Esther Ouwehand spreekt

Tijd voor landbouw om een keuze te maken

1 Maart 2017 - Herma van den Pol - 29 reacties

Het zijn tropendagen voor de Partij voor de Dieren (PvdD). Vandaar dat een interview in de Boerenbusiness studio niet mogelijk was. Op deze manier krijgen we toch een blik in de keuken van de partij die zich hard maakt voor de belangen van dieren. 'Het is tijd voor de landbouw om een keuze te maken.' Esther Ouwehand aan het woord.

Hoe kijkt u aan tegen de huidige situatie in de agrarische sector?
'Ik probeer steeds te zeggen dat het tijd is voor de landbouw om een keuze te maken. Of je kiest voor een reëel toekomstperspectief voor de boeren, waarbij afstand wordt genomen van de groeiagenda en van de wereldmarkt, of je blijft je daarop richten. Dan verlies je dus het gezinsbedrijf en steeds meer boeren beginnen dat in te zien.'    

Elk geluid uit Den Haag wordt opgevat als een bedreiging

Schaalvergroting heeft niet geresulteerd in extra inkomen voor de primaire producent, wat kan wel extra inkomen aanjagen?
'Met schaalvergroting wordt elke keer weer hetzelfde liedje herhaald. Eventjes loop je misschien voorop, maar op termijn kunnen we in Nederland niet produceren voor de wereldmarkt. Dit onder meer door dure arbeid. Na verloop van tijd kijkt bijvoorbeeld Roemenië het trucje af en dan ga je het alsnog verliezen. De verantwoordelijkheid voor een goed inkomen ligt echter bij de politiek. Ik snap goed dat boeren altijd druk zijn, ze kunnen niet alles volgen. Ze zitten ook gevangen in het systeem, waarbij ze elk geluid, ook dat van ons, wat uit Den Haag komt als een bedreiging opvatten. Maar als je goed kijkt naar wat de traditionele landbouwpolitiek heeft opgeleverd, het hele fosfaatdrama, dan is dat het gevolg van de politiek die zei dat de sector wel kan groeien. Dat kon niet en daar waren we voor gewaarschuwd. Durf de keus te maken en boeren te helpen naar een duurzaam, regionaal geproduceerd voedselpakket. Dit is het enige pad waar een verdienmodel ligt. Op het pad van de schaalvergroting ligt dat niet. En die verandering vraagt veel. Daar moeten we met elkaar een overgangstraject voor maken. Een integrale visie voor de lange termijn presenteren is echt een taak die bij de politiek ligt. Daarna moet er gekeken worden wat het betekent voor elke individuele ondernemer. Hoe kan die geholpen worden om hierin mee te gaan.'

Laat de boel niet de boel tot er een totaalprobleem is

Af van schaalvergroting, terug naar regionale productie. Wat houdt het in?
'Dat de veestapel niet zo groot kan blijven. En ik snap dat dit ook als een bedreiging klinkt voor de boeren. Voor de lange termijn is het echter de enige weg die we op kunnen. Ik denk dat je het vertrouwen in de politiek alleen maar kunt herstellen wanneer alle randvoorwaarden gecombineerd worden. Het houdt in dat je de boel niet de boel laat tot je een totaalprobleem hebt, zoals het niet halen van de natuurdoelen, dierwelzijn en meer. Het moet gecombineerd worden zodat boeren niet weer hoeven te investeren en daarna weer moeten bijschalen. Het is zaak om te kijken welke landbouw er mogelijk is. Pas wanneer het plaatje wat je met de landbouw wil compleet is kun je agrarische ondernemers gaan helpen. Ook al moeten er dan bedrijven sluiten. Met de bedrijven die overblijven weet je dan wel waar je aan toe bent. Dat boeren Den Haag niet vertrouwen is ook omdat er steeds maar niet verteld is wat de lange termijnvisie wordt. Ze moeten continu sturen op kleine problemen en dat heeft investeringsonzekerheid opgeleverd, waarbij het gevoel overheerst van wat komt er morgen weer.'                 

Nog even terug naar de term megastallen. In vergelijking met bijvoorbeeld de Oekraïne kun je niet spreken van mega in Nederland, wat is uw reactie?
'Nee dat klopt, maar de vraag is waar het heen gaat. Partij voor de Dieren is volgens mij ook de enige landbouwpartij geweest die structureel tegen het verdrag met de Oekraïne was. Dit omdat we vanuit de landbouw aan zagen komen dat dit vrijhandel betekende en dat producten uit de Oekraïne, die ver onder de Nederlandse norm liggen, dan het land in kunnen komen. Om te voorkomen dat bijvoorbeeld legbatterijeieren op de markt komen moet er tegen dit soort verdragen gestemd worden. '

Dat er zoveel boeren stoppen komt niet doordat de PvdD zijn visie heeft uitgerold

We praten hier over regionaal geproduceerde producten, maar je merkt dat de consument argwaan heeft gekregen ten opzichte van voedsel. Herkent de consument de smaak van het pure, Nederlandse product nog wel?
'Ik ben bang van niet. Als er samen met de FNLI en CBL een debat georganiseerd wordt is het mijn vraag waar het zuivere boerenbelang is voor de gezondere productie die we met zijn allen willen. Al die bewerkte voedingsmiddelen zijn eigenlijk standaard ongezond, dus je bewijst de sector geen dienst als we maar gaan zitten doen alsof alles gezond is. We moeten toe naar het zelf koken. Groente en fruit, Nederlands geproduceerd, en we moeten af van het idee dat de levensmiddelenindustrie een bondgenoot van de boeren kan zijn. Dat is echt niet zo. Zij hebben hun eigen belang en in alle eerlijkheid dat is niet het belang van de boeren. Wij vinden het belangrijk om het beleid te richten op goede en duurzame producten met een goed verdienmodel voor de lange termijn. Want je ziet dat ook de megastallen het op lange termijn niet redden. Ik vind het tijd voor keuzes. Dat er nu zoveel boeren stoppen is niet omdat de PvdD zijn visie heeft kunnen uitrollen.'

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Herma van den Pol

Herma van den Pol werkt sinds 2011 bij Boerenbusiness en heeft zich door de jaren heen ontwikkeld tot marktexpert Melk & Voer. Daarnaast is zij wekelijks te zien in de marktflits over de zuivelmarkt.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
29 reacties
Arnold 1 Maart 2017
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/akkerbouw/artikel/10873605/Tijd-voor-landbouw-om-een-keuze-te-maken-]Tijd voor landbouw om een keuze te maken[/url]
De manier waarop de partij werkt staat me niet aan, maar het geluid dat ze laat horen komt aardig overeen met onze zienswijze. Zou graag eens van gedachten wisselen hoe de vork in de steel te steken, daar hebben we vergevorderde ideeën over. Gezamenlijk zoeken naar de mogelijkheden.
Abonnee
Ludo 1 Maart 2017
PVVD is ook voor de koe in de wij, lekker buiten is goed voor de dieren si het motto. Fijn dat men daar zo bij betrokken zijn, echter in de verpleeghuizen is er amper de tijd om met opa een rondje door het park te gaan. Over prioriteiten gesproken.
Teler 1 Maart 2017
Deze partij is toch helemaal de weg kwijt.. Leeft alleen van huisvrouwenemotie..over de rug van boeren..
Mathieu 1 Maart 2017
Jammer, altijd dat navelstaren op de veehouderij. Hoe er met onze gezelschapsdieren wordt om gegaan is kennelijk niet belangrijk.
De pvdd is niet voor alle dieren zoals de pvv niet voor alle Nederlanders is.
ik vind overigens wel dat we als sector eens vaker in de spiegel moeten kijken.
Het beeld zal ons niet altijd aan staan maar we moeten het er wel mee doen.
Herman Gallé 1 Maart 2017
Ik zie hierboven 4 reacties, waarvan één redelijk positief. De andere hebben het over 'de weg kwijt, huisvrouwenemotie', weer een ander sleept onze bejaarden er weer aan de spaarzame haren bij, de volgende moppert over gezelschapsdieren.............. Jammer genoeg niet één reactie die inhoudelijk ingaat op wat Esther Ouwehand te berde brengt. Is het zo moeilijk toe te geven dat de PvdD hier wel degelijk op het goede spoor zit en wellicht de juiste toekomstvisie heeft voor boer, dier en samenleving?
petatje 1 Maart 2017
Schij toch uit over PvdD. Honden op 10 hoog met 3 in een appertementje hoor ik ze
niet over alsof dat de natuurlijke habitat van een hond is. Nee beetje de landbouw en onze betalingsbalans naar de klote helpen dat is nog eens flink alsof daarmee het dierenleed in de wereld minder wordt. De veehouderij verplaatst gewoon naar landen waar ze een stukje vlees waarderen en ze nog nooit gehoord hebben van dierenwelzijnseisen! Om het nog maar niet te hebben over eigenbelang om de vegaburger in de markt te helpen!
Abonnee
dago 1 Maart 2017
Ben het volledig eens met petatje, PVDD zorgt er voor dat de dieren het alleen maar veel slechter gaan krijgen. De dieren hebben het nergens zo goed als hier. De bewering dat de kwaliteit van het bewerkte voedsel slecht zou zijn slaat kant nog wal, het is bewezen dat de consument het eten slechter klaar maakt dan een fabrikant. De PVDD zou juist trots moeten wezen op de Nederlandse boer. Jammer dat je blijkbaar alleen maar stemmen kunt winnen door mensen bang te maken.
Pieper 1 Maart 2017
Beste Herman Galle,

Zoals u/je verlangt zal ik inhoudelijk reageren op wat de PVVD wil. Ik heb onlangs in nieuwsuur Mevr. Thieme gezien en heb aandachtig naar haar geluisterd. Wat Mevr. Thieme daar aan het vertellen was heeft geen enkele realiteit met de werkelijkheid en vele argumenten van haar zijn leugens en wordt verteld uit idealisme. Ze vertelde daar dat er per dag vijf agrarische ondernemers verplicht\gedwongen hun bedrijf moeten beëindigen. Dat is de eerste leugen. Weliswaar zullen er vijf agrarische ondernemers stoppen per dag met hun bedrijf maar van die vijf, zeker niet allen gedwongen. In de landbouw is het opvolgingspercentage niet hoog waardoor vele agrarische bedrijven hun bedrijven verkopen aan andere agrariërs. De agrarische ondernemers die wel hun bedrijf gedwongen stoppen hebben of fikse tegenvallers gehad in hun bedrijfsvoering of zijn te klein geworden of zijn, hoe naar het ook klinkt, geen goede ondernemers gebleken. Dit vindt ook in andere sektoren plaats.

Daarnaast wil Mevr. Thieme met haar partij de bio industrie uitbannen en de agrarisch sector zoveel mogelijk de biologische werkwijze verplichten. Heeft Mevr. Thieme wel eens er aan gedacht dat bijna 50 % van de productie van de agrarische sector geëxporteerd wordt. Deze producten gaan de hele wereld over. Uiteraard zijn wij als agrarisch Nederland goed bezig om ook biologisch te produceren. Veel van deze biologisch geteelde producten worden binnen Europa geëxporteerd. Maar als de gehele landbouw in Nederland biologisch gaat produceren stoppen er geen vijf boeren per dag maar misschien wel 10 boeren, en niet vrijwillig zoals nu maar dan wel gedwongen.

Het is praktisch en economisch gewoon niet uitvoerbaar om de gehele landbouw in Nederland biologisch te laten produceren. Het voedselpakket zal drie keer zo duur worden, we komen veel te veel arbeid te kort, veel agrarische bedrijven zullen gedwongen moeten stoppen omdat er een aanbod markt gecreëerd wordt en veel agrarische bedrijven zijn gewoon door hun situatie niet geschikt om naar biologisch produceren te gaan. En wat denkt u wat onze groot grutters gaan doen, die halen hun producten gewoon uit de omliggende landen omdat onze biologisch geteelde producten veel te duur zijn.
De agrarische sector is in zijn regelgeving gerelateerd aan de Europese regelgeving. Hierdoor zijn de plannen voor Mevr. Thieme al onhaalbaar.

Mevr Thieme geeft weer onjuiste ondoordachte informatie.

Dan over de(intensieve veehouderij). Door de jaren heen zijn in deze sektoren al vele regelingen doorgevoerd, ten voordele van de huisvesting van de dieren. We hebben geen kooi eieren meer, de nertsen bedrijven worden in Nederland de nek omgedraaid en in de melkveehouderij vindt een harde sanering plaats en meer van zulks soort zaken. Zeker de fosfaat regeling is een belachelijke voor Nederland. Hier in Nederland hebben we geen fosfaat probleem maar over enkele jaren een tekort. Maar omdat we gebonden zijn aan de regelgeving van Brussel wordt de Nederlandse landbouw oneerlijk gepakt. Je kunt onze landbouwstructuur gewoon weg niet vergelijken met andere Europese landen. Het is jammer dat we een staatssecretaris hebben die hier niet het belang van inziet.

Ik ben geschrokken van de onwetendheid van de fractie van PVVD, met Mevr. Thieme voorop. Ik maak me ernstig zorgen over dit feit, de onwetendheid en eenzijdige kennis.
Joost 1 Maart 2017
Let maar op, in de biologische sector gaat het nu al als in de gangbare. De kleinere kunnen het ook moeilijk rondzetten en de grote groeien maar door. Grote biologische bedrijven op geld en winst gedreven zonder al te veel ideologische achtergrond. Misschien past hier de term "bio"industrie beter bij
Abonnee
moeder overste 1 Maart 2017
gezien de hoeveelheid en de heftigheid van de reactie's heeft de pvdd een gevoelige snaar geraakt, en de ervaring wijst uit dat gevoelige snaren dicht bij de waarheid en realiteit zitten
de rus 1 Maart 2017
Waarom altijd de grootste willen zijn? Op termijn wordt de tweede grootste ook het kleinste...
Pieper 1 Maart 2017
Nou moeders overste, dan heb je het goed mis. Ik heb geen enkel probleem met meningen of met plannen om bepaalde zaken hier in Nederland te veranderen. Maar als je een podium krijgt zoals PVDD en je vertelt een verhaal wat gebaseerd is op onwaarheden en daar wel een deel van de bevolking van probeert te overtuigen ben je in mijn ogen een leugenaar. Ik had allang een reactie verwacht van onze belangenbehartigers. Tot op de dag vandaag heb ik nog geen reactie gehoord of gelezen van lto bijvoorbeeld. Nou ja dan moet ik toch mijn mening maar even hier kwijt.
geert 1 Maart 2017
De PVDD heeft meer macht in de Tweede Kamer dan de VVD en CDA samen. De emotie en sentiment regeren.
Abonnee
dago 2 Maart 2017
Bio is geen oplossing voor welk probleem dan ook, bio is net zo vervuilend als gangbaar. Als we allemaal om moeten schakelen waar moeten dan die oost Europeanen, zal wel een miljoen zijn, dan gehuisvest moeten worden?
hans 2 Maart 2017
mensen stem CDA of SGP
stem op nuchter boerenverstand
sjmens 2 Maart 2017
De visie van pvdd is dat er 70% van de boeren de toko moeten sluiten. De aanleverende bedrijven de deuren kunnen sluiten. De sector zijn positie op internationaal vlak verliest. Wageningen daardoor geen bestaansrecht meer heeft en instituten als diary campus al helemaal niet. Waarom? Omdat wij terug gaan in het Ot&Sien tijdperk. Het liefst wil pvdd helemaal geen veehouderij binnen onze grenzen (kijk maar eens op twitter bij de pvdd-aanhangers) en zullen ze ons net zolang in de knijp proberen te houden en te brengen totdat we er zelf de brui aangeven. Dat gelul over eerlijke prijzen van de pvdd is slechts aankleding bij hun verhaal. Niets, maar dan ook niets, in al hun recente moties wijst erop dat ze nastreven wat mevrouw Ouwehand in dit stuk heeft laten optekenen.
Nee, pvdd zou beter partij van de misleiding kunnen heten.
Koeienfan 2 Maart 2017
Wees eens trots op de superhoge kwaliteit, de hightech zoals precisielandbouw en zoveel betere leefomstandigheden voor dieren dan in 1950. Je kunt niet vooruit naar het verleden, hoe graag PvdD dit ook wil. Hoe sluit je de grenzen voor buitenlandse landbouwproducten? Op al deze vragen heeft PvdD en GroenLinks helaas geen antwoord. Ze willen echt alle dieren Nederland uit, ook hobbydieren! Het gaat echt niet om vervuiling, dat is zoveel beter dan een aantal jaren geleden. Wie praat er nu bv nog over zure regen en bodemvervuiling? Boerenverstand gebruiken en eens met een boer gaan praten, dat verandert gegarandeerd je inzicht.
de echte mathieu 2 Maart 2017
Als het aan deze partij ligt, gaat de bv nederland binnen enkele jaren naar de klote. Werkelijk geen enkele aanwezigheid van gezond verstand.
Triest dat een dergelijke partij steun vindt onder de kiezers.
Heeft de bv Nederland het grote handels overschot niet heel hard nodig ??
Mensen die op deze partij stemmen kunnen niet serieus genomen worden.
Pool 2 Maart 2017
Ik heb respect en waardering voor de bio sector. Vaak heel goede ondernemers en vindingrijk. Maar soms denk ik , stel dat er geen oost-Europeanen meer zouden komen hoe moet het dan . Geen Nederlander krijg je op een wiedbed.
En dan de dieren.
Ik vind honden en katten die hele dagen in huis zitten moeten dan ook verboden worden te houden.
Moet je voor de aardigheid eens op een camping kijken als een hond heel de dag vastgebonden ligt.

Mensen , ook mevr. Thieme ea , je moet goed voor dieren zijn maar het zijn geen mensen
Abonnee
inova 2 Maart 2017
de echte mathieu schreef:
Als het aan deze partij ligt, gaat de bv nederland binnen enkele jaren naar de klote. Werkelijk geen enkele aanwezigheid van gezond verstand.
Triest dat een dergelijke partij steun vindt onder de kiezers.
Heeft de bv Nederland het grote handels overschot niet heel hard nodig ??
Mensen die op deze partij stemmen kunnen niet serieus genomen worden.
Abonnee
inova 2 Maart 2017
de echte mathieu schreef:
Als het aan deze partij ligt, gaat de bv nederland binnen enkele jaren naar de klote. Werkelijk geen enkele aanwezigheid van gezond verstand.
Triest dat een dergelijke partij steun vindt onder de kiezers.
Heeft de bv Nederland het grote handels overschot niet heel hard nodig ??
Mensen die op deze partij stemmen kunnen niet serieus genomen worden.
jos 3 Maart 2017
Ik ben ook van mening dat de huidige landbouw op een dood lopend weg zit . Maar dat doet hij al zins Mansholt met zijn idee n kwam.
jos verstraten 4 Maart 2017
Met het schetsen van het probleem kan ik een heel eind met Ouwehand mee.
Maar de oplossing die vervolgens aangedragen wordt, daar wringt het.
peter 4 Maart 2017
boeren behoren een normale prijs te krijgen voor geleverd product - rekening houdend met kosten en alles, dus een normaal goed salaris uit bedrijfsvoering zonder alle belemmerende regels - en dat willen ook de consumenten maar zij willen ook dat dieren een normaal goed leven kunnen lijden en een dierwaardig bestaan hebben - krijgt de producent een eerlijke prijs betaald betekent dat de macht van handel en tussenhandel verdwijnt , dus dan is er ruimte voor een eerlijke belangen behartiger voor de sector of het nou akkerbouw veeteelt of tuinbouw betreft - - en ja als er een goed inkomen nationaal verdient kan worden waarom dan al die export alsof dat zaligmakend is - - en laatste winters komt het groentepakket toch voor een groot deel uit Spanje en andere zuidelijke landen, dus enkel interessant voor handel/inkoop en verwerkings-machtsblokken
dus sterke lokale nationale landbouw tuinbouw en veeteelt met juiste prijs en fatsoenlijk inkomen voor alle soorten boeren
Pauline 9 Maart 2017
En goed verhaal van Esther Ouwehand.
Jammer dat er in de reacties zoveel achterdocht door klinkt. Ik geloof wel dat het kan; kleinschalige grondgebonden boeren die een eerlijke prijs krijgen voor hun product en ook zorg dragen voor het landschap en dierenwelzijn. Maar dan moeten we wel om; minder vlees eten, meer betalen voor voedsel en minder geld voor nutteloze luxeproducten. Het is maar in wat voor een wereld je wilt leven.
petatje 9 Maart 2017
Pauline schreef:
En goed verhaal van Esther Ouwehand.
Jammer dat er in de reacties zoveel achterdocht door klinkt. Ik geloof wel dat het kan; kleinschalige grondgebonden boeren die een eerlijke prijs krijgen voor hun product en ook zorg dragen voor het landschap en dierenwelzijn. Maar dan moeten we wel om; minder vlees eten, meer betalen voor voedsel en minder geld voor nutteloze luxeproducten. Het is maar in wat voor een wereld je wilt leven.

Beste Pauline het is inderdaad in wat voor wereld je wil leven. Wat jij nastreeft is heel edel, maar als je verder door durft te denken, super asiociaal. De 85 miljard aan export die onze landbouw bijdraagt aan onze staatskas en nederlandse begroting(=5500€/inwoner) die gaat dan wegvallen. Waarvan wil je dan alle sociale voorzieningen uit de staatskas van betalen? Laat eens tot je doordringen welk deel van ons nationaal inkomen dan wegvalt. Waar moeten wij onze sociale samenleving dan mee financieren als ook de aardgasbaten wegvallen?
vrij grof 9 Maart 2017
Die Ekster Ouwehand is niet wijs en zal zelf alleen maar kunnen opmaken wat een ander probeert te verdienen.
zo werkt dat nu eenmaal bij die lui.
zelf nog nooit iets zinnigs gepresteerd!
De landbouw is de drijfveer van de nederlandse economie en brengt inderdaad als geen ander ontzettend veel geld in de staadskas.
Wij zijn de kip met de gouden eieren die door de Pvdd omzeep word geholpen.
Walgelijke lui daar zoals alle linkse partijen denken, ze hebben allemaal een schurft hekel aan ondernemers en mensen die wat geld of bezit hebben.
Consument 10 Maart 2017
Er word hier in de reacties haast gesuggereerd dat alleen in Bio landbouw oost Europese arbeid ingezet word, maar wie denken jullie dat de gangbare tomaten, paprika's, komkommers, appels, peren, sla, bloemkool, spruiten etc oogst en verwerkt Nederlanders?! Ik denk het niet, en wat te denken van de arbeid in de slachthuizen daar werken ook voornamelijk Slavisch ogende personen.Desalniettemin denk ik ook dat het niet haalbaar of wenselijk is om alles zo maar richting Bio te willen trekken.
peter 11 Maart 2017
ja Consument - alle groenten en fruit die je opnoemt komen in de winter uit Spanje per vrachtwagen ( honderden dagelijks) of nog verder per vliegtuig om maar te kunnen leveren aan de consument (aldus de supermarkt)
Ook daar biologisch telen ? maar vooral geproduceerd met mensen uit Afrika
Het is een rare wereld
petatje 11 Maart 2017
peter schreef:
ja Consument - alle groenten en fruit die je opnoemt komen in de winter uit Spanje per vrachtwagen ( honderden dagelijks) of nog verder per vliegtuig om maar te kunnen leveren aan de consument (aldus de supermarkt)
Ook daar biologisch telen ? maar vooral geproduceerd met mensen uit Afrika
Het is een rare wereld

Precies Peter het moet duurzaam en milieubewust en weet ik niet wat voor flauwekul allemaal gecertificeerd zijn, en om het bij de consument te krijgen blaast de tussenhandel nog eens een flinke stoot kerosine erdoor en een stuwmeer CO2 in de lucht, ja dan maakt duurzaamheid in een keer niet meer uit, dat zijn geen boertjes, daar zeg je niets van! Tis me een corrupte zooi die groentehandel en kruideniers!
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden