Blog: Alfred Jansen

Varkens worden bedreigd door dierenactivisten

6 Juni 2016 - Alfred Jansen - 1 reactie

We hebben allemaal wel de neiging gehad om ’s nachts de boel onveilig te maken, maar nu schijnen er activisten te zijn die het plan hebben opgevat om ‘s nachts in te breken bij varkensboeren.

Ze willen criminele praktijken ontplooien, omdat ze in de stal willen kijken en filmen. Waarom sloven die activisten zich zo uit? Er zijn genoeg varkensboeren, waar je desgevraagd het hele bedrijf mag zien.  

De laatste jaren zijn er steeds meer agrarische ondernemers die mensen ontvangen op hun bedrijf om aan de consument te laten zien hoe het voedsel wordt geproduceerd. Leerlingen van de lagere school mogen dan kalfjes aaien of een koe (proberen te) melken. Ze mogen naar de biggetjes en varkens kijken. Het bijzondere is dat eigenlijk iedereen dieren mooi vind en sympathie voor dieren heeft.

En zo valt de weidevogel ten prooi aan de naïeve dierenpopulist

Wat minder bekend is, is dat het houden van dieren een grote verantwoordelijkheid met zich meebrengt. Want de verzorging van de dieren gaat altijd voor en door. Dit is een belangrijk aspect van het agrarisch bedrijf: gelukkige dieren lijken vanzelfsprekend maar het kost tijd, kennis en energie om de dieren goed te verzorgen en gelukkig te houden.

Hetzelfde geldt voor het land en het landschap. Veel agrarische ondernemers hebben dit jaar 5 procent van hun areaal aangepast tot ecologisch aandachtsgebied. Hierdoor wordt de biodiversiteit gestimuleerd en het landschap gevarieerder. Dit is op zichzelf al een reclamecampagne waard, want hiermee wordt wederom bewezen dat de boer de belangrijkste hoeder is van het landschap. Een andere trend is de toenemende aandacht voor bijen en vlinders; er zijn zelfs agrarische ondernemers die het initiatief hebben genomen voor een bijenlint.

Ik was bij een groene theatervoorstelling en daar werd vertelt dat er zoveel weidevogels opgevreten worden door vossen en ooievaars. De agrarische ondernemers in dat gebied hebben het hele graslandbeheer aangepast, maar door de sterke groei van het aantal vossen en ooievaars komt de grutto - onze nationale vogel - toch in gevaar. Dierenactivisten en populisten roepen dan: ‘laat alles leven!’ Maar de mensen in de praktijk zien dat de weidevogel het niet kan winnen van zijn natuurlijke vijanden. En zo valt de weidevogel eigenlijk ten prooi aan de naïeve dierenpopulist.  

Die activisten komen dan ’s nachts in actie. Gewapend met een camera, een zaklamp en een breekijzer. De varkens liggen rustig te slapen en dan staat er opeens een activist met een breekijzer voor hun neus! Die varkens raken natuurlijk in paniek. Dat wil je die dieren toch niet aandoen? Ik hoop in ieder geval dat die activisten eerst gebruik maken van de hygiënesluis, want varkens hebben het niet op ongewassen activisten. Nee, zij willen hun agrarische ondernemer en een consument die weet dat de varkens goed worden verzorgd. 

Alfred Jansen

Alfred Jansen is bestuurder veiligheid en pacht bij LTO Nederland, rentmeester en hij heeft een boerderij met kalveren en akkerbouw. In zijn opinies schetst hij de ontwikkelingen in de markt van agrarisch onroerend en dierrechten.
Reacties
1 reactie
berkmortel 17 Juni 2016
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/ondernemen/columns/column/10869964/Varkens-worden-bedreigd-door-dierenactivisten]Varkens worden bedreigd door dierenactivisten[/url]
laat MIJ die activist niet tegen komen in MIJN stal want dan word z'n EIGEN breekijzer NUTTIG besteed dat beloof ik hen !!
U kunt niet meer reageren.

Wat zijn de actuele noteringen?

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden