Column Alfred Jansen

Wordt het niet tijd voor Nationale Landbouwtop?

28 Juni 2013 - Alfred Jansen - 1 reactie

Staatssecretaris Sharon Dijksma heeft medio juni op de Nationale Natuurtop aangegeven dat het groene roer om moet. Tijd voor een nieuwe benadering op het gebied van natuur en natuurontwikkeling. Daarvoor werd al duidelijk dat de verkoop van natuurgebieden van Staatsbosbeheer voorlopig wordt gestaakt, het zou teveel onrust veroorzaken. Het is ook duidelijk dat de Ecologische Hoofdstructuur (EHS) doorgaat en er op korte termijn extra Natura 2000-gebieden worden aangewezen. De natuur blijft groeien.

Het is helder dat de koers op het gebied van natuur sterk is veranderd. In het vorige kabinet lag de nadruk meer op economische ontwikkeling van het platteland en de landbouw. Discussies over megastallen en volksgezondheidsrisico’s werden in een evenwichtiger perspectief gevoerd. Met het huidige kabinet worden op meerdere plekken megastallen geweigerd en wordt minder weerstand geboden tegen negatieve berichtgeving over de sector. Denk aan het rapport over ESBL-bacterie, wat eigenlijk een broodje aap verhaal was. De Programmatische Aanpak Stikstof (PAS) is er nog steeds niet, terwijl dit wel belangrijk is voor de ontwikkeling van de landbouw en de natuur.

Het natuurbeleid moet anders, het moet dynamischer en multifunctioneel. Natuur moet maatschappelijke winst behalen en ons maatschappelijk welzijn dienen. Dat is de ambitie van de staatssecretaris.  Zelf zie ik hier ook aanknopingspunten. Nederland is een klein land en er wonen veel mensen. Dan kan het haast niet anders dan dat je alle ruimte zo dynamisch en multifunctioneel mogelijk gaat benutten.

De natuurgebieden worden vaak met publiek geld ondersteunt, bijvoorbeeld in de vorm van lagere belastingen of financiële compensatie bij het omvormen van land tot natuur. Dan is het begrijpelijk dat de natuur toegankelijk moet zijn voor het publiek, of beter gezegd transparant voor het publiek. Daar bedoel ik ook mee dat het publiek moet kunnen begrijpen welke doelstellingen binnen een natuurgebied worden gehanteerd en wat dat op kan leveren.

Jarenlang heeft het publiek mooie plaatjes gezien van de Oostvaardersplassen, totdat bekend werd dat er veel dieren stierven van de honger. Dat is voor Nederland een stap te ver, het Nederlandse publiek accepteert dat niet en is daar niet aan toe. Ik hoop dat met het nieuwe natuurbeleid de verbinding tussen publiek en ‘hardcore’ natuurbeheerder beter kan worden gelegd.   

Hoe zit het met de Nederlandse landbouw?  De landbouw moet zich kunnen ontwikkelen, omdat de wensen van de consument en de houding van het publiek veranderen. Wij moeten een product maken dat gezond is en verantwoord geproduceerd. Het moet voor het publiek (nog) duidelijk(er) worden dat de dieren goed worden gehouden, ook al is de stal nog zo groot. Het nieuwe Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) is bekend  en moet nu op nationaal niveau worden ingevuld. Het agrarisch natuurbeheer moet anders georganiseerd gaan worden, waarschijnlijk via natuurverenigingen. Er gebeurd zoveel op landbouwgebied, wordt het geen tijd voor een Nationale Landbouwtop?  

Alfred Jansen
Directeur en rentmeester De Mediaan

Alfred Jansen

Alfred Jansen is bestuurder veiligheid en pacht bij LTO Nederland, rentmeester en hij heeft een boerderij met kalveren en akkerbouw. In zijn opinies schetst hij de ontwikkelingen in de markt van agrarisch onroerend en dierrechten.
Reacties
1 reactie
Mels 28 Juni 2013
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/columnisten/alfred-jansen/item/10829324/Wordt-het-niet-tijd-voor-Nationale-Landbouwtop]Wordt het niet tijd voor Nationale Landbouwtop[/url]
Hadden we als landbouw die Neptuurtop niet voor moeten zijn door onszelf als totale agrosector in Nederland veel duidelijker te profileren door de zgn consument om de oren te slaan met de door hem zo gewenste maar niet betaalde doelen. Duurzaamheid,schoon,veilig en diervriendelijk met zorg voor de NATUUR om ons heen en niet voor de NEPtuur. Ik denk dat de sectoren als geheel toch merendeels afwachtend gereageerd hebben op alle plannen en toen dhr Bleeker er kwam opveerden met een gevoel van:Nu gaat het gebeuren.Afijn,de huid verkocht voor de beer geschoten....enz.Wat nu te doen?Boeren aller provincieen komt uit uw stallen en schuren vandaan en verteld het echte verhaal.Of in elke geval probeer dat.Dat het kan tonen de open dagen wel aan.Altijd druk bezocht door agrovreemde mensen en per slot van rekening staan er maar 1000 op de dam te schreeuwen tegen zgn megastallen.
Herman Mertens 15 Augustus 2013
"Het agrarisch natuurbeheer moet anders georganiseerd worden."

Wellicht ter inspiratie: zie www.NatuurrijkLimburg.nl. Een stichting, opgericht door de LLTB, waarin de Limburgse agrarische natuurverenigingen participeren en die als centrale gesprekspartner voor overheden fungeert en de kwaliteit borgt.
U kunt niet meer reageren.

Wat zijn de actuele noteringen?

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden