Column Alfred Jansen

Succesvol kiezen uit boerderijen en partners

11 December 2013 - Alfred Jansen - 1 reactie

Als agrarisch ondernemer word je soms geconfronteerd met boerderijverplaatsing. Dat kan op vrijwillige basis, maar vaak wordt je gedwongen om te gaan. Dan ben je verplicht om te kiezen of je op een andere plek verder wil. Verreweg de meeste agrarische ondernemers kiezen ervoor om op een andere locatie door te gaan.

Een tijdje geleden werd ik gevraagd wat de beste strategie is om een nieuwe boerderij te kopen.  Immers, de aankoop van een nieuw bedrijf maak je waarschijnlijk maar een keer in je leven mee. Het gaat om een hele complexe keuze die veel impact heeft. De volgende vragen passeren onder andere de revue. Blijf je in Nederland of trek je de wijde wereld in? Hoeveel hectare? Bestaand bedrijf of nieuw bouwen? Nog los van de vraag welk budget je te besteden hebt.

Naast deze vragen ga je een traject in, dat je in een bepaalde tijd een keuze moet maken uit het beschikbare aanbod. Dan kan je voor een dilemma komen te staan. Je kent een mooi bedrijf dat goed past, maar op dat moment niet te koop is. Maar ja, wellicht is het volgend jaar wel te koop. Of je komt nu een redelijk bedrijf tegen, maar je wil het eigenlijk nog iets mooier. Maar ja, komt er binnen de beschikbare tijd wel een mooier bedrijf te koop? Je kan je geld maar een keer uitgeven. Naar mijn mening is het selecteren van een nieuw bedrijf al een uitdaging, maar de zaken er omheen maken het nog uitdagender. Wat is de beste strategie?

Nu zag ik laatst een documentaire die vertelde over de keuze van een levenspartner. Het vinden en veroveren van de ideale levenspartner houdt veel mensen bezig. Kijk maar naar Boer zoekt Vrouw. Tegenwoordig kun je via internet makkelijk in contact komen met potentiële partners. Je meld je aan bij een datingsite en de keuze is reuze. Maar welke moet je dan hebben?

En welke dames of heren wil je allemaal ontmoeten om te kijken of het klikt? Meestal is het de eerste tijd wel koek en ei, maar ja, je wilt iemand voor altijd. Eigenlijk moet je ze allemaal een kans geven maar daar is de tijd niet voor. En wat als het bevalt, maar je twijfelt of dit echt de prins op het witte paard is? Wat is de beste strategie? 

Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat je met de volgende strategie de grootste kans hebt om de beste keuze te maken. Stel je hebt keuze uit 100 kandidaten. Eerst probeer je 37 willekeurig gekozen kandidaten. Vervolgens probeer je er zoveel uit, totdat je een kandidaat tegenkomt die beter bevalt dan de beste van de eerste 37. Dan heb je feitelijk gezien de meeste kans op ‘de beste kandidaat’. Ben je alleen op zoek naar een hele goede kandidaat dan probeer je er 12, en kies je daarna degene die beter is dan de beste van de twaalf. Dan heb je een kandidaat die behoord tot de beste 10 procent van alle kandidaten.

Wat betekent dat nu voor de keuze van een nieuwe boerderij? Het komt er op neer dat je in de praktijk minimaal 12 bedrijven bekeken moet hebben om tot een goede keuze te komen. Je kan het ook omschrijven als ‘je moet weten wat er te koop is’. Als je dat weet, kan je een betere afweging maken en met een gerust gevoel terug kijken op je keuze.

Alfred Jansen
Directeur en rentmeester De Mediaan

Alfred Jansen

Alfred Jansen is bestuurder veiligheid en pacht bij LTO Nederland, rentmeester en hij heeft een boerderij met kalveren en akkerbouw. In zijn opinies schetst hij de ontwikkelingen in de markt van agrarisch onroerend en dierrechten.

Meer over

Grondprijs
Reacties
1 reactie
henk 24 December 2013
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/grondmarkt/artikel/item/10840703/Succesvol-kiezen-uit-boerderijen-en-partners]Succesvol kiezen uit boerderijen en partners[/url]
Ik zoek een boerderij van 80 tot 100 ha; waar kan ik er 12 vinden ?
Jennifer Delano 6 Januari 2014
En nu kan het nog gemakkelijker: via http://www.farmers4love.nl vind je als agrarier een partner.

Jennifer
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Nieuws Grond

Bouwland is iets minder duur geworden

Analyse Grond

Grondmarkt redding voor Oekraïense financiën?

Opinie Jurphaas Lugtenburg

Overheid en grond, niet de gelukkigste combinatie

Nieuws Grond

Investeerders VS duiken massaal op landbouwgrond

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden