Column Alfred Jansen

Bouwland maakt en breekt grondmarkt in 2015

1 Januari 2016 - Alfred Jansen - 28 reacties

Het jaar 2015 gaat de boeken in als het jaar dat de melkquotering werd afgeschaft. Aanhoudend slechte prijzen voor de varkenshouderij, een heel gewoon jaar voor de akkerbouw en een sterke groei van de melkveehouderij.

De melkveehouderij werd vervolgens geconfronteerd met een lage melkprijs, fosfaatrechten en de onzekerheid omtrent deze nieuwe restrictie. Je had verwacht dit terug te zien op de grondmarkt, ook omdat banken voorzichtiger zijn geworden na de aankondiging van de fosfaatrechten.

De cijfers van de grondmarkt in Nederland in 2015 laten zien dat de gemiddelde grondprijs start op een niveau van ruim 55.000 euro per hectare. In de zomer stijgt de prijs naar een ongekend niveau van 65.000 euro per hectare. In het derde kwartaal werden de eerste signalen zichtbaar dat de top van de markt bereikt was en de handel stroever werd.

Uit de jongste cijfers komt naar voren dat de grondprijs is gedaald

Uit de jongste cijfers komt naar voren dat de grondprijs is gedaald en ik verwacht dat het jaar eindigt op hetzelfde niveau als waar het jaar mee is gestart. Gezien het sentiment verwacht ik gemiddeld genomen een verdere daling. De agrarische ondernemers uit verschillende sectoren zijn minder snel bereid een hoge prijs te betalen voor de grond,vooral als het om oncourante stukken gaat.

Opvallend is ook dat de prijs van bouwland veel sterker steeg en weer daalde dan de prijs van grasland. In de zomer werd voor bouwland gemiddeld 70 tot 75 duizend euro betaald, echter in herfst lag het prijsniveau flink lager, rond de 60 duizend euro. De komende maanden zal helder worden of dit een tijdelijke dip is of dat de markt daadwerkelijk op een lager niveau gekomen is.

Grasland bleef over de eerste drie kwartalen op een vergelijkbaar prijsniveau tussen de 50 en 55 duizend euro. Maar ook hier zie je een beeld dat wijst op een daling, de prijs ligt nu onder de magische grens van 50 duizend euro. De gemiddelde grondprijs is dus met name beïnvloed door de prijsontwikkeling van bouwland. Dat is opvallend omdat je zou verwachten dat er met name vraag is naar grond vanuit de melkveehouderij en dat daardoor de prijs van grasland de trend zou zetten op de grondmarkt.

Naast de prijs van de grond is het aantal grondtransacties belangrijk. Ook hier zet bouwland de toon want het aantal transacties lag dit jaar op een flink lager niveau dan in 2014. Voor grasland lag het op een iets lager niveau. Dit verschijnsel komt voort uit het feit dat kopers niet meer bereid zijn de gevraagde prijs te betalen. Verkopers hebben nog geen behoefte om de prijs aan te passen en daarom neemt het aantal transacties af en de gemiddelde tijd dat de grond te koop staat toe. 

Volgens ‘het boekje’ is dat een teken dat de prijs gaat dalen en dat zien we nu ook terug in de markt (met name bij bouwland). De varkenscyclus van de grondmarkt heeft zich voltooid en het is nu afwachten op welk niveau de prijs zich weer stabiliseert. Ik hou het op een gezonde correctie naar een gemiddeld niveau van 50.000 euro per hectare.

Alfred Jansen

Alfred Jansen is bestuurder veiligheid en pacht bij LTO Nederland, rentmeester en hij heeft een boerderij met kalveren en akkerbouw. In zijn opinies schetst hij de ontwikkelingen in de markt van agrarisch onroerend en dierrechten.
Reacties
28 reacties
Bouwer 2 Januari 2016
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/ondernemen/columns/column/10867512/Bouwland-maakt-en-breekt-grondmarkt-in-2015]Bouwland maakt en breekt grondmarkt in 2015[/url]
( JUIST) voorspellen is nu net het moeilijkste wat er bestaat.
Er zijn wel zaken die er toe doen dat landgrond grond langjarig stijgt of kort jarig daalt. Dalingen zetten plotseling in net zoals op de beurs. De grondprijs is algemeen te ver naar boven geschoten boven de mediaan en ALTIJD , maar dan ook ALTIJD, lost dit zichzelf op. Wat de oorzaak daarvan is kan ieder voor zichzelf invullen. Kijk even rond, en je ziet grondprijzen effen op van boven de 75000 in puur agrarisch gebied en je ziet dat het algemeen niet lekker loopt, zoals nu...dan is er weinig nodig om de volatiliteit in prijzen aan te wakkeren. Wij hebben verkocht! De reden: een andere opportuniteit.
het verschil tussen price en value kunnen veel boeren nog te weinig maken.
Kudde gedrag is eigen aan een mens. Zalm zwemt de andere kant op, en hij komt er ook. Kortom, ieder zijn gedacht, maar de komende jaren " zouden" wel eens boeiend kunnen worden.
bas 2 Januari 2016
geen projectontwikkelaars geen waterschappen geen varkensboeren
geen koeienboeren recent nog weigerde de bank geld te geven voor grond aan een goed en groot melkveebedrijf en ook de akkerbouw daar houd het niet over----dan oordeel zelf maar
gerrit 2 Januari 2016
gemiddelde leeftijd is op dit moment 60 jaar
en laat dat nou net de leeftijd zijn dat er veel stoppen
en er zijn meer gedwongen verkopingen en fallisementen
prijs gaat terug naar 15000 euro per ha
kees 2 Januari 2016
Deze dag in zeeland voor 80.000 euro verkocht 11,50 ha lichte kleigrond dus net op tijd begrijp ik van de heer Jansen.
petatje 2 Januari 2016
gerrit schreef:
gemiddelde leeftijd is op dit moment 60 jaar
en laat dat nou net de leeftijd zijn dat er veel stoppen
en er zijn meer gedwongen verkopingen en fallisementen
prijs gaat terug naar 15000 euro per ha

De wens is de moeder van de gedachte denk ik zo. 2,5% rente en 3,3 aflossen is 5,8 %lasten bij volledige financiering ,dat zou dan nog geen 900€ per ha zijn in de eerste zwaarste jaren. Stukken goedkoper dan pachten dus dat gebeurt zeker niet.
Bouwer 2 Januari 2016
Daar zeg ik proficiat op. U bent spek VERKOPER! het verschil is zeggen en leggen kan behoorlijk groot zijn. Toekomst grond of de Lotto gewonnen, suikertante vergeten te ademen of zelf onteigend voor huizen bouw?
Allemaal redenen waarom het geld zit te klotsen tegen de muren hé.
johan 2 Januari 2016
geloof je dat zelf kees
droom lekker verder [iedere koper kan zo zien wat de actuele prijzen zijn
en ook de bank, door de dalende prijzen komen er nog meer bedrijven onder water te staan en dat zal de prijs alleen maar negatief beinvloeden]
leerling lagere school 2 Januari 2016
he patatje ga jij eens terug naar school
voordat dit land in het zaad zit is hij 1 milj euro kwijt en incl alle kosten 6 procent is bij mij 60000 euro dus ruim 5000 euro per ha.
Koos 2 Januari 2016
De afgelopen 50 jaar zijn de prijzen van landbouwgrond langzaam maar gestaag opgelopen. Er zijn wel jaren bij, dat de prijzen iets lager waren, doch gelet op de schaarste aan grond en vele doeleinden waar grond voor gebruikt kan worden zal grond naar de toekomst toe alleen maar blijven toenemen.
petatje 2 Januari 2016
Lezen vriend, ik had het als reactie op een grondprijs die genoemd werd van 15000 € per ha. En ja ik kan heel goed rekenen daarom ben ik bewust grondgebonden boer geworden! Heb ook altijd te duur gekocht in de ogen van hen die niet kochten, zal altijd wel zo blijven. Beter te dure grond als duur ijzer dat wegroest en de buren afgunstig maakt!
johnny 2 Januari 2016
petatje schreef:
Lezen vriend, ik had het als reactie op een grondprijs die genoemd werd van 15000 € per ha. En ja ik kan heel goed rekenen daarom ben ik bewust grondgebonden boer geworden! Heb ook altijd te duur gekocht in de ogen van hen die niet kochten, zal altijd wel zo blijven. Beter te dure grond als duur ijzer dat wegroest en de buren afgunstig maakt!

eindelijk iemand met verstand van zaken!
ik ben het helemaal met je eens
Als je de verhalen leest van "grijze koppen die stoppen"
Boeren met prachtige bedrijven zeggen allemaal zonder uitzondering: "de beste investering is grond geweest".
Door dat te kopen konden ze later weer kopen.
Ik heb ooit ook gedacht de grond wordt goedkoper want er zijn veel stoppers maar er blijkt toch bij het nageslacht veel animo om de grond toch maar te houden.
Hier in de buurt wordt echt voor 85000 en meer verkocht aan boeren.
Waarom?
Gewoon omdat het kan want ze hebben in het verleden zoveel goedkope (toen dure) grond gekocht dat financieren geen enkel probleem is.
Kortom : grondprijs zal niet veel zakken en alle produkten een paar centjes erbij en we stijgen weer
Bouwer 3 Januari 2016
@Johnnny: dat financieren is er bij mij vandaag enkel in betalen met contant of bank geld en NIET met een lening, want de bank legt maar al te graag een hypo op je stukje grond, waarvan je denk eigenaar te zijn...
A propos: simpele vraag: er staat 10000 euro op je konto, van wie is dat geld? één maal raden, niet meer van jou!.
De keizer (landeigenaren met grond EN leningen erop) zal in de toekomst spectaculair zonder kleren staan.
Stel dat inderdaad de grond prijs structureel zakt, het kan, alles kan, verwacht je dan maar snel aan bezoek met strop(ers)das en sjieke valies, " om even bij te praten" over je stuk grond!
opa 3 Januari 2016
toch gek he ze hebben allemaal ineens grond verkocht voor 85000euro per ha
en volgens de geregistreerde verkopingen zakt de prijs als een baksteen
gewoon een abonementje op het kadaster nemen
dan hoef je niet meer naar die wartaal van die dwazen te kijken die met veel te dure grond in hun maag zitten
investeerder 3 Januari 2016
Voor 85000euro koop je 6 garageboxen die niks kosten en alleen maar geld op brengen daarentegen vorig jaar aardappelen gemiddeld 3 cent en nu een dubbeltje tarwe van 17 cent en land dat steeds meer verzuipt
en als je de gegevens bij het kadaster opvraagt dan blijk dat er weinig echte eigenaren zijn alleen maar slaafjes van de maatschappij.
Alexis 3 Januari 2016
Steeds meer boeren die in de financiele problemen komen, door de lage opbrengstprijzen, dus grondprijzen gaan dalen. Land boven de 30000 euro de hektare kan niet uit, dat is al verscheidende malen berekend, dan moet je al goud uit de grond halen en dat is moeilijk te vinden. Ook door de vergrijzing in de landbouw zullen er nog vele boerderijen te koop komen de komende jaren, dus meer aanbod met gevolg lagere prijzen.
Alexis 3 Januari 2016
Steeds meer boeren raken in de financiele problemen door de lage opbrengstprijzen. Land boven de 30000 euro is te duur, dit is al verscheidende malen berekend. Ook door de vergrijzing in de landbouw zal de grondprijs de komende jaren dalen, omdat er veel boeren zullen stoppen, mede door de te lage prijzen en omdat ze op leeftijd zijn, en omdat ze geen opvolger hebben. Dus meer aanbod van grond met gevolg lagere prijzen.
Alexis 3 Januari 2016
Natuurlijk roepen de banken dat het niet zo n vaart loopt met de dalende grondprijzen, want zij hebben het geld eronder zitten. En de invessteerders in grond, die de grond weer hopen duurder te verkopen zullen ook niet roepen dat de grondprijzen verder zullen dalen, zij hopen dat het nog duurder wordt.
Boeren trap er niet meer in.
petatje 3 Januari 2016
Alexis schreef:
Natuurlijk roepen de banken dat het niet zo n vaart loopt met de dalende grondprijzen, want zij hebben het geld eronder zitten. En de invessteerders in grond, die de grond weer hopen duurder te verkopen zullen ook niet roepen dat de grondprijzen verder zullen dalen, zij hopen dat het nog duurder wordt.
Boeren trap er niet meer in.

Boeren die willen ondernemen zullen zelf wel rekenen en daar naar handelen!
Henk52 4 Januari 2016
Och, laat die prijs toch lekker zakken en dan lekker kopen. Vrijwel niemand mag dan nog kopen van de bank. Ik heb geduld......petatje zit tot over zijn in de schuld
johnny 4 Januari 2016
Alexis,
Gewoon niet kopen joh!
Gewoon blijven pachten.
Over slavernij gesproken!!
Zodra je iets kunt verdienen moet de pachtprijs omhoog.
Ieder moet zelf maar zien wat hij doet,maar ik blijf bij mijn standpunt.
Grond is het enige met echte waarde op het boerenbedrijf de rst is gewoon bijzaak
petatje 4 Januari 2016
Henk52 schreef:
Och, laat die prijs toch lekker zakken en dan lekker kopen. Vrijwel niemand mag dan nog kopen van de bank. Ik heb geduld......petatje zit tot over zijn in de schuld

Ja natuurlijk Henk, en blijf grond kopen. Zolang je gewoon je verplichtingen jegens de bank voldoet en vaak wat extra aflost is er niks aan het handje en wordt je eigen vermogen vanzelf groter, daar zal een dipje in de grondprijs weinig aan veranderen. Het gaat om het rendement wat je haalt met je bedrijf. Als je dat doet zonder vreemd vermogen,zijn zij die niet werken in dit land lachende derde.
Henk52 4 Januari 2016
Volgens verhaal 20% stijging in een half jaar tijd (een spike omhoog, en dus topvorming) en toen 20% omlaag.als die daling doorzet dan hebben we op 7,50 echte topvorming. Gezien de flinke daling in de grondstoffenmarkt voorzie ik dit jaar nog een daling naar 5€ en misschien nog wel lager.11 jaar geleden heb ik gekocht voor 4€ , toch vreemd iedereen vond dat te duur. Ik heb toen ook meteen het bedrijf overgenomen voor 1,5€ . Achteraf goede zaken gedaan en die wil ik nu ook weer gaan doen. Dus nog even wachten. Gouden tijd (dus slechte prijs voor de produkten) om te kopen komt wel weer.
bankmedewerker 5 Januari 2016
Nu bij de Rabobank de plaatselijke besturen verdwijnen
zal het nog moeilijker worden om grond aan te kopen voor 80000 euro
terwijl er in de markt hooguit 50000 euro word gegeven
wat mij betreft staan alle seinen op rood
er zitten maar te veel bedrijven in het financieel beheer.
petatje 5 Januari 2016
bankmedewerker schreef:
Nu bij de Rabobank de plaatselijke besturen verdwijnen
zal het nog moeilijker worden om grond aan te kopen voor 80000 euro
terwijl er in de markt hooguit 50000 euro word gegeven
wat mij betreft staan alle seinen op rood
er zitten maar te veel bedrijven in het financieel beheer.

De bank koopt niet! Het zijn ondernemers die kopen al dan niet met bank en er zijn ook andere financierders in de markt dan alleen RABO.
Maar ook rabo zal toch geld moeten omzetten om marges te genereren voor haar eigen bestaan. In de woningmarkt hebben ze al flink in marktaandeel ingeboet, zal in de landbouw ook gebeuren met medewerkers als U.
Abonnee
Beetje meer 8 Januari 2016
De groei van de afgelopen jaar was te gek, we krijgen één decennia stilstand en dan gaat het wel weer klimmen.
- Vergrijzing is lulkoek, schaalvergroting zet door en die lijnen lopen gelijk.
- Inflatie is stiekem al knap hoog, alleen gecompenseerd door energie.
- inflatie gaat het rente probleem oplossen, maatschappij genoodzaakt de boel eerst af te waarderen dmv inflatie voordat de rente kan gaan stijgen.
Dus al met al, mensen zullen weinig waardestijging zien komende 10 jaar maar de waarde zal niet schrikbarend dalen.
De agrarische sector niet vergelijken met economische begrippen, land is € 30.000,- bedrijfseconomisch de rest is financiële toekomst planning (en was beter renderend dan gemiddelde vastgoed fonds).
Henk52 9 Januari 2016
De grond gaat dan ook zakken naar 3€ en minder.
veluwsboertje 8 September 2016
hallo reaxtie van crawford en andrea zijn
in slecht nederlands googel ook eens op
terry loan solution een gewaarschuwd mens telt
voor twee
Renberg Harry 3 December 2017
Hallo, heb je financiële problemen? problemen bij het verkrijgen van kapitaalleningen van lokale banken en andere financiële instellingen. Lening aanbod binnen 48 uur. Een lening aanvragen bij Renberg Borc Lening Bedrijf. voor meer informatie. Raadpleeg dit e-mailadres: renbergborcfirm@gmail.com
Declan Botman 21 Februari 2018
Wij bieden particuliere, zakelijke en persoonlijke leningen met een zeer minimale jaarlijkse rente zo laag als 4% binnen een jaar tot 15 jaar terugbetalingsduur periode naar een deel van de wereld, onze leningen zijn goed verzekerd voor maximale veiligheid is onze prioriteit. Geïnteresseerde kandidaten moeten contact met ons opnemen voor meer informatie via e-mail: declanfundings@gmail.com
U kunt niet meer reageren.

Wat zijn de actuele noteringen?

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Analyse Grond

Grondmarkt redding voor Oekraïense financiën?

Opinie Jurphaas Lugtenburg

Overheid en grond, niet de gelukkigste combinatie

Nieuws Grond

Investeerders VS duiken massaal op landbouwgrond

Nieuws grondmarkt

Wat kost een hectare landbouwgrond in Europa?

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden