Nu het tij keren

'Boerenkwaliteit moet weer betaald worden'

1 Juni 2017 - Esther de Snoo - 1 reactie

De Nederlandse landbouw is gebaseerd op lage prijzen en grote volumes. Dat moet veranderen. De kwaliteit die boeren leveren moet betaald worden door de retail. Boeren moeten op hun beurt stoppen met supers de schuld geven van de lage opbrengstprijzen. Dat zegt Lucas Simons op het evenement AgriFood & Tech in Almere, georganiseerd door NRC en ondersteund door Boerenbusiness.

De Nederlandse landbouw vormen de nieuwe deltawerken met als uitgangspunt bodem, technologie, milieu en gezondheid. Dat zegt Lucas Simons, auteur van het boek Changing the Food Game. 'De markt moet weer kwaliteit gaan waarderen. Het is nu de tijd om het tij te keren. Burgers zijn meer dan ooit geïnteresseerd in voedsel en de herkomst daarvan.'

De markt moet weer kwaliteit gaan waarderen. 

Stop met elkaar de schuld geven
Simons roept de overheid op om niet nog meer landbouwcommissies en pilots in te stellen. 'Dat levert toch nauwelijks iets op.' Simons heeft ook een boodschap voor de retail en de boeren. 'Voor supermarkten is het verboden om te zeggen dat de consument vraagt om goedkope, snelgeproduceerde landbouwproducten. Zij doen precies wat de retail wil. Voor de boeren: hou op met alleen maar de supermarkten de schuld te geven.' De maatschappelijke organisatie vraagt hij weliswaar ambitieus te zijn, maar hou het reëel en erken ook wat er wel goed gaat.


Subsidiegeld genoeg
Volgens Simons is er om verandering te bereiken een visie, een plan en een uitvoeringsstructuur nodig. 'Geld is er genoeg. Kijk maar naar de hoeveelheid subsidies. Een platform met daadkracht, die de lijnen uit zetten, zijn nodig. Niet mee doen is geen optie, want dan lig je als boer eruit.'

Nieuwe invulling voor Made in Holland
Simons houdt de circa 150 aanwezigen voor dat 'Made in Holland' niet langer lage prijzen, grote volumes en grootschalige productie moet betekenen, maar 50 procent van de landbouwoppervlakte is ingevuld met regeneratieve landbouw (bijvoorbeeld natuurinclusieve landbouw of biologisch) die een positieve impact heeft op de bodem en het klimaat. 

 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
Jacky 1 Juni 2017
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/akkerbouw/artikel/10874699/boerenkwaliteit-moet-weer-betaald-worden][/url]
ondersteund door BB...
U kunt niet meer reageren.

Wat zijn de actuele noteringen?

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Nieuws Biologisch

Bionext moet reorganiseren en stuurt directeur laan uit

Achtergrond Biologisch

'Biologische landbouw sluit ogen voor de feiten'

Nieuws biologisch

'Werd te makkelijk gedacht over groei biologisch'

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden