Column Alfred Jansen

Hoge agrarische grondprijs voor groot deel te verklaren

15 Augustus 2013 - Alfred Jansen - 5 reacties

Wij kennen de grondprijs in Nederland, maar hoe staat die in verhouding tot de grondprijs in de andere landen in Noordwest-Europa? In deze tijd waarin de landsgrenzen vervagen en de EU steeds belangrijker wordt, goed om te weten. De prijs van landbouwgrond is in Noordwest-Europa de afgelopen vijf jaar sterk gestegen en lijkt nu te stabiliseren. In het Verenigd Koninkrijk en Duitsland heeft de grondprijs een mooie rally achter de rug, terwijl de grondprijs in Denemarken juist sterk is gedaald. Hoe verhoudt zich dat tot de grondprijs in Nederland?

In het Verenigd Koninkrijk steeg de grondprijs met bijna 50 procent in de periode van 2008 tot en met 2012. Nu wordt daar gemiddeld 22.500 euro per hectare betaald. De grondprijs is flink gestegen, ondanks twee matige groeiseizoenen met veel regen. In met name Engeland zijn investeerders actief. Grond in het Verenigd Koninkrijk is goedkoper dan in Nederland, omdat de kwaliteit gemiddeld minder is en het land geen mestproblematiek kent. Ook is de gemiddelde perceelsgrootte veel groter, wat in mijn ogen ook een drukkend effect heeft op de gemiddelde prijs. Er zijn nu eenmaal minder gegadigden voor percelen van 50 hectare dan voor percelen van 5 hectare.

In het voormalige West-Duitsland steeg de grondprijs met bijna 30 procent in de periode 2008 tot en met 2012. De gemiddelde grondprijs zit nu rond de 21.500 euro per hectare. De variatie in de prijs is enorm. In de regio rond Munster en Osnabruck worden Nederlandse prijzen betaald, mede door mestregelgeving en biogasinstallaties. Bovendien is de grond van goede kwaliteit. In bergachtige streken als Rijnland Palts wordt gemiddeld amper 10.000 euro per hectare betaald. Dit komt ook door de slechtere kwaliteit van de grond. Ik laat hier voormalig Oost-Duitsland buiten beschouwing, want op deze grondmarkt zijn vooral krachten van een opkomende markt aanwezig.

In Nederland steeg de grondprijs met ongeveer 30 procent in de periode 2008 tot en met 2012, de gemiddelde grondprijs ligt nu zelfs boven de 50.000 euro per hectare. Nederland kent grond van goede kwaliteit en kent de druk van natuur en milieu. De aanstaande afschaffing van het melk- en bietenquotum resulteert in een extra druk op de grondmarkt. Binnen Nederland daalt de variatie in de grondprijs, doordat meer agrarische ondernemers naar het noorden verhuizen. In het noorden stijgt hierdoor de grondprijs, terwijl de druk op de grondmarkt op de plek waar zij vandaan komen daalt. Met als gevolg dat de variatie in de grondprijs daalt.

De grondprijs in Nederland is ruim het dubbele van de grondprijs in het Verenigd Koninkrijk en voormalig West -Duitsland, toch is die meerprijs voor een groot deel te verklaren. De vrije markt doet ook hier zijn werk. Nederland heeft betere grond, betere productieomstandigheden, betere landbouw infrastructuur en kent druk van infrastructuur, milieu en natuur. Nederland is dicht bevolkt. 

Nu zult u zeggen, hoe staat dit verhaal in relatie tot de grondprijs in Denemarken? Denemarken was jarenlang het emigratieland vanwege nationale regels die het eenvoudiger en goedkoper maakten om daar een bedrijf over te nemen. Bovendien waren alle ingrediënten aanwezig om snel en hard te groeien. Maar toen de grondprijs steeg naar 47.000 euro per hectare was Denemarken geen interessant land meer om een bedrijf over te nemen. Dus de vraag naar bedrijven stagneerde, de grondprijs daalde, banken trokken (mede door de crisis en dalende marges) aan de rem, met als gevolg dat de grondprijs nog verder daalde.

De grondprijs is nu ongeveer 23.000 euro per hectare, iets boven het niveau in het Verenigd Koninkrijk en voormalig West-Duitsland. Op dit prijsniveau zie je dat de interesse voor Denemarken weer toeneemt. Ik verwacht niet dat we ‘Deense toestanden’ in Nederland krijgen, daarvoor is de grondbehoefte te groot.

Alfred Jansen
Directeur en rentmeester De Mediaan

Alfred Jansen

Alfred Jansen is bestuurder veiligheid en pacht bij LTO Nederland, rentmeester en hij heeft een boerderij met kalveren en akkerbouw. In zijn opinies schetst hij de ontwikkelingen in de markt van agrarisch onroerend en dierrechten.

Meer over

Grondprijs
Reacties
5 reacties
bolleke 15 Augustus 2013
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/columnisten/alfred-jansen/item/10832322/Hoge-agrarische-grondprijs-voor-groot-deel-te-verklaren]Hoge agrarische grondprijs voor groot deel te verklaren[/url]
Te populistisch.Interpretatie van basisgegevens kan veel beter
bollie 15 Augustus 2013
Alle boeren in nederland worden dus elke dag rijker, het kan niet op wsnt de grondprijs gaat ongetwijfeld de 20 € aantikken.
Harm 15 Augustus 2013
Landbouw grond prijzen zijn sinds 2007 sterk gestegen door hogere graan prijzen. Zoals iedere asset is er een relatie tussen het rendement en de onderliggende waarde van de asset.

Prijzen zijn in de VK niet alleen gestegen door hogere graan prijzen, maar ook door een verandering in de erf-belasting. Landbouw grond is in de VK vrij van erf-belasting. Als resultaat dragen vermogende families in de VK hun vermogen over naar de kinderen via grond = meer vraag naar grond.
realist 15 Augustus 2013
Klare onzin ,grondprijs is een zeepbel wanneer hij knapt is idem met huizenmarkt is geld weg en verdampt .
Buurlanden binnen de EU 2/3 goedkoper dan in Holland dat heet kunstmatig hoog houden.
Huizen prijzen konden nooit zakken toch ?
alfred jodokus 15 Augustus 2013
Alfred jodokus kwakzalver ! Met zijn onzin verhaal .
bollie 15 Augustus 2013
De ene failliet na de sndere gaat volgen binnen een paar jaren.
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Nieuws Grond

Bouwland is iets minder duur geworden

Analyse Grond

Grondmarkt redding voor Oekraïense financiën?

Opinie Jurphaas Lugtenburg

Overheid en grond, niet de gelukkigste combinatie

Nieuws Grond

Investeerders VS duiken massaal op landbouwgrond

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden