Column Alfred Jansen

Fosfaatrechten alleen effectief in alle sectoren

7 Juli 2015 - Alfred Jansen - 28 reacties

De fosfaatrechten worden ingevoerd om de groei van de melkveehouderij te stoppen. De sector is boven haar fosfaatplafond uitgekomen. Met de EU is een nationaal fosfaatplafond afgesproken, dat de fosfaatproductie door dieren in Nederland moet begrenzen. Deze begrenzing is nodig om het milieu niet teveel te belasten, met name het nitraatgehalte in het grondwater wordt daarbij gebruikt als maatstaf.

Het nitraatgehalte daalt al jaren, maar op met name de zandgronden in de concentratiegebieden is het nog te hoog.  Dit roept de vraag op waarom de fosfaatproductie in de ene sector moet worden begrensd, terwijl een andere sector wel mag uitbreiden. Fosfaat is toch fosfaat.

Er moet bijvoorbeeld een basisreferentie komen van bijvoorbeeld 100 kg fosfaat per hectare grond

De melkveehouderij wordt nu begrensd, maar de aan de melkveehouderij gerelateerde kalverhouderij kent geen dierrechten, noch fosfaatrechten en kan dus groeien. De kalverhouderij helpt de melkveehouderij in Nederland met het verwaarden van het kalf, maar door de import van buitenlandse kalveren wordt de waarde van de Nederlandse kalveren niet gestimuleerd en wordt ook mest geïmporteerd. In plaats daarvan moet een deel van de kalverhouders zich ook kunnen toeleggen op het opfokken van fokkalveren. Dat maakt de kalverhouderij duurzamer en het is ook goed om de leegstand in de kalverhouderij te beperken.

Vanuit de Nederlandse varkenshouderij, zoals NVV en LTO, wordt aangegeven dat zij geen fosfaatrechten wil. Toch hebben wij in de praktijk te maken met één binnenlandse mestmarkt, waarbij iedere agrarische ondernemer moet concurreren met collega varkenshouders, melkveehouders of kalverhouders. Als agrarische sector hebben wij er baat bij om het (binnenlandse) voer en de mest goed te benutten.

Je kan dus zeggen dat de varkenshouderij, pluimveehouderij en kalverhouderij dan ook fosfaatrechten moeten krijgen, want dan hebben zij ook de kans om met hun bedrijfsvoering de fosfaatproductie te sturen. Als de varkenshouderij er in slaagt mest te produceren met minder fosfaat, dan kunnen zij die mest makkelijker afzetten naar de akkerbouw of de mestverwerking.

De akkerbouwers hebben ook belang bij een goede benutting van de mest en dat de gebruiksnormen worden verhoogd, omdat dan de bodemvruchtbaarheid op peil blijft en het gebruik van dierlijke mest geld oplevert. Daarom pleit ik ook voor een salderingssysteem, dat akkerbouwers moet helpen om de beschikbare ruimte voor dierlijke mest beter te benutten.

Alles overwegende, kom ik tot een systeem waarbij iedere veehouder wordt beloond voor het zo goed mogelijk benutten van voer en mest. Daarom moet er ook een basisreferentie komen van bijvoorbeeld 100 kg fosfaat per hectare grond. Geef bovendien iedere veehouder een fosfaatreferentie die is gekoppeld aan het aantal dieren. Op deze referentie kan worden gekort als daar aanleiding voor is. Iedere veehouder heeft dan de kans om op bedrijfsniveau de benutting van fosfaat te sturen, bijvoorbeeld met de KringloopWijzer. Daar is de agrarische sector als geheel bij gebaat.  

Alfred Jansen
De Mediaan

Alfred Jansen

Alfred Jansen is bestuurder veiligheid en pacht bij LTO Nederland, rentmeester en hij heeft een boerderij met kalveren en akkerbouw. In zijn opinies schetst hij de ontwikkelingen in de markt van agrarisch onroerend en dierrechten.
Reacties
28 reacties
Hendriksen 7 Juli 2015
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/columnisten/alfred-jansen/column/10864603/Fosfaatrechten-alleen-effectief-in-alle-sectoren]Fosfaatrechten alleen effectief in alle sectoren[/url]
Mijnheer Jansen bekijkt de zaak met een rundveehouders pet op.
De rundveesector heeft het overschot veroorzaakt door als een malle uit te breiden.
Los het nu ook maar zelf op!
En laat de varkens en pluimveehouderij (Die dankzij dierrechten netjes binnen de fosfaatnormen blijven) erbuiten.

Punt.
peter 7 Juli 2015
het kan nog een stap verder. fosfaatrechten voor alle mest/bemestingsproducenten, dus vergisters, champignons, gft naast alle diersectoren. cosun bouwt vergisters die in feite gewoon mest maken die bovenop de NL'se mestproductie komt. Met subsidie direct en indirect.
per bedrijf de mogelijkheid om mest af te zetten buiten neerlands akker, dan deze productie dus vrij geven van het plafond. heeft immers geen invloed op nitraat in NL.
dus voor pluimvee: bij export vrijgeven van dier/fosfaatrechten. voor varkens en rundvee idem.
fosfaatrechten binnen de sectoren houden, een rundveehouder die ingericht is op mestexport kan zijn rechten verleasen aan een collega.

twee bijkomende zaken: waarom fosfaat koppelen aan nitraat? zouden dus in feite stikstofrechten moeten zijn.
hoe verkopen we dit in Brussel, alle andere landen hebben baat bij een hooguit gelijkblijvende veestapel in Nederland.
HEIN 7 Juli 2015
helemaal mee eens hendriks ik heb dan wel geen varkens maar die jansen snapt er echt helemaal niks van en altijd bij die heren maar dat wij geroep denk dat ie nog nooit een koe varken of kip gehad heeft dagloners zijn het met aan het eind van de maand het salaris weer op de rekening
teus van der wind 7 Juli 2015
goed stuk geschreven,iedereen die beesten houd moed meedoen des te groter is de kans dat het plafond zakt,wat ik mij eigenlijk afvraag is de hoeveelheid fosfaat die geproduceerd wordt en de werkelijke fosfoot die geplaatst wordt in Nederland,kijk als een deel buiten Ned. afgezet wordt hier de bodem niet slechter van.
Ook wil ik aandacht voor de lekkende rioolbuizen in Ned.Vorig jaar kwam deze zaak in de media aan het licht,m.a.w. fosfaat komt rechtstreeks in de groundwater en de boeren moeten bloeden,graag actie in deze.
Groet
teus van der wind
woudenberg
AG 7 Juli 2015
DE oorzaak van het mestprobleem en het overschrijden van het fosfaatplafond ligt aan het gebrek aan visie van de melkveehouderij.
Daarnaast lees ik dat de EU het fosfaatplafond heeft ingesteld om de groei van de melkveehouderij te begrenzen. Dit wordt gemeten aan het nitraatgehalte in het water. Dit is toch dubieus?
Verder wil een mestverwerker het liefst mest met een zo hoog mogelijk fosfaatgehalte.
Dat de afvoernormen hoger moeten ben ik wel met de heer Jansen eens. Een goed gewas aardappelen voert meer fosfaat af dan dat er wettelijk mag worden aangevoerd. Of dat middels een kringloopwijzer moet, waag ik te betwijfelen.
peter2 7 Juli 2015
de heer Jansen moet terug naar school voor een stukje geschiedenis.
de rundveehouderij is sinds `83 meer dan 35% gekrompen. daar waar andere sectoren gegroeid zijn. het P plafond wat is afgesproken is inmiddels achterhaald door mestverwerkingstechnieken. de innovatie voor mestverwerking wordt op deze manier dood geslagen. er is veel vraag naar P ( buitenland) en ook K en N. Weinig zullen nog hun nek uitsteken in mestverwerking. een gemiste kans voor werkgelegenheid en vermarkten van kennis. Bovendien heeft P niks te maken met nitraatrichtlijn.
zijn idee dat kalverhouders moeten omschakelen naar jongveeopfok hebben ze weer P rechten nodig!
Huizing 7 Juli 2015
De schrijver
denkt als een mest producent voor de akkebouw is mest gebruik geen doel maar een middel
de gebruiksnormen moeten omhoog omdat de gewassen meer afvoeren dan dat er volgens oudenormen [lage] mag worden gebruikt
niet omdat ze zonodig mestruimte voor veehouders willen maken die de grenzen van produceren op zoeken
jan 7 Juli 2015
varkenshouderij wordt begrensd door varkensrechten
Eric Hubers 7 Juli 2015
Ik schrik van deze ongenuanceerde opmerkingen van dhr Jansen. Zijn verhaal is geschreven vanuit de opvatting dat de melkveehouderij meer mogelijkheden moet hebben om te kunnen uitbreiden. Desnoods ten koste van de andere sectoren. Fosfaat uit pluimveemest vindt zijn weg in het buitenland, waar ze graag voor deze mest betalen. Méér dan 95 procent van de Nederlandse pluimveemest wordt geëxporteerd en is dus géén belasting voor de Nederlandse plaatsingsruimte van meststoffen. Pluimveefosfaat omruilen voor melkveefosfaat zou de belasting op de plaatsingsruimte direct flink negatief beïnvloeden. Bovendien is de kostprijsfactor fosfaatrechten voor koeien van een hele andere orde dan voor pluimvee, waardoor het voor deze sector onmogelijk wordt om te blijven bestaan. Ik maak me geen zorgen dat de politiek zulk een dom besluit zal nemen, maar ik erger me toch wel aan dit soort columns.
AH 7 Juli 2015
Die basis referentie van 100kg fosfaat vind ik nog niet z on gek idee ,als je plaatsingruimte genoeg hebt door voldoende grond mag je toch niet geblokkeerd worden door nog eens een fosfaatrecht omdat je toevallig in 2014 weinig koeien hebt gehad . Ik heb mijn bedrijf verantwoord laten groeien door extra grond te verwerven nu mag ik minder koeien houden door fosfaatrecht .Fosfaatrechten geven aan intensieve melkveehouders is fosfaatruimte afpakken van extensieve bedrijven dit klopt niet .
wim v/d molen 7 Juli 2015
Wat ik nog niet snap is dat de extensieve bedrijven niet meer vee mogen houden terwijl zei juist de vervuilers nu helpen met de mest ?Op dit moment heb ik 50 mk en meer als 50 ha land dus zou makkelijk 8o koeien kunnen houden maar dat mag niet en een ander met 50 ha houd 300 koeien en dat mag wel LANG LEVE DE GROTE VERVUILERS
S.r.de witte 7 Juli 2015
Er is toch helemaal geen overschot ? Wat een melkveehouder niet kan weg zetten houd hij maar lekker in zijn mestput. En verder is toch alles al geregeld niemand mag en zal meer bemesten wat nodig is , en wat er aan derogatie mag worden aangevoerd. Dan is de cirkel rond en verder moet een veehouder zelf maar oplossen Hoe hij zijn mest kwijt raakt. Snap werkelijk het probleem niet!
S.r.de witte 7 Juli 2015
Er is toch helemaal geen overschot ? Wat een melkveehouder niet kan weg zetten houd hij maar lekker in zijn mestput. En verder is toch alles al geregeld niemand mag en zal meer bemesten wat nodig is , en wat er aan derogatie mag worden aangevoerd. Dan is de cirkel rond en verder moet een veehouder zelf maar oplossen Hoe hij zijn mest kwijt raakt. Snap werkelijk het probleem niet!
J. steenhuis 7 Juli 2015
Na het beeindigen van de melkquotum heeft er een forse uitbreiding plaats gevonden in de melkveehouderij.In verhouding meer dan in welke sector dan ook,Ik kan mij wel vinden in basis jaar 1 jan 2014 .
tevens ben ik het helemaal eens met wim v/d molen.
boelie 7 Juli 2015
S.r.de witte schreef:
Er is toch helemaal geen overschot ? Wat een melkveehouder niet kan weg zetten houd hij maar lekker in zijn mestput. En verder is toch alles al geregeld niemand mag en zal meer bemesten wat nodig is , en wat er aan derogatie mag worden aangevoerd. Dan is de cirkel rond en verder moet een veehouder zelf maar oplossen Hoe hij zijn mest kwijt raakt. Snap werkelijk het probleem niet!

Helemaal gelijk waarom moet alles weer over het hele front verdeelt worden laat diegene die er problemen mee heeft het toch even zelf oplossen je bent toch zeker ondernemer.Diegene die dit niet heeft zien aankomen is gewoon een gokker met de hoop dat hij een uitzondering krijgt.Iets wat deze keer niet doorgaat dus.
S.r.de witte 7 Juli 2015
Forse uitbreiding , alleen voor die gene die daarvoor ook gegronde mest afzet op papier heeft . Dwz genoeg eigen grond of voldoende mest afzet elders. Als daarvoor een oplossing moet komen voor die gene die geen afzetmogelijkheden heeft , ga je te ver . Die gene is daar namelijk zelf verantwoordelijk ! voor. Hij zal moeten kiezen wat verstandig is .
m zwiep 8 Juli 2015
Laat de melkveehouderij hun eigen probleem op lossen en ga dit nu niet weer reflecteren naar andere sectoren. Als de heren melkveehouderij 'vrij' willen ondernemen zonder melkqoutum moet men eens ophouden te piepen als het tegen zit. Niet gelijk de hand ophouden maar met de bek op het stuur en hard trappen als je even tegenwind hebt.

Dit geld in andere sectoren al jaren. Kijk naar varkens, kippen, kalveren en niet te vergeten melkgeiten. Deze veelal ondernemers helpen zichzelf door diepe financieele dalen heen en anticiperen op regelgeving en wetgeving. Zonder goed ondernemerschap had geen van deze sectoren meer bestaan. I.p.v. de zwaar gesubsidieerde melkveehouderij van de afgelopen decenia.

Vreet het maar met elkaar. Eigen schuld dikke bult!
D. Waiboer 8 Juli 2015
Naar ik begrijp was zowel NAJK en LTO blij met de ingreep zoals nu aangegeven. Ik snap dit niet, de sector heeft namelijk zelf gefaald in het realiseren van oplossingen en/of lobby. Deze ingreep is internationaal een nadeel en werkt weer kostprijsverhogend.
AH 8 Juli 2015
Er zijn nog steeds mensen die praten over melkquotum ,dat is er niet meer het gaat hier nu over fosfaat dit is heel wat anders .Dus als iemand nu veel meer melkt dan voor 1 april mits hij voldoende grond heeft ,wat is daar dan op tegen?
twan 8 Juli 2015
de varkens en pluimveerechten worden afgeschaft in 2018. met de huidige ervaring in de melkveehouderij is dit natuurlijk een onmogelijkheid. met de huidige minimale marges in bijna alle sectoren is groei onwenselijk, los van het milieuvraagstuk. integreer de varkens en pluimvee rechten nu maar meteen in 1 robuust systeem samen met het rundvee, want daar gaat het toch naar toe.
S.r.de witte 8 Juli 2015
Daar ben ik het niet mee eens , twan
de jong 8 Juli 2015
heren koe boer alle pluimveemest in nl geproduceerd gaat 2% naar akkerbouw de rest is export en verbranding wij hoeven niet te bloeden voor een koeboer probleem
Alex Janssen 9 Juli 2015
Vraag mij even af vanuit welk oogpunt dit stukkie is geschreven. Door fosfaat zijn wij pluimveehouderij en varkenshouderij al vanaf 1982 geremd in onze individuele ontwikkeling. Toen was stikstof het probleem, dit was niet te meten en te controleren, daarom werd er een fosfaat sticker overheen geplakt. Nadat overheid ons al 2 maal heeft beloofd deze sticker te verwijderen als wij HUN fosfaatprobleem oplossen, zouden wij door onze beste collega's uit de rundveesector definitief met een mes in de rug worden gestoken. Zoals in vele reacties al aangegeven ook wij hebben voor alle mest een gronddekking alleen ligt die niet in Nederland maar in het buitenland, WAAR OOK ALLE MINERALEN VANAF KOMEN. Dus welke sector is hier nu goed bezig.
TER HERINNERING: Om derogatie voor rundvee in stand te houden heeft Dijksma in Brussel (2014) belooft om pluimvee en varkenssector op slot te houden. Het huidige fosfaat probleem is dus veroorzaakt door rundveesector en die zal dus alleen moeten bloeden.
S.r.de witte 9 Juli 2015
Naar mijn mening is er tot nu toe helemaal geen probleem . Ik weet niks van afspraken fosfaat rechten in de varkens en kippen houderij, het enige wat ik weet ,is dat er een grondgebonden afspraak is tussen melkveehouderij en zuivel ( NZO ) en die gaat gewoon Door zolang er geen kink in de kabel komt. Ik heb grond en daar moet ik het mee doen , of ik kan via contract grond in gebruik nemen . Hoe dan ook, mijns inziens is er duidelijkheid alom ,als het gaat om de hoeveelheid mest en oppervlakte , daar ga je dus niet overheen .
Of je heb er een oplossing om het te exporteren . Daarmee is de cirkel rond . Met fosfaat plafon heb ik niks te maken !
oudere boer 13 Juli 2015
Fosfaatrechten mogen nooit vrij verhandelbaar worden moeten door de overheid verdeeld worden wanneer deze rechten waarde krijgen is
dit ongerechtvaardige verrijking
HEIN 15 Juli 2015
te koop fosfaatrechten 20euro per kilo fosfaat exl btw
HEIN 15 Juli 2015
te koop fosfaatrechten 20euro per kilo fosfaat exl btw
HEIN 15 Juli 2015
of moet het 200 euro worden zeg het maar
peter jansen 28 Juli 2015
Je kunt veel beter insteken op vergisting, is niet mileu belastend, en levert duurzaam gas op !!!!
En Werkegelegenheid
U kunt niet meer reageren.

Wat zijn de actuele noteringen?

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Analyse fosfaatrechten

Fosfaathandel trekt licht aan bij lagere prijzen

Analyse fosfaat

Hogere fosfaatprijzen bij rustige handel

Nieuws stikstof

Boer dwingt publicatie fosfaattoekenning af

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden