Column Alfred Jansen

Markten beschermen tegen Russisch roulette

22 Augustus 2014 - Alfred Jansen - 13 reacties

Poetin doet wat hij wil en weet wat hij wil. De Krim heeft hij al binnengehaald en daar is iedereen al aan gewend. Het oosten van de Oekraïne inlijven gaat hem moeilijker af, maar zijn kansen zijn nog niet verkeken. Zijn rol is door het neerhalen van MH17 pijnlijk openbaar geworden. De vanzelfsprekende sancties van westerse landen zijn beantwoord met een boycot van agrarische producten. Wat wint Poetin daarmee en wat kan de agrarische sector daarmee verliezen?

Het CBS heeft berekend dat de boycot nauwelijks de export raakt, omdat er slechts een klein percentage van onze export naar Rusland gaat. Het probleem is echter dat agrarische producten een hoge prijselasticiteit hebben. Een klein overschot of tekort op de markt heeft een groot effect op de prijs. Dus ondanks dat Rusland een kleine markt is, kan het effect op de prijsvorming groot zijn en dan is de totale schade voor de agrarische sector groot. De precieze schade is niet op voorhand te berekenen, maar het effect op de prijs gaat wel snel zichtbaar worden.

Er wordt gezegd dat Rusland maar voor de helft zelfvoorzienend is. Het land heeft dus import nodig om haar bevolking van voldoende voedsel te voorzien. Op dit moment is dit nog geen groot probleem, omdat de oogst van graan en andere producten net binnen zijn gehaald of worden gehaald. De eerste tijd is er voedsel genoeg. Hier loopt Poetin geen risico.

De Russische economie loopt wel risico, omdat de naam van Rusland als handelspartner ter discussie staat. De westerse investeringen in Rusland zijn vooralsnog gestopt en afhankelijk zijn van Russisch gas wordt gezien als  een groot risico. Ik verwacht niet dat Poetin de gaskraan dicht draait, want dan heeft hij geen inkomsten meer en wordt helemaal duidelijk dat Rusland een onbetrouwbare partner is. Bovendien staat de Russische economie er toch al zwak voor.

De tijd dat de USA de wereldpolitiek domineerde is met het bewind van Obama helemaal verdwenen. Het is de vraag of Poetin tijdens het bewind van Bush het lef had gehad om zomaar delen van een buurland in te lijven. Het wordt duidelijk dat een sterke rol van de USA meer rust geeft in de internationale politieke verhoudingen en daarmee ook de wereldhandel stimuleert.

De Nederlandse politiek reageert door te zeggen dat er niet meer moet worden bezuinigd op defensie. Ik zie meer in een goed interventieprogramma die ervoor zorgt dat de prijsvorming op de agrarische markten niet wordt verstoord door boycotten of andere politieke sancties. Nederland loopt hier als groot exportland een groot risico. Alle agrarische markten moeten daarom worden beschermd. omdat dergelijke risico’s niet op het conto van de agrarische ondernemer kunnen worden geschreven.

LTO Nederland en Sharon Dijksma, de staatssecretaris van Landbouw, hebben gelukkig al goede stappen gezet. In de huidige wereld moet de agrarische sector niet het kind van de rekening worden van leiders die graag Russische roulette willen spelen. 

Alfred Jansen
De Mediaan

Alfred Jansen

Alfred Jansen is bestuurder veiligheid en pacht bij LTO Nederland, rentmeester en hij heeft een boerderij met kalveren en akkerbouw. In zijn opinies schetst hij de ontwikkelingen in de markt van agrarisch onroerend en dierrechten.
Reacties
13 reacties
jpk 22 Augustus 2014
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/columnisten/alfred-jansen/item/10856912/Markten-beschermen-tegen-Russisch-roulette]Markten beschermen tegen Russisch roulette[/url]
De u s a is een zeer gevaarlijk land zie de resultaten in
Irak afganistan. Jemen
De eu moet eerst er voor zorgen dat 90% van de bevolking de eu steunt
Dus stoppen met geld aan de oekraine te geven
Boycot na 1 maand voorbij
Slachtoffers van de vliegramp krijgen de goede informatie
Simon 22 Augustus 2014
Wat een onzin meneer Jansen, ga eerst eens rondkijken in Rusland alvorens zoveel flauwekul uit te kramen, bah....
Arjan 22 Augustus 2014
Dit is zo ongeveer het meest nutteloze bericht dat ik ooit op deze site heb gelezen en ook nog eens heel erg subjectief.

Wat een onzin.
Kobus 22 Augustus 2014
Haha Arjan, het is een column en een mening is altijd subjectief :). En je reactie is ook subjectief :).
Dus of het onzin is is ook subjectief.

En of het klopt wat de heer Jansen zegt ook. Hij zet je wel weer even aan het denken. Maar dat is mijn subjectieve visie.
kijker 22 Augustus 2014
Meneer jansen wie heeft dat vliegtuig nou dan echt neergeschoten je hoort en ziet er niets meer over.Het kan nog wel weer eens een heel raar verhaaltje worden nog geen enkel onderdeeltje gevonden dus.
Hein 22 Augustus 2014
Een heel goed en helder artikel. Man met verstand; iets wat er dikwijls op het forum ontbreekt.
Leonardo 23 Augustus 2014
1. Poetin heeft De Krim niet binnengehaald, er is min-of-meer democratisch gekozen om tot Rusland toe te treden. Dat is ook verklaarbaar: Het overgrote deel van de bevolking IS Russisch, alleen is "ooit" besloten om De Krim aan Oekraïne toe te wijzen. In het Oosten van de Oekraïne speelt hetzelfde: In gebieden is het merendeel van de bevolking Russisch, degenen met de meest nationalistische gevoelens hebben zich in een conflict gestort met de Oekraïense regering, de zgn. Seperatisten. De gematigde Russen in Oekraïne maakt het niet uit of ze door de hond of de kat gebeten worden, maar zijn nu dubbel de klos.
2. Bewijzen van Russische bemoeienis bij het neerhalen van MH17 zijn er nog steeds niet, dus die boycot is op zijn minst voorbarig en heeft meer met ondoordachte Europese (Nederlandse) politieke inmenging (onder VS regie). Uw vraag wat Poetin daarmee wint: Het bevriezen van tegoeden kan ongedaan worden gemaakt en deze boycot is bij de huidige rentestand vrijwel onschadelijk voor Rusland. De schade hier: Enorm, vanaf dag één zijn de prijzen ingestort. Politiek en bedrijfsleven wringt zich in alle bochten om de schade te camoufleren, de internationale afhankelijkheid wordt pijnlijk duidelijk.
3. Hun betrouwbaarheid zal de Russen een worst wezen: Als ze een gas/olie boycot gaan inzetten verkopen ze datzelfde gas gewoon een jaar later tegen een veel hogere prijs, er is dan immers schaarste op de gas/oliemarkt opgetreden. En dat de Russische baboeschka's veel meer geld aan hun eerste levensbehoeften kwijt zijn laat hem Siberisch koud.
4. Wat die invloed van USA op dit gebeuren heeft is geheel irrelevant. Het probleem is dat er na de Sovjettijd harde grenzen zijn getrokken terwijl de bevolkingsgroepen niet zo strikt gescheiden leefden, en op plaatsen de grenzen wel eens niet helemaal logisch zijn getrokken. Dat is een INTERNE aangelegenheid in voormalig Sovjetgebied. Daar hebben Van Baalen, Timmermans en Verhofstad NIKS te zoeken. Hun aanwezigheid daar zal ONS grote economische schade toebrengen.
5. Gezien bovenstaande punten ben ik van mening dat dit hele circus te voorkomen was geweest. Overheidsinmenging om de prijzen op de been te houden gaat niet gebeuren omdat we nu eenmaal een vrije markt hebben. Als de eerst media-aandacht is verstomd zal de bodem van het "potje" snel in bereikt zijn.
6. Degenen die Russische Roulette spelen zitten in Den Haag en Brussel. Poetin treft geen blaam tenzij er bewijs komt van zijn betrokkenheid bij MH17.
arie 23 Augustus 2014
Leonardo, wordt u betaald door Poetin??
Curly 23 Augustus 2014
Mijnheer Jansen: U schrijft > Het wordt duidelijk dat een sterke rol van de USA meer rust geeft in de internationale politieke verhoudingen en daarmee ook de wereldhandel stimuleert.

Eerlijk gezegd ben ik niet voor een sterke rol van de USA maar voor een dialoog.. Bovendien zou ik liever een samenleving zien waar de sterkste schouders de zwaarste lasten dragen i.p.v. een ongebreidelde wereldhandel. Het inhuren van een loonbedrijf zoals de USA biedt echt geen oplossing om handel te stimuleren. Sinds hun inmenging in Irac etc., samen met hun Eurofiele trawanten, is deze club inmiddels ''moeder van alle oorlogen'' geworden. Op meer militair en economisch geweld zit niemand te wachten. Zeker de gewone man in de straat niet. Die zal uiteindelijk het gelag betalen. De sterke rol van de USA die u voorstelt tart werkelijkheidszin en normbesef.
De rol van de USA / VS vindt u hier:
http://www.youtube.com/results?search_query=us+prison+irac
Leonardo 23 Augustus 2014
Nee Arie, helaas is Vladimir gestopt met shoppen, dat zal je niet ontgaan zijn. Verder weiger ik om de anti-Poetin propaganda klakkeloos voor waar aan te nemen.
arie 23 Augustus 2014
Het is mij niet ontgaan Leonardo dat Poetin is gestopt met shoppen, alleen is hij daarmee al een tijdje geleden mee gestopt!
Alleen heette het toen anders.

Vwb de anti-Poetin propaganda; die neem ik ook niet klakkeloos voor waar aan.
Helaas weet ik uit eigen ervaring hoe betrouwbaar (lees onbetrouwbaar) deze lieden zijn en hoe ze heel de wereld om de tuin leiden.

Ik begrijp de (negatieve) reacties over de VS op dit forum totaal niet!
Wat denken jullie hoe de wereld er uit zou hebben gezien als dit land zich niets van problemen elders op de wereld had aangetrokken?
Denk daarbij niet in de laatste plaats aan WO-2.

Inderdaad, zij maken ook hun fouten!
Ik ben er echter nog niet zo zeker van dat zonder hun bemoeienis wij nog steeds in een (redelijk) vrij land zouden leven.
Simon 23 Augustus 2014
De spijker op zijn kop slaan.Uitstekende uitleg van Leonardo hoe de vork in de steel zit.
Curly 24 Augustus 2014
Arie schrijft: Denk daarbij niet in de laatste plaats aan WO-2.

"Je kunt niet blijvend profiteren van goodwill en propaganda uit WOII, en de zelfde truc uithalen met Rusland." omwille van het economisch gewin (Russische olie en gasvoorraden). Het beste is als de US zijn eigen continent n's aanharkt. Sociaal is het daar een derde wereldland.
jpk 26 Augustus 2014
De.eu moet ervoorzorgen dat 90%van de bevolking er mee eens is
Dus stoppen met steun aan de oekrainse maffia
Dan is de boycot op1 januari voorbij
En krijgen de nabestaande van de vliegramp opheldering te horen
U kunt niet meer reageren.

Wat zijn de actuele noteringen?

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Achtergrond Politiek

Green Deal pijnpunt in gesprekken EU en Oekraïne

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden