17,3% duurzaam in 2023

Doelstelling Energieakkoord lijkt haalbaar

19 Oktober 2017 - Kimberly Bakker

In de komende 5 jaar zullen huishoudens en bedrijven steeds meer duurzame energie gebruiken. Daarmee zal het Energieakkoord met gemak behaald moeten worden. Dat blijkt uit de Nationale Energieverkenning 2017 (NEV), die minister Henk Kamp (Economische Zaken) vandaag, donderdag 19 oktober, naar de Tweede Kamer stuurt.

In het Energieakkoord van 2013 spraken 47 partijen met elkaar af dat in 2023 16% van het energieverbruik duurzaam moet zijn. Als alles naar verwachting verloopt, dan moet die doelstelling met 1,3% overstegen worden.

Windenergie op zee levert een grote bijdrage

Inspanningen lonen
"Als alles naar verwachting verloopt, dan moet het aandeel hernieuwbare energie in 2023 zijn gestegen naar 17,3%. In 2030 moet dit aandeel zelfs zijn gestegen naar 24%. Vorig jaar werd dat aandeel nog op 20% geschat. Het aandeel van hernieuwbare elektriciteit zal in 2023 oplopen tot 44%. Deze extreme groei is vooral te danken aan de uitrol van windenergie op zee. Daarnaast is ook het jaarlijkse tempo van energiebesparingen deze eeuw nog niet zo hoog geweest. Die komt namelijk uit op 1,7%", aldus minister Kamp.

Volgens Kamp zorgen de ingezette maatregelen, voor bijvoorbeeld de afname van CO2-uitstoot, ervoor dat het fundament is gelegd voor het behalen van de klimaatdoelen van Parijs. De cijfers kunnen nog verder oplopen, omdat aanvullende maatregelen (die het kabinet eerder dit jaar heeft aangekondigd) nog niet in de NEV zijn verwerkt. Daarmee komt zelfs de doelstelling van 14% hernieuwbare energie in 2020 in zicht. 

Doelstelling nu nog niet behaald door verwachte vertraging windenergie op land

Uit het onderzoek blijkt wel dat de verwachte vertraging bij het realiseren van de windenergie op land de voornaamste reden is dat die doelstelling nu nog niet wordt gehaald. 

Broeikasgasuitstoot komt overeen
Uit de NEV 2017 blijkt dat de verwachte broeikasgasuitstoot in 2020 overeen komt met de gegevens uit 2016. Door het realiseren van de doelstellingen uit het Energieakkoord wordt de vereiste 25% broeikasgasreductie (ten opzichte van 1990) gerealiseerd, zoals in het Urgenda-vonnis werd gesteld.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Kimberly Bakker

Kimberly Bakker is allround redacteur bij Boerenbusiness. Daarnaast heeft ze oog voor de social mediakanalen van Boerenbusiness.
Regenradar
Powered by Agroweer

Opinie Kasper Walet

Help! De energietransitie verzuipt

Analyse Energie

Grotere voorraden krijgen weinig vat op olieprijs

Nieuws Energie

Afbouw salderingsregeling sneuvelt in Eerste Kamer

Analyse Energie

Zijn de dagen van de salderingsregeling geteld?

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden