Column Alfred Jansen

Grondrechten beter dan dierrechten

4 Maart 2013 - Alfred Jansen - 21 reacties

De discussie over wel of geen dierrechten is in volle gang. Staatssecretaris Dijksma heeft aangegeven dat zij hoopt dat de sector zelf de mestverwerking realiseert, maar als dat niet lukt overweegt zij dierrechten in te voeren. Beide opties missen dat ze gebonden zijn aan grond. In mijn ogen een groot gemis, omdat op de lange termijn de landbouw grondgebonden moet zijn. Daarom pleit ik voor een nieuw alternatief: grondrechten. Hieronder leg ik uit hoe dat eruit kan zien.

Een grondrecht is een maximum aantal rundveedieren dat je per hectare mag houden. Het aantal dieren dat je mag houden hangt dus samen met het aantal hectares grond dat je gebruikt. Op dit moment mag je op grond een bepaalde hoeveelheid dierlijke mest aanwenden. Daarnaast komt er dus een maximaal aantal stuks rundvee die je per hectare mag houden. Een grondrecht is onlosmakelijk aan de grond gebonden en kan dus niet apart worden verhandeld.

Voor gangbare landbouwgrond geldt een hoger aantal dan voor landbouwgrond met natuurdoelstellingen of met landschappelijke waarden. De landbouwgrond die meegeteld wordt voor de mestwet, geldt ook voor de grondrechten. Voor iedere rundveesoort geldt een ander aantal per hectare, afhankelijk van de mest-, stikstof-  en fosfaatproductie. De huidige tabellen van de mestwet kunnen hiervoor als basis dienen. Het maximum aantal dieren dat je mag houden in het kader van de milieuvergunning blijft (uiteraard) van kracht.
 
Voor dieren uit de intensieve veehouderij (excl. runderen) kan ook aan grondrechten gedacht worden, echter omdat deze sectoren niet grondgebonden zijn ligt het voor de hand dat daar het huidige stelsel van dierrechten blijft bestaan.

Hoe werkt dat in de praktijk? In 2015 wordt bijvoorbeeld gestart op een norm van 5 GVE per hectare, met een eindnorm van 4 GVE per hectare in 2025. Een rundveehouder met 30 hectare grond kan per 2015 maximaal 150 GVE houden, op termijn wordt dit 120 GVE in 2025. 

Wat zijn de voordelen? Grondrechten zijn eenvoudig, sluiten nauw aan bij bestaande wetgeving en voorkomen kapitaaluitstroom bij groeiende landbouwbedrijven.  De overheid kan door grondrechten en de uitgifte van milieuvergunningen het aantal rundveedieren in de hand houden. Bovendien sluiten grondrechten aan bij de derogatie, eventuele veranderingen hierin kunnen eenvoudig opgevangen worden. Indien de mestverwerking of een ander alternatief zorgt voor een verantwoorde afvoer van mest, dan kan de norm per hectare eenvoudig worden aangepast. 

Een keuze voor grondrechten houdt wel in dat geen rekening wordt gehouden met het aantal dieren dat op dit moment wordt gehouden, dit kan op de korte termijn bij intensieve bedrijven leiden tot ongewenste effecten. Op de lange termijn is een systeem met grondrechten beter voor het imago van de agrarische sector en voor de ontwikkeling van natuur en milieu.

Wat vind u van dit alternatief?  Ben benieuwd naar uw reactie!

Alfred Jansen
Directeur en rentmeester De Mediaan

Alfred Jansen

Alfred Jansen is bestuurder veiligheid en pacht bij LTO Nederland, rentmeester en hij heeft een boerderij met kalveren en akkerbouw. In zijn opinies schetst hij de ontwikkelingen in de markt van agrarisch onroerend en dierrechten.
Reacties
21 reacties
Wim Brus 4 Maart 2013
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/columnisten/alfred-jansen/item/10821551/Grondrechten-beter-dan-dierrechten]Grondrechten beter dan dierrechten[/url]
Interessante gedachte waar ik op persoonlijke titel helemaal in mee kan gaan.
Weet alleen wel dat de standsorganisaties om voor mij volstrekt duidelijke redenen momenteel aan andere koers varen waar ze niet van te weerhoudenzijn. Toen ik hieraan een column wijdde in het blad Nieuwe Oogst waren de rapen gaar. Ach ja,zo gaat dat..Blijkbaar worden we op het mestdossier nog steeds geregeerd door de zuidelijke standsorganisaties.
Marcel 4 Maart 2013
Als grondrechten het nieuwe idee is,dan is er over 2 jaar in het noorden alle grond verhuurd aan bedrijven uit het zuiden en hebben ook de noordelijke mensen een groot probleem!! Dus zeker niet aan beginnen!!!!
hans wolfs 4 Maart 2013
klinkt leuk maar als je wild uitbreiden van 120 gve naar 200 gve moet je even het gebouw financieren a5000euro per ligplaats + 80 gve = 80:4=20ha *50000euro komt toch gauw op een 1,4tot 1,5 miljoen ik heb hier nog bedenkingen over
Pieter Janssen 4 Maart 2013
grond gevraagd in het noorden 1100 euro/ha pacht
Bertus 4 Maart 2013
Slecht idee, beperkt de innovatiekracht van de sector. Heb sowieso het idee dat de columns van dhr Jansen altijd vaak gericht zijn op het creeren van schaarste aan grond en daarmee hogere grondprijzen. Terwijl de landbouw (en dan vooral de jongeren) er juist baat bij hebben dat de grondlasten in lijn komen met het opbrengend vermogen van de grond.
gerrit coppens 4 Maart 2013
Goed plan. Ik heb enkele jaren geleden melkquotum verkocht en ben de akkerbouwtak uit aan het bouwen. Beetje zoogvee als hobby. Als ik nu grondrechten krijg dan kan ik nog een keer cashen door die grondrechten aan een melkveehouder te verkopen.
Met andere woorden, dit plan lijkt me weinig kans van slagen hebben
hein vrolijk 4 Maart 2013
Is dit niet het Duitse systeem? Dan is het handig om te zien hoe het daar functioneert.
Gak 4 Maart 2013
Dit leiijdt! Tot evenwichtige landbouw
john 4 Maart 2013
zet de aanwezige gebruiksruimte maar om in fosfaat en stikstofruimte rechten. dierrechten weg en iedere ondernemer moet maar netjes zorgen dat zijn reststromen op een milieuvriendelijke manier terecht komen. Als grond 1 hc grond de landbouw ontrokken wordt moet ook voor 1 hc stikstof en fosfaatrechten gekocht worden. alleen op deze manier maken we de mestproductie grondgebonden over alle sectoren heen.
Mels 4 Maart 2013
Krijg je veel betaald voor deze onzin,tjonge tjonge.
Je geeft zelf al aan dat we gebruiksnormen hebben,dat zou genoeg moeten zijn daar er helemaal geen mestprobleem is maar een niet mogen gebruiken probleem,de sector zal zelf,net als nu bv de varkenshouders,de afzet moeten regelen en zeker niet in dure onzinnige verwerking moeten investeren,kan men het niet meer kwijt,wat wil zeggen de afzet kosten worden te hoog dan zal er vanzelf een krimp ontstaan,tevens blijft eenieder vrij in zijn doen en laten en zal de markt bepalen of en hoeveel dieren er overblijven.Geen probleem lijkt mij.De werledmarkt geld ook met dit systeem na 2015 en dat zal geen vetpot zijn.
Tomm 4 Maart 2013
Dit slaat inderdaad alles, intensieve bedrijven worden de nek om gedaan en akkerbouw bedrijven met grond zouden in eens rechten krijgen om vee te gaan houden. Grondprijzen zijn al niet normaal duur en worden dan helemaal absurd. Ik weet dat er met een nieuw systeem toch mensen benadeeld en bevoordeeld gaan worden maar dit maakt toch wel gruwelijk grote verschillen!! ik zou toch maar ff iets langer nadenken,
joop 8 Maart 2013
Een heel goed plan, maar ....zoveel boeren willen "onbeperkt"
kunnen groeien en ook LTO zal dit wel niet aandurven vanwege
kritiek van "vooruitstrevende" boeren.
Voorkomen kan hiermee worden dat er zeer intensieve melkveebedrijven ontstaan, waar de Nederlandse burger (consument) veel weerzin tegen heeft. Zie de varkenshouderj.
lucas 9 Maart 2013
eindelijk is iemand die aan de extensievere veehouder denkt die tenslotte niet voor een mestoveschot zorgt
j.verstraten 10 Maart 2013
bedrijven met een mestoverschot moeten krimpen óf investeren in hun mestafzet. Niet opnieuw een systeem bedenken waardoor we weer geld moeten pompen in een quotum, of het nu grond, dier, mest of lucht is. Daarbij geld dat in dit idee, waarbij het aantal gve per ha een dalende lijn inzet ( en 4 gve uiteraard leuk bedacht maar geen eindpunt kan zijn in de doelstelling grondgebonden) intensieve veehouders verplicht worden om indien ze hun productiecapaciteit op peil willen houden, laat staan groeien, moeten investeren in grond. Dat word voor velen een doodlopende weg. Het betekent ook dat samenwerking met een naburige akkerbouwer geen optie is terwijl dit ook een goede manier is om verantwoordelijk mest af te zetten.
Kul dus, snap niet dat een rentmeester zoiets kan bedenken behalve uit eigenbelang.
William 10 Maart 2013
De grondprijzen zullen de pan uitrijzen.

Ik zie de voordelen niet.
Jan 11 Maart 2013
Vind het een goed en slim idee.
Het is uiteindelijk het beste voor de sector en de ondernemer zelf.
Tomm 11 Maart 2013
Ik snap goed dat alle extensieve veehouder hier wel positieve reacties op geven, zij krijgen de rechten. Alleen een beetje jammer dat ze niet zo collegiaal zijn ten opzichte van de wat intensiever die het al moeilijker hebben.
Koos 15 Maart 2013
Hij preekt weer voor eigen parochie, hoe heb ik zoveel mogelijk handel en weet ik zeker dat de grondprijs (te) hoog blijft.
Jeroen 21 Maart 2013
Helemaal mee eens. extensieve veehouders hebben (in mijn geval) vroegtijdig besloten om grond te kopen om hierdoor mest verantwoord te kunnen afzetten. waardoor geen mestoverschot te creeren op het eigen bedrijf.
collegiaal is het dus niet om juist ontzettend intensief te boeren.
Extensieve veehouder 21 Maart 2013
Juist Jeroen jij snapt het dus helemaal NIET. Het intensief boeren is (vaak een gedwongen) keus van de ondernemer zelf, deze ondernemer durft het aan om intensief te boeren met hoge voer- en mestafzetkosten. Als deze ondernemer het financieel niet kan redden is het zijn risico geweest. Maar om de intensieve boeren de nek om te doen (want dat doe je) d.m.v. rechten vast te leggen aan grond slaat nergens op, is gewoon waanzin en is niet de keus van een intensieve veehouder. En het kiezen van intensief boeren heeft niks met collegiaal te maken... extensieve hebben toch geen problemen, de intensieve komen eerst aan de beurt als het gaat om problemen
wim 12 April 2013
Goeie zaak, grondgebonden rechten temperen de hoeveelheid dieren en mestproductie. Voor de intensieve bedrijven een overgangsregeling optuigen voor maximaal 10 jaar.
Het is nu eenmaal een wetmatigheid, de sterkste overleeft.
Sg 30 Juni 2013
Je kunt wel lezen waar deze meneer beter van wordt
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden