Column Alfred Jansen

Mestverwerking breekt groen plafond landbouw

7 September 2015 - Alfred Jansen - 7 reacties

Het groene plafond, oftewel alle milieuregels die de groei van de landbouw temperen, van de Nederlandse landbouw is versterkt met het fosfaatplafond. In 2015 werden bovendien de gebruiksnormen voor fosfaat behoorlijk ingeperkt, met als gevolg spanning op de binnenlandse mestafzetmarkt. Hoge afzetprijzen en volle putten resulteerden in stagnatie in de bedrijfsvoering. Tijd om allemaal deel te nemen aan mestverwerking.

Al mag morgen geen kilo mest meer op Nederlandse landbouwgrond, de pluimvee-sector draait gewoon door

De pluimveesector nam in 2008 het initiatief om grootschalige mestverwerking op te zetten. En wat is het resultaat? De sector heeft het voor elkaar gekregen om alle mest te verwerken of te exporteren. Zij haalt het voer uit het buitenland en stuurt de mest weer terug. Komt bij dat de kosten voor afzet van pluimveemest sterk zijn gedaald. In 2015 bleek de pluimveesector immuun voor de verdere verlaging van de gebruiksnormen. Al mag er morgen geen kilo mest meer op de Nederlandse landbouwgrond, de pluimvee-sector draait gewoon door. Daarom is het ook vreemd dat er nog steeds een (Nederlands) fosfaatplafond geldt voor pluimvee.

Met name de varkenshouders in het zuiden zijn inmiddels ook gestart met mestverwerking. De varkenshouderij heeft hier ook belang bij, omdat uit onderzoek blijkt dat de afzetkosten relatief gaan dalen en hun positie op de binnenlandse mestmarkt kwetsbaar is. Maar dat ontslaat de melkveehouderijsector er niet van om langs de lijn te blijven staan.

De verdere groei van de mestverwerking is nodig om meer rust op de mestmarkt te brengen en voorbereid te zijn op een verdere versobering van de derogatie. In deze periode kan er rond de 60 miljoen kg fosfaat worden verwerkt (inclusief verbranding en export) en dit moet groeien naar zeker 80 miljoen kg fosfaat. Dit heeft ook te maken met het feit dat de plaatsingsruimte in Nederland voor maximaal 90 procent wordt benut. In de praktijk is volledige benutting niet haalbaar. Hoog tijd voor een salderingssysteem.

De melkveehouderijsector denkt na hoe zij de fosfaatrechten gaat invoeren en hoe zij minder fosfaat kan produceren als antwoord op het besluit van staatsecretaris Dijksma. Maar het milieu en de Nederlandse landbouw zijn er meer bij gebaat om de fosfaatkringloop te sluiten, zoals in het ketenakkoord fosfaatkringloop (2011) is afgesproken. Mestverwerking helpt om de kringloop te sluiten door hergebruik van mineralen.

LTO, NMV, DDB  en het ministerie van Economische Zaken kunnen beter om tafel gaan zitten om, in de geest van het ketenakkoord fosfaatkringloop, mestverwerking op te zetten en de fosfaatrechten te laten varen. Dan kunnen de Nederlandse veehouders beter concurreren met hun Europese collega’s en wordt het milieu niet belast. Dat betekent pas een echte doorbraak van het groene plafond. 

Alfred Jansen
De Mediaan  

Alfred Jansen

Alfred Jansen is bestuurder veiligheid en pacht bij LTO Nederland, rentmeester en hij heeft een boerderij met kalveren en akkerbouw. In zijn opinies schetst hij de ontwikkelingen in de markt van agrarisch onroerend en dierrechten.
Reacties
7 reacties
Gerald 7 September 2015
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/columnisten/alfred-jansen/column/10865589/Mestverwerking-breekt-groen-plafond-landbouw]Mestverwerking breekt groen plafond landbouw[/url]
Helemaal mee eens.
Vlaams Varkenshouder 9 September 2015
Ik ben zelf coöperant in een mestverwerkingsinstallatie en ik vind dat de auteur toch wel enkele kanttekeningen moet maken. Het is niet zo simpel om een mestverwerking ten eerste gefinancierd te krijgen. Rabo en kbc wilden het niet doen. Leveringsplicht af te dwingen bij de coöperanten. Alle coöperanten op tijd hun deel te laten betalen zeker de dag vandaag.

Nog maar te zwijgen over de gehaltes die werkelijk in de mest zitten en waar de mest mee aangevoerd en effluent mee afgevoerd wordt en waar nu de installaties effectief staan op gecontroleerd worden. Rechten kan je kopen als je een centje op zij hebt gezet. Geld voor mestverwerking moet er elke dag zijn. Ik kan uit ervaring zeggen dat dat niet vanzelfsprekend was. Ik wou dat uitbreiding mits mestverwerking er nooit gekomen was. Ik heb er zelf gebruik van gemaakt, maar het was duurzamer om rechten te kopen. Als ik minister was. Bescherm de boeren tegen zichzelf en je bespaart hun en uzelf een hoop leed.
Jos Weel 12 September 2015
Wat voor nut hebben pluimveerechten nu nog voor de pluimveehouderij, zeker geen nut als een pluimveehouder eigen plaatsing ruimte heeft grondgebonden
Jos Weel 12 September 2015
Wat voor nut hebben pluimveerechten nu nog voor de pluimveehouderij, zeker geen nut als een pluimveehouder eigen plaatsing ruimte heeft grondgebonden
Durk 12 September 2015
De politiek en de maatschappij willen nu eenmaal niet meer landbouwhuisdieren en hun mest, het is hen al een doorn in het oog dat er nog diersoorten zijn die niet gemaximeerd zijn.
We moeten met z'n allen inzetten op evenwichtsbemesting, de cultuurgronden worden hier met de huidige aanwendingsnormen uitgemergeld en dat is dus niet duurzaam.
Jr de jong 13 September 2015
Goed verhaal! .maar wij hebben hier met regels te maken en ambitieuze vee houderij te maken !.kan heel makelijk we hebben met 2 dingen te maken te veel mest en milieu regels uitstoot we hebben niet voor niks klimaat verandering zo onberberkt produceren is ook niet goed maar kan heel makelijk en milieu vriendelijk gewoon 70 kilo fosfaat vast per ha de rest van de mest verwerking daar energie uit paken voor stroom en de mest exporteren met mest contract voor plek! en voer terug dus win win werk gelegenheid we kunnen dan in eu concurrentie aan met de kost prijs anders hebben we fosfaat lucht handel gaat veel geld in zitten en lost het probleem niet op de grote koopt weer meer de kleine boerderijen op dus de grote word nog groter. Dus kort gezegt de Nederlandse melkvee houderij wil melken en buitenlandse boeren willen graag verbouwen heben wij geen overschot meer en grondgebondenheid disease 10 ha van buurman kopen is dan ook 700 kilo fosfaat ruimte er bij is dan 16 koeien meer melken zo makelijk kan het zijn dan kan de dirogatie ook weg dus minder papier en rompslomp meer tijd om goede duurzame vee houderij op te zeten !.

Vgr groet biologische boer jan uit rotstergaast
Vlaam varkenshouder 16 September 2015
Aan Mr. De Jong. Ik versta uw ambitie wel en ik ben ook ambitieus. Maar het komt er bottom line op neer dat je uw kost moet kunnen verdienen en uw kostprijs incl. arbeid realistisch in moet rekenen. Heel het verhaal van mestverwerking en energie terugwinning blijft toch hangen in hoge transportkosten en investeringslasten. Anders gingen er hier geen veelbelovende projecten failiet. Het zijn drama's achter 4 muren waar de buitenwereld geen weet van heeft. Ik hoop dat ik u met beide voeten bij deze op de grond gezet heb. En die grond mag je vrij letterlijk pakken. Mest komt beter terecht op de grond.
Arend Beekhuis 7 Oktober 2015
geachte heer Jansen,

natuurlijk is het tijd voor verwerking. Maar is het alleen een taak van de veehouder? De belangen van de mengvoerindustrie, de zuivel en het slachtwezen zijn groot.
Zonder grootschalige veehouderij een duidelijk kleinere rol voor de genoemde sektoren.
Dus zal de mestverwerking niet alleen op conto van de veehouders moeten komen. Meer partijen zullen moeten instappen om de mestproduktie als waardevol bijprodukt van de voedselproduktie tot een oplossing te brengen.
De importeurs van de miljoenen kilo's P, N, K en S, en vervolgens de verwerkers van al deze kilo's mineralen in de vorm van "boter-kaas en eieren" zullen moeten participeren. Immers bij instorten van het systeem zullen zij ook bedolven worden onder de miljoenen kilo's eerder genoemd.
Tijd voor een Masterplan Mest voor een degelijke en "duurzame" oplossing.

Arend Beekhuis
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Analyse fosfaatrechten

Fosfaathandel trekt licht aan bij lagere prijzen

Analyse fosfaat

Hogere fosfaatprijzen bij rustige handel

Nieuws stikstof

Boer dwingt publicatie fosfaattoekenning af

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden