleken dan een belegging in de AEX.

Voor het onderzoek is sec gekeken naar landbouwgrond en niet naar grond die door een wijziging van de bestemming meer waard is geworden, denk bijvoorbeeld aan grond die omgezet is in bouwgrond. Was hier wel rekening mee gehouden, dan was het rendement hoger geweest. Bij de bepaling van het risicoprofiel is gekeken naar de fluctuaties in waarde, daaruit blijkt dat Nederlandse landbouwgrond een stabiele waardeontwikkeling kent.

Bovendien heeft landbouwgrond specifieke eigenschappen: het kan niet verbranden noch kan het worden gestolen. Jarenlang was grond nauwelijks in beeld maar door de kredietcrisis zijn particuliere beleggers solide beleggingen weer gaan waarderen. De vraag is natuurlijk hoe agrarische ondernemers hier op in kunnen spelen. 

Alfred Jansen
Directeur en rentmeester De Mediaan

Alfred Jansen

Alfred Jansen is bestuurder veiligheid en pacht bij LTO Nederland, rentmeester en hij heeft een boerderij met kalveren en akkerbouw. In zijn opinies schetst hij de ontwikkelingen in de markt van agrarisch onroerend en dierrechten.
Reacties
2 reacties
j.rockx 31 December 2012
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/columnisten/alfred-jansen/item/10817297/Landbouwgrond-een-betere-belegging-dan-de-AEX]Landbouwgrond een betere belegging dan de AEX[/url]
dit gegeven was mij al langer duidelijk, maar er is haast geen grond te koop tegen een acceptabele prijs.

mvg stevan
Cornelis 10 Januari 2013
Beste Rentmeester Alfred,
Grond is inderdaad een goede belegging is jaren gebleken,.
Met kennis van zaken heb je een vergelijking gemaakt met het rendement tov van de AEX.
Inderdaad is de grondprijs niet zo volatiel in vergelijking met beurs genoteerde waardepapieren.
Naar mijn mening zijn er toch ook een aantal voordelen op de beurs te behalen inplaats van grond of vastgoed te investeren. De waardepapieren zijn dagelijks via de beurs te verhandelen, met vastgoed is dit niet het geval. Met optie constructies zijn de waardepapieren te beschermen tegen grote koersschommelingen.
Door te investeren in verschillende sectoren kan je het risico spreiden. Zo zijn er ook voor het beleggen in waardepapieren , van achter je bureau, zeker goede rendementen te behalen tov van het Investeren in grond.
Met dank voor je colum , Cornelis
Corry 23 Januari 2016
j.rockx schreef:
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/columnisten/alfred-jansen/item/10817297/Landbouwgrond-een-betere-belegging-dan-de-AEX]Landbouwgrond een betere HTTP://cursus-beleggen.net belegging dan de AEX[/url]
dit gegeven was mij al langer duidelijk, maar er is haast geen grond te koop tegen een acceptabele prijs.

mvg stevan
U kunt niet meer reageren.

Wat zijn de actuele noteringen?

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden