Nieuws Noodhulp

Duitse boeren eisen steun van 1 miljard euro

30 Juli 2018 - Anne Jan Doorn - 8 reacties

Joachim Rukwied, voorzitter van het Duitse boerenverband (DBV), eist een financiële steun van €1 miljard. Dit om de gevolgen van de droogte te compenseren. Ook in andere Noord-Europese landen is hulp nodig, omdat er door de droogte faillissementen dreigen.

Volgens Rukwied is het geld nodig omdat de opbrengsten in het noorden en oosten van Duitsland 50% tot 70% lager liggen dan normaal. Hij wil dat er een nationale noodtoestand uitgeroepen worden, om zodoende een wettelijke basis voor een dergelijke subsidie te kunnen verkrijgen.

De bedrijven waarbij de opbrengsten ruim 30% onder het 5-jarig gemiddelde liggen, zouden een subsidie moeten krijgen. Rukwied stelt dat er faillissementen dreigen. Hij krijgt steun van de Duitse politiek en er zal in de maand augustus een speciale Bondsdagcommissie bijeengeroepen worden.

Mogelijk noodsteun
Julia Klöckner, de Duitse minister van Landbouw, gaat haar collega’s in het kabinet woensdag 1 augustus informeren over de huidige situatie. Wel geeft zij aan dat er pas aan het einde van augustus verder gepraat kan worden over mogelijke steun. Dit omdat de oogst dan afgerond is.

Ook in Polen wordt gevreesd voor die situatie. Het land heeft daarom besloten om een noodfonds te openen. De Poolse landbouwminister zei dat het de taak van de overheid is om boeren te helpen tijdens natuurrampen. In België worden inmiddels maatregelen getroffen om de sector te steunen, de situatie is officieel erkend als landbouwramp.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Anne Jan Doorn

Anne Jan Doorn is expert Akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij schrijft onder meer over de verschillende akkerbouwmarkten en focust zich daarnaast op de grond- en energiemarkt.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
8 reacties
Abonnee
hakkert 30 Juli 2018
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl//artikel/10879452/duitse-boeren-eisen-steun-van-1-miljard-euro][/url]
Dat is andere praat, dan een Mercedes er aan overhouden wat LTO denkt!
hans 30 Juli 2018
lto weet van geen toeten of blazen laat staan wat er echt leeft . schandalig dat je eigen belangenorganisatie zo ver van de eigen sector af is gedobberd
John 30 Juli 2018
Nou nou Hans, zo kan die wel weer. 1976 was voor veel boeren een erg goed jaar, dus kan de uitspraken van LTO goed begrijpen. Meestal is geen ramp pas een echte ramp, zie afgelopen jaar... Aan al dat geklaag heb ik pas een echte hekel aan, je bent toch met je volle verstand boer geworden?
Tybalt 30 Juli 2018
De landen om ons heen denken in ieder geval wel om hun landbouwers. Mocht LTO zich richting de overheid niet hard willen maken voor een compensatieregeling. Zeg ik mijn lidmaatschap op.
gerard 30 Juli 2018
ik ben tegen elke vorm van steun
maar ik kan er niet tegen dat er per land andere normen zijn(regels)

diesel opslag, en de prijs is anderes als belgie en duitsland asbest de prijs van het bier de regels rond de mest

in heel europa de zelfde prijs en regels daar moet het naar toe

heb geen zin om naar belgie of duitsland te gaan voor emigreren
Jos 31 Juli 2018
feitelijk hadden we massaal gebruik moeten maken van de brede weesverzekering . Maar deze mist zijn doel. Te duur.
Wim 31 Juli 2018
Waarom steun? Bedrijfsrisico lijkt me. MKB krijgt ook geen extra steun voor derving inkomsten wegens hitte. Denk aan bijv. Bloemenwinkels die vanaf mei geen bloemetje meer hebben verkocht.
Frans 31 Juli 2018
Veel ondankbare schepselen die met beide handen de bijstand aanpakken (GLB subsidie). En ondertussen maar klagen als verwende kindjes.
hans 31 Juli 2018
Inderdaad Frans, veel ondankbare schepselen die met beide handen de bijstand aanpakken. Grenzen open (of gesloten) voor zowel producten als mensen. Leve de openmarkteconomie.
U kunt niet meer reageren.

Wat zijn de actuele noteringen?

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden