4% nieuwe bedrijven

Waar komen al die bietentelers vandaan?

13 Maart 2018 - Niels van der Boom - 4 reacties

De stijging van 4% in het aantal Nederlandse landbouwbedrijven met suikerbieten is moeilijk verklaarbaar. Uit recent gepubliceerde cijfers van statistiekbureau CBS kwam een toename van ruim 280 bedrijven naar voren. De populariteit blijkt echter lastig hard te maken.

Het statistiekbureau berichtte eind februari over de Nederlandse suikerbietenteelt van afgelopen jaar. Daarbij meldde het ook dat het aantal telers in 2017 met 4% is toegenomen, ten opzichte van het jaar ervoor.

Cijfers niet herkenbaar
Suiker Unie laat desgevraagd weten zich niet te herkennen in deze relatief grote stijging. Gert Sikken, directeur agrarische zaken bij Suiker Unie: "Cosun telt grofweg 9.000 leden, waarvan 7.800 bedrijven daadwerkelijk suikerbieten leveren. Dit getal is inclusief de bedrijven in België en Duitsland." Dat zijn er dus fors minder dan de 8.106 die bij het CBS in de database staan.

"De cijfers waarover het CBS beschikt, komen uit de Gecombineerde opgave", legt CBS-woordvoerder Cor Pierik uit. “Die 8.106 bedrijven hebben aangegeven op 1 mei 2017 suikerbieten te telen." Ten opzichte van 2016 houdt dit een stijging in van 284 bedrijven. "Die groei is relatief, wanneer je naar de voorgaande jaren kijkt", meent Pierik. "In 2014 waren er nog bijna 8.200 bietentelende bedrijven. Daar zitten we nog altijd onder."

1 maatschap met 2 leden telt als 1 bedrijf

Geen verklaring
Een duidelijke verklaring van het cijfermatige verschil heeft Pierik niet. "Wellicht heeft het te maken met het feit dat er, na jaren met een grote oogst, bieten zijn doorgeschoven door Suiker Unie. In hun systeem zijn die wel geleverd, maar deze zijn niet daadwerkelijk geteeld in het jaar van meten." In 2014 is dit het geval geweest, weet Sikken. Dit verklaart ook de afname in het aantal telers; in totaal 626 bedrijven. Tussen 2016 en 2017 was hier echter geen sprake van en zijn er geen bieten doorgeschoven.

Het verschil tussen de cijfers van Suiker Unie en het CBS wordt waarschijnlijk veroorzaakt door het feit dat in 1 maatschap soms 2 personen hun Gecombineerde opgave apart doen, maar bij Suiker Unie als 1 leverend bedrijf staan aangemeld. Het daadwerkelijk aantal nieuwe telers ligt volgens Sikken eerder rond de 10 tot maximaal 20 bedrijven. Daarnaast zijn er enkele bedrijven in Nederland die suikerbieten telen voor de biovergisting.

Grote telers
Wat wel duidelijk wordt uit de cijfers is de areaalgroei per bedrijf. Het aantal kleine telers neemt significant af; vooral de categorie boeren met 10 tot 30 hectare groeide in 2017 stevig. Bedrijven met 1 tot 5 hectare zijn er steeds minder. De categorie 30 hectare plus neemt eveneens toe en bedroeg in 2017 voor het eerst meer dan 350 bedrijven. In 2014 waren dat er nog 237.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Niels van der Boom

Niels van der Boom is senior redacteur akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij bericht vooral over de aardappelmarkt. Wekelijks presenteert hij de Marktupdate Aardappelen.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
4 reacties
bookeskook 13 Maart 2018
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl//artikel/10877852/waar-komen-al-die-bietentelers-vandaan][/url]
De meitelling is ook bedoeld voor allerlei regelgeving en daardoor niet betrouwbaar om dit soort kille domme cijfers uit te trekken! CBS schiet zichzelf hierdoor in de voet en zijn doel voorbij!
Westbrabander 13 Maart 2018
Lekker belangrijk
bietenteler 14 Maart 2018
grond ruil met niet cosun lid
dennis 14 Maart 2018
heeft te maken met kromme regelgeving omtrent o.a. derogatie, mestplaatsingsruimte, AMvB grondgebonden veehouderij etc... een veehouder die grond over heeft voor andere gewassen en wil ruilen of verhuren aan een akkerbouwer is door genoemde regelgeving gedwongen deze grond zelf op te geven.. vandaar veel kleine bietentelers en aardappeltelers.. terwijl deze grond in de praktijk door akkerbouwers wordt gebruikt.. veel van deze regels werken elkaar tegen en zijn funest voor de vruchtwisseling.
Zandboer 15 Maart 2018
Hier zijn ook best wel een aantal nieuwe starters met de bietenteelt bijgekomen. En het tourisme via enkele grote mestmannetjes begint zich ook te etaleren. Schijnt dat uit de nop en omstreken de teelt ook steeds vaker naar zandgebieden wordt uitbesteed.
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden