Column Alfred Jansen

Boeren gaan 100.000 hectare natuur beheren

10 Mei 2013 - Alfred Jansen - 6 reacties

Staatbosbeheer voelt zich genoodzaakt natuurgebieden bij Daarle te verkopen.  De verkoop start komende week en daarom was ik afgelopen week bij de kijkdag in Hoge Hexel. Daar trof ik enkele mensen van de PvdD en de SP. Ik vroeg nog vriendelijk aan de man van de SP ‘U wilt ook een stukje kopen?’, een schuchter lachje viel mij ten deel. Verder niets. Hij was gekleed in een fel rode jas, nu maar hopen dat hij niet zo in de natuur gaat lopen.

De PvdD vind het een slechte zaak dat agrarische ondernemers natuur gaan aankopen, terwijl zij nu juist de mensen zijn die van dieren houden. De PvdD vind het ook een slechte zaak dat Natuurmonumenten natuur aan gaat kopen, want die werkt samen met jagers. Dus hebben ze nu zelf het heft in handen genomen, de dierenpartij wil zelf natuur aankopen.

Het beheer leggen ze neer bij derden en ze vragen aan de leden om de aankoop te financieren. Nog afgezien van de vraag of de PvdD kan optreden als rechtspersoon om natuur aan te kopen, fiscale kwesties enzovoort, vraag ik mij af of de Marianne Thieme cum suis haar pretenties waar kan maken. De partij zegt niet dat de natuur beter wordt. Nee, zij zegt dat de natuur die zij beheert beter wordt dan de natuur beheert door boeren of Natuurmonumenten. Volgende week wordt helder of de PvdD ook echt een stukje natuur heeft gekocht of dat het politieke retoriek bleek te zijn.

De nieuwe voorstellen van het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) geven aan dat de agrarische ondernemers in aanmerking komen voor een vergroeningstoeslag als zij 5 procent van hun areaal als natuur beheren. De exacte definitie en uitkomsten zijn nog niet bekend, maar op dit moment ziet het er zo naar uit. Onder natuur wordt ook bestaande natuur verstaan evenals landschapselementen die onder de PSAN vallen.

Mocht het zo zijn dat een agrarische ondernemer niet voldoende natuur in gebruik heeft dan kan hij ervoor kiezen bos of een ander landschapselement te kopen of te pachten. De natuur die nu wordt verkocht is daar ook geschikt voor, maar een boer kan ook een ander stuk natuur kopen of pachten in Nederland.  Nogmaals: er is nog geen definitieve beslissing genomen in Brussel, dus het kan nog veranderen.

Het ziet er naar uit dat agrarische ondernemers ongeveer 100.000 hectare natuur gaan beheren als de huidige EU voorstellen doorgaan. Nog los van de natuur die zich goed thuis voelt op de reguliere landbouwgrond. Voor de beeldvorming: Natuurmonumenten beheert ongeveer 100.000 hectare natuur en Staatsbosbeheer beheert ongeveer 260.000 hectare natuur.

Het is wel opvallend dat als er een klein stukje natuur wordt verkocht er veel aandacht in de media is, inclusief aandacht van de politiek. Maar als agrarische ondernemers er in één keer 100.000 ha natuur bij gaan beheren hoor je er niemand over. Jammer dat we daar niet meer aandacht voor hebben gevraagd.

Alfred Jansen
Directeur en rentmeester De Mediaan

Alfred Jansen

Alfred Jansen is bestuurder veiligheid en pacht bij LTO Nederland, rentmeester en hij heeft een boerderij met kalveren en akkerbouw. In zijn opinies schetst hij de ontwikkelingen in de markt van agrarisch onroerend en dierrechten.
Reacties
6 reacties
Marieke 10 Mei 2013
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/columnisten/alfred-jansen/item/10826145/Boeren-gaan-100.000-hectare-natuur-beheren]Boeren gaan 100.000 hectare natuur beheren[/url]
Agrarische ondernemers zijn juist de mensen die van dieren houden? Kleine biologische boeren misschien, maar juist de ondernemers zien hun dieren als produkten. Tienduizenden kippen in een donkere stal is geen dierenliefde, en dan heb ik het nog niet eens over andere diersoorten, en de vervuiling door die grote vee-industrie. Dus ja, ik steun de aankoop van de natuur door de Partij voor de Dieren.
AD 10 Mei 2013
Laat boeren die natuur toch aankopen.Het dierenleed in de Oostvaardersplassen aangedaan door zogenaamde natuurbeschermers behoort mijns inziens geen navolging. En in natuurgebieden horen ook geen villa's gebouwd te worden waar de PVDD zich graag voor inzet
Jeroen 11 Mei 2013
Agrarisch natuurbeheer is een contradictio in terminis. Nagenoeg alle literatuur wijst uit dat met agrarisch 'natuurbeheer' die biodiversiteit niet is toegenomen maar afgenomen. En dat terwijl ze er wel voor betaald krijgen. Het is vergelijkbaar met een verslaafde betalen om af te kicken...
karel 11 Mei 2013
Een boer is een ondernemer en die doet precies waar hij aan kan verdienen. Als de consument weigert te betalen voor extra inspanning dan doet hij dat niet. De consument bepaald hoe er wordt geproduceerd door in het schap van de supermarkt niet het goedkoopste te kiezen maar duurzaam geproduceerd.
monique 12 Mei 2013
grappig om de verschillende meningen van "deskundigen "te lezen, denk je nou werkelijk dat mensen die 5 hoog in een flat zitten verstand hebben van natuurbeheer? nee natuurlijk NIET dit zijn de mensen die er in zitten en de biodiversiteit die afneemt komt grotendeels door infrastructuur, bebouwing, regels waar we ons aan moeten houden, vossen, kraaien, eksters etc die beschermd zijn en de grote aantallen wild die te groot wordt voor de kleine natuurgebieden die er zijn, kijk maar naar de oostvaardersplassen.
en niet alleen biologische boeren houden van de natuur, ook gewone kleinere boeren die gedwongen worden om groter te groeien houden zich bezig met de natuur, we leven er iedere dag in en van. gedwongen groei die een ander bepaald ( consument en tussenhandel) is niet onze keuze, nog meer uren per dag werken onder de kostprijs, minder tijd voor het gezin of sociale leven.
wie doet dat tegenwoordig nog !!! als je geen kennis van zaken hebt is het makkelijk oordelen en veroordelen maar uiteindelijk moeten wij het allemaal samen doen.
Leonardo 13 Mei 2013
Gezien de reactie's moeten we helaas constateren dat de milieumaffia ook hier is geïnfiltreerd.
hans 13 Mei 2013
Karel : je kan wel zien dat je geen verstand van zaken hebt, de meeste consumenten kiezen voor t goedkoopste en het zal hen een worst zijn of het duurzaam is. Het grootste gedeelte van de boeren wil ook liever minder dan 16u per dag 7 dagen per week werken ver onder de kostprijs. en dan die regel op regel op regel waar je slapeloze nachten van hebt maar ja wij ( de agrariërs) houden zo ook nog veel mensen aan het werk die van onze eventuele winst meevreten en die nog nooit een koe van dichtbij hebben gezien. JIJ WERKT TOCH OOK NIET VOOR NIKS en zo ja kom dan maar bij ons werken, krijg je het zweet los.
maar ja we doen het ondanks de problemen die er zijn met veel liefde voor en met onze koeien om eerlijke producten af te leveren bij de tussenhandel. dus spuug je gal niet uit over iets waar je geen verstand van hebt, je kwetst mensen want ja dat zijn we ook nog.
U kunt niet meer reageren.

Wat zijn de actuele noteringen?

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden