Column Alfred Jansen

Waterschap geen plek voor politiek gedoe

16 Januari 2015 - Alfred Jansen - 14 reacties

In maart mogen we naar de stembus om een nieuw bestuur te kiezen voor het Waterschap en voor de Provinciale Staten. De opkomst bij de vorige waterschapsverkiezingen was erg laag, daarom is er nu voor gekozen om de verkiezing gezamenlijk met de Provinciale Staten te houden. Daarbij komt ook nog dat de Provinciale Staten de Eerste Kamer mag kiezen. Eén verkiezing voor drie bestuurslagen. Makkelijk voor de kiezer, maar het maakt de verkiezing er niet objectiever van.    

Het waterschap is een uitvoerend overheidsorgaan dat voor voldoende en schoon water moet zorgen. Voor de uitvoering van die taken heft zij watersysteemheffing en zuiveringslasten. Het bestuur bepaalt binnen bepaalde kaders hoe de kosten worden verdeeld over alle ingezetenen. Ook bepaalt zij op welke wijze werkzaamheden worden uitgevoerd. De provincie geeft aan welke taken het waterschap moet oppakken, denk dan bijvoorbeeld ook aan dijkverbetering of maatregelen om het water schoner te maken. De provincie krijgt op haar buurt weer beleidslijnen opgelegd door het rijk en/of de EU.  

Waarom stemmen op iets dat toch al vaststaat of waar ik toch niets van merk?

Het waterschap heeft een belangrijke uitvoerende taak. Doordat zij een beperkte beleidsvrijheid heeft, kan de kiezer echter niet veel verschil maken. Terwijl een verkiezing pas werkt als de kiezer echt het verschil kan maken en de kiezer dat verschil merkt. Waarom stemmen op iets dat toch al vaststaat of waar ik toch niets van merk? De waterschappen proberen wel duidelijk te maken wat ze doen, maar voor veel mensen is het (terecht) vanzelfsprekend dat het water wordt gezuiverd en de veiligheid is gegarandeerd. 

Nu de waterschapsverkiezingen samen met de provinciale (en Eerste Kamer verkiezingen) worden gehouden, is er weinig aandacht voor de specifieke zaken bij het waterschap. Dit komt door de prominente rol die de Eerste Kamer tegenwoordig speelt en het belang van het kabinet om een werkbare meerderheid in de senaat te houden.

Diverse partijleiders hebben al aangegeven dat het eigenlijk gaat om verkapte landelijke verkiezingen. De opkomst gaat dan ook veel hoger zijn dan de gebruikelijke 50 procent van de provinciale verkiezingen. En zeker hoger dan de 23 procent opkomst van de vorige waterschapsverkiezingen.

De  uitkomst van de waterschapsverkiezingen wordt ook sterk beïnvloed door de landelijke politiek. In het verleden was dit ook het geval als de gemeenteraadsverkiezingen en Tweede Kamer verkiezingen binnen een korte termijn werden gehouden. De regionale politiek wordt vaak afgerekend op de prestaties van de landelijke politiek.  

De waterschappen hebben gekozen voor gezamenlijke verkiezingen. Het voordeel is dat er een hoge opkomst gaat worden gerealiseerd. De uitkomst heeft echter weinig te maken met het functioneren van het waterschapsbestuur. De verkiezingen zorgen ook voor een hoger politiek gehalte in het bestuur. Terwijl het waterschap geen plek moet worden voor politiek gedoe, maar een plek waar een kundig bestuur zorgt voor een efficiënte uitvoering van alle taken.

Alfred Jansen
De Mediaan

Alfred Jansen

Alfred Jansen is bestuurder veiligheid en pacht bij LTO Nederland, rentmeester en hij heeft een boerderij met kalveren en akkerbouw. In zijn opinies schetst hij de ontwikkelingen in de markt van agrarisch onroerend en dierrechten.

Meer over

verkiezingen
Reacties
14 reacties
Guus Beugelink 16 Januari 2015
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/columnisten/column/10861598/Waterschap-geen-plek-voor-politiek-gedoe]Waterschap geen plek voor politiek gedoe[/url]
Interessante kijk op het waterschap. Nut en noodzaak staan nu eens een keer niet ter discussie, maar dat ligt ook niet in de rede in een agrarisch getinte colomn. Ook aan het hebben van een bestuur dat er op toeziet hoe de belastinggelden worden besteed, wordt niet getwijfeld. Wel worden vraagtekens geplaatst bij het nut van de verkiezingen. Dat mag, maar ik ben dan wel erg benieuwd naar de manier waarop dat bestuur tot stand komt? Benoemen, net als nu de zg. geborgde zetels worden benoemd? Verre van democratisch! Getrapte verkiezingen. bijv. via de gemeenteraden? Vrij baan voor baantjesjagers en vriendjespolitiek! Verkiezingen zijn zo gek nog niet. En met politiek in het waterschapsbestuur is niks mis zolang partijdogma's niet de boventoon gaan voeren ten koste van de bereidheid te zoeken naar consensus. Water is in ieders belang!
Guus Beugelink, Hoogheemraad Stichtse Rijnlanden
MARTINUS 16 Januari 2015
Beste mr Beugelink, de kern van dit artikel was dat we beter af zijn met 23% bewuste kiezers waarvan de meesten een gerichte keuze maken, dan 60% kiezers die maar wat prijsschieten.
De 77% die het in het verleden niet interessant vond om te kiezen voor het waterschap interesseert het geen bal. Dus de 37% verwachte kiezers die zich niet heeft ingelezen zal kiezen voor minder capabele personen in een bestuur puur op basis van hun politieke voorkeur. En dat is voor de management laag binnen de Waterschappen een zege omdat zij hierdoor meer macht verkrijgen (zaai verdeeldheid en heers).
henk 16 Januari 2015
Democratisch kiezen klinkt leuk maar dan krijg je net als in de politiek veel onkundige lui die vooral leuke dingen willen doen.
andré 16 Januari 2015
Laten we proberen zoveel mogelijk boeren én burgers te informeren over het nuttige werk van de waterschappen. En proberen om ze te motiveren om op 18 Maart te stemmen op een partij die, zonder politiek gedoe, serieus aan het werk gaat met gezond waterbeheer. Daarvoor hebben we b.v. in Flevoland (waterschap Zuiderzeeland) de partij Werk aan Water.
Sander Heutink 17 Januari 2015
Wij gaan WS Rivierenland uitnodigen meer oog te hebben voor Europa. De BV Nederland is in politiek, sociaal, financieel, economisch en maatschappelijk opzicht zeer afhankelijk van Europa. Vooral vanwege voorspelde droogteperiodes is het van belang dat het water in de rivieren naar Nederland blijft stromen. Voldoende water in de rivier is te vergelijken met een slagader in het menselijk lichaam.

Daarnaast is het noodzakelijk om de vervuiling in Nederland voortvarend aan te pakken om een intensieve menshouderij te voorkomen, zie ook rapport van Raad voor Gezondheid. Het rapport “Ranking the Stars” van Stichting Milieu en Natuur en recentelijk ook het Centraal Bureau van de Statistiek (CBS) hebben gerapporteerd, dat Nederland de meest vervuilde lidstaat van Europa is op terreinen lucht, bodem en water.
Wat is daarom additioneel nodig om waterschappen bereikbaar, betaalbaar en betrouwbaar op de kaart te zetten?
1. Normen voor waterveiligheid, waterkwaliteit en waterkwantiteit dienen gezamenlijk te worden bepaald door betrokken lidstaten o.l.v. Project Officers van de Europese Commissie (conform de al jaren beloofde integrale aanpak van stroomgebieden in Europa).
2. Oorzaken en gevolgen van klimaatverandering en bodemdaling dwingend aanpakken en vanwege breed Europees belang laten financieren door Europese Unie.
3. Het afzinken van de Nederlandse Delta - “Gateway to Europe” voorkomen door dwingend extra maatregelen voor te schrijven. Deze maatregelen moeten eveneens gesubsidieerd worden door Europese Unie.
Volgens ir. Bureau Alterra kan circa 70 % van de bodemdaling, veroorzaakt door menselijk handelen, worden voorkomen door het toepassen van onderwaterdrainage. Dat is voor huiseigenaren en grondeigenaren een uitermate positieve oplossing.

Een eigen belastingsysteem voor een beheerorganisatie met alleen watertaken is vanuit het algemeen democratisch belang gezien, niet meer van deze tijd.

Sander Heutink - fractie Huiseigenaren WSRL
Ingrid ter Woorst 19 Januari 2015
Weinig beleidsvrijheid? Integendeel! Mijn beeld is heel anders: kies je voor waterbeheer met een brede blik, of juist niet? Ter illustratie: ga je extra handhaven, of niet, of op een andere manier? Kies je als waterschap voor alleen de resultaatverplichte zaken uit de KRW of pak je ook andere waterkwaliteitszaken aan? Kies je voor 100% kwijtschelding of niet? Ga je medicijnresten wel/niet zuiveren? Enzovoort, enzovoort. Ik nodig Alfred Jansen graag uit om eens bijgepraat te worden! En als kiezer heb je de vrijheid om te kiezen voor een politieke of een inhoudelijke partij zoals Water Natuurlijk! Groet, Ingrid ter Woorst, inderdaad van Water Natuurlijk en hoogheemraad voor het hoogheemraadschap van Delfland
LEO 19 Januari 2015
waar is dat teiltje???


... te laat.

Nu moet is de boel opruimen en in het riool dumpen.
Wiegert Dulfer 19 Januari 2015
Groot gelijk Alfred Jansen! Geen ruimte voor politiek gedoe in het waterschapsbestuur. Geen carrière politici over de rug van waterveiligheid, geen werkeloze beroepspolitici geparkeerd bij de waterschappen die de kantjes ervan aflopen. Bij waterschap Amstel, Gooi en Vecht heeft Water Natuurlijk altijd perfect samengewerkt met de fractie ongebouwd op basis van deskundigheid, nuchterheid en resultaatgerichtheid. Zo konden we veel bereiken, zowel voor de landbouw als voor de natuur. Belangrijk, want we willen nog zonder het één, noch zonder het ander!
geert 20 Januari 2015
Boeren betalen relatief veel aan de waterschappen doordat ze veel grond bezitten,de waterschappen betalen weer veel aan faciliteiten voor de pleziervaart,zoals aanlegsteigers en jachthavens,het is onbillijk dat de boeren uiteindelijk hieraan mee betalen ,leg de pleziervaart zelf een belasting op,dit zijn vaak mensen met veel geld !
geert 20 Januari 2015
Boeren betalen veel aan waterschappen ,doordat ze veel grond bezitten .Waterschappen betalen veel aan faciliteiten van de pleziervaart, aan aanlegsteigers,jachthavens,etc.Uiteindelijk betalen de boeren hier dus ook weer aan mee. Beter zou zijn dat er een aparte belasting komt voor de pleziervaart ,ook omdat mensen die aan pleziervaart doen ook wel redelijk veel geld hebben
geert 20 Januari 2015
Boeren betalen veel aan waterschappen ,doordat ze veel grond bezitten .Waterschappen betalen veel aan faciliteiten van de pleziervaart, aan aanlegsteigers,jachthavens,etc.Uiteindelijk betalen de boeren hier dus ook weer aan mee. Beter zou zijn dat er een aparte belasting komt voor de pleziervaart ,ook omdat mensen die aan pleziervaart doen ook wel redelijk veel geld hebben
G van der Wedden 27 Januari 2015
Helemaal mee eens, Alfred: bij het waterschap hoort inderdaad geen politiek gedoe. Door het toelaten van politieke partijen dreigen waterschapsbesturen rustplaatsen te worden voor gewezen wethouders en provinciebestuurders.

* Deels verwijderd vanwege reclame * Forumbeheerder
Hans Middendorp 8 Februari 2015
Beste Alfred, interessante column. De AWP heeft je column op de open LinkedIn groep geplaatst. Nieuwsgierig naar de reacties? klik hier: http://tinyurl.com/ns28mv4
.
Hans Middendorp 8 Februari 2015
Beste Alfred, interessante column. De AWP heeft je column op de open LinkedIn groep geplaatst. Nieuwsgierig naar de reacties? klik hier: http://tinyurl.com/ns28mv4
.
Hans Middendorp 8 Februari 2015
Beste Alfred, interessante column. De AWP heeft je column op de open LinkedIn groep geplaatst. Nieuwsgierig naar de reacties? klik hier: http://tinyurl.com/ns28mv4
.
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden