Column Alfred Jansen

Agrarische marges bepalen de grondprijs

19 Mei 2014 - Alfred Jansen - 10 reacties

De ABN waarschuwt voor een mogelijke grondprijsbubble bij landbouwgrond en maant gemeenten om de prijs van bouwgrond te laten dalen om de bouwmarkt uit het slop te halen. De ABN geeft twee ontwikkelingen aan die ervoor gaan zorgen dat grondprijs gaat dalen. Maar klopt hun redenatie? Ik denk dat er een andere factor is die een grotere impact heeft op de grondprijs.

Als eerste reden noemt ABN de aantrekkende economie met als effect dat de rente gaat stijgen. Stoppers gaan dan hun grond verkopen omdat de rente meer opbrengt dan de grond. De Nederlandse rente is afhankelijk van het beleid van de Europese Centrale Bank (ECB). Op dit moment denkt de ECB nog aan het verder verlagen van de rente vanwege de lage inflatie. Mijns inziens is de kans op een significante rentestijging in de komende twee jaren zeer laag. De economische groei ligt nog op een veel te laag peil en de inflatie is erg laag. De Bank of England geeft ook aan dat de rente op lange termijn zeker lager blijft dan de het rentepeil van voor de crisis. 

De tweede reden van ABN is dat beleggers die nu in grond hebben belegd, bij een aantrekkende economie beter in aandelen kunnen beleggen. Op zich is het waar dat aandelen aantrekkelijk zijn als de economie echt aantrekt. Maar daar zit nu net de moeilijkheid, gaat de economie echt groeien?

Uit het dal zijn betekent nog niet automatisch het begin van een reeks mooie jaren. Ik hoop dat natuurlijk wel, maar je hoeft geen haast te maken om aandelen te kopen. Bovendien zijn aandelen een andere beleggingscategorie dan vastgoed (ander risicoprofiel, andere liquiditeit), het is de vraag of mensen die in landbouwgrond hebben belegd zomaar overstappen naar aandelen.  Een belegger is verstandig genoeg om te weten dat landbouwgrond een lange termijn investering is, maar een belegger heeft weinig moeite om de grond te verkopen als zich een mooie gelegenheid voordoet. Het zorgt dus wel voor meer dynamiek op de markt.

Dit jaar verwacht ik weinig veranderingen in de grondprijs. Het landbouwbeleid is uitgekristalliseerd, de melkveehouderij kan beperkt groeien en alle dierlijke sectoren moeten naar een meer grondgebonden productiewijze toe. Redenen die al enige tijd een drukkend effect hebben op de grondprijs, zijn de stagnerende markt voor bouwgrond en het kritische financieringsbeleid van banken. Ik verwacht dat dit zo blijft, omdat er een overschot aan bouwgrond is en de banken hun balans moeten oppoetsen.

De bepalende factor voor de grondprijs de komende jaren is de marge van de veehouderij en akkerbouw in Nederland. Worden die marges gedurende twee of meer jaren veel kleiner dan zal dat zeker een weerslag hebben op de grondprijs. Worden de marges gedurende langere tijd groter dan heeft dat een positief effect op de grondprijs. Eigenlijk een hele gezonde situatie, een grondprijs die meebeweegt met de verdiensten in de landbouw.

Alfred Jansen
Directeur en rentmeester De Mediaan

Alfred Jansen

Alfred Jansen is bestuurder veiligheid en pacht bij LTO Nederland, rentmeester en hij heeft een boerderij met kalveren en akkerbouw. In zijn opinies schetst hij de ontwikkelingen in de markt van agrarisch onroerend en dierrechten.
Reacties
10 reacties
melker 19 Mei 2014
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/columnisten/alfred-jansen/item/10850589/Agrarische-marges-bepalen-de-grondprijs]Agrarische marges bepalen de grondprijs[/url]
Nog een factor is bedrijfs overname. Hier overleden veehouder bij leven nog 20 gekocht a 60000 de overnemende partij kon slechts 20000 euro geven. Gaat echt fantastich in de sector hoor als de rest maar bereid blijft om zo te bloeden
melker 2 19 Mei 2014
Als ik zo'n column als deze lees kijk ik vaak even naar het eigenbelang van de schrijver.
Ik denk dat deze een ander belang heeft dan het rendement dat dat binnen de sector wordt gehaald.
De landbouw zal door deze hoge grondprijzen volledig uitgehold worden en alleen werken voor al diegene die (tijdig) uit de sector stappen.
Voor de landbouw is grond een productiemiddel, niet meer en niet minder.
arie.j 19 Mei 2014
Hij vergeet een paar dingen de eveneens van belang zijn voor de prijs van landbouwgrond
Dat is rente,dé belangrijke kostenpost voor een grond aankopende boer.
De rente is nu erg laag
Daarnaast is er de belastingdruk.
Daar heeft een Institutionele belegger geen last van.
Maar een privépersoon kan bij het huidige box 3 systeem met de 1,2% vermogensrendementsheffing, alle pacht naar de belasting brengen. 100% belasting dus, bepaald niet aantrekkelijk, voorzichtig gezegd.
En enige wijziging daarin, zodat bijvoorbeeld jonge boeren ook weer gewoon wat van vader kunnen blijven huren, zolang die nog leeft, zou al een hele verbetering zijn.
Whitey 22 Mei 2014
Reactie op arie.j : als de verpachter zijn/haar verpachte grond in box 3 heeft, betaalt hij/zij over de ontvangen pacht geen belasting,maar wel vermogensbelasting. Betreft het een zakelijke pacht ( dus niet in box 3 ) dan wordt er wel inkomstenbelasting over geheven.
Bas 23 Mei 2014
Hoge grondprijs heeft heeft de landbouw nog nooit iets opgelevert het was alleen maar voor de stoppers en de banken leuk,Ook met de financiele resultaten heeft dit niets te maken.De overheid en de investeerders hadden hier een veel groter belang in. Nu proberen ze de boel te redden met dit soort berichten bang als ze zijn voor een luchtbel net als bij de huizenmarkt.
xx 25 Mei 2014
Bas, je hebt zelf zeker geen grond. Kijk maar naar Denemarken wat die prijsdaling van grond teweeg heeft gebracht. Zeer veel bedrijven in de problemen omdat het eigen vermogen helemaal verdampt is. Het is niet te hopen dat dat hier ook gebeurd.
Bas 26 Mei 2014
Als de economie aantrekt komt er vraag naar geld dus de rente gaat stijgen dan is er geen houden aan xx.Die deense toestanden krijgen we hier dan dus ook .Voor de huidige grondprijzen zijn de marges veel te laag.We leven in Europa xx en we hebben de duurste grond hoe wil je dan nog concureren?
piet 26 Mei 2014
Hier wel een column die volgens mij klopt de rente zal prijs bepalen. en vooral makelaars praten de grondprijs omhoog!!!
xx 1 Juni 2014
Bas, we hadden 10 jaar geleden ook al de duurste grond van Europa en toch zijn de resultaten de laatste 10 jaar niet verkeerd geweest in de Nederlandse akkerbouw. Dus die concurrentiepositie valt wel mee. Als de rente gaat stijgen, gaat ook de inflatie stijgen. Over het algemeen kun je stellen dat de grondprijs de inflatie makkelijk bijhoudt. Maar een kleine correctie naar beneden is zeker mogelijk voor de korte termijn.
Johan 1 Juni 2014
xx schreef:
Bas, we hadden 10 jaar geleden ook al de duurste grond van Europa en toch zijn de resultaten de laatste 10 jaar niet verkeerd geweest in de Nederlandse akkerbouw. Dus die concurrentiepositie valt wel mee. Als de rente gaat stijgen, gaat ook de inflatie stijgen. Over het algemeen kun je stellen dat de grondprijs de inflatie makkelijk bijhoudt. Maar een kleine correctie naar beneden is zeker mogelijk voor de korte termijn.

Het voordeel van inflatie is in elk geval dat de hypotheek relatief steeds kleiner wordt. 30 Jaar geleden was een hypotheek van Fl 200.000 al een heel bedrag.
Willem 1 Juni 2014
Vooruitzichten akkerbouw lijken veel te goed. Stel dat de tarweprijs over 5 jaar standaard 300 euro wordt dan geeft de hoge rente niks. De grondprijs kan alleen naar beneden door slechte jaren of doordat boeren niet nog meer willen betalen voor grond. Ik zie het allebei niet gebeuren. De grondhonger is onvoorstelbaar groot, tegen welke prijs dan ook
U kunt niet meer reageren.

Wat zijn de actuele noteringen?

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden