Shutterstock

Nieuws Liquiditeitsmonitor

Melkveehouder levert 30 euro per koe in

26 Oktober 2018 - Redactie Boerenbusiness

De stand op de rekening-courant van melkveehouders is afgelopen kwartaal gedaald met ruim €30 per koe, dat blijkt uit de Liquiditeitsmonitor van ABN AMRO en de Wageningen Economic Research (WUR). Melkprijzen fosfaatwetgeving en in sommige gevallen de droogte, zijn hier debet aan.

In totaal daalde de rekening-courant de afgelopen 3 maanden met €3.300 tot €4.100. Hiermee is de stand 1.100 euro hoger in vergelijking met een jaar eerder.

Melkopbrengsten
ABN AMRO en de WUR berekenen ieder kwartaal de ontwikkeling van de lopende rekening (het verschil tussen de bij- en afschrijvingen). De situatie leek positief met een stijgende melkprijs van 5% ten opzichte van het tweede kwartaal, maar in het tweede kwartaal werd op veel bedrijven ook de nabetaling 2017 uitgekeerd. In vergelijking met het derde kwartaal van vorig jaar lagen de melkopbrengsten bijna 4 cent per kilo lager.

Meer investeringen
Melkveehouders namen de afgelopen 3 maanden minder leningen af en bouwden meer spaartegoeden op, zo blijkt uit de monitor. 'De loonwerkkosten lagen hoger. Inkuilwerk verschoof nogal eens van de zomer naar de herfst en de BTW op loonwerk ging van 6% naar 21%. De BTW komt terug dus dat effect is tijdelijk. Ook werd meer geïnvesteerd. Zo kocht een deel van de bedrijven fosfaatrechten aan, vaak gebeurde dit uit eigen middelen', aldus de onderzoekers.

Droogte
De droogte leidde tot extra kosten voor beregening en soms tot productiedaling als gevolg van hittestress, maar dit heeft nog geen grote invloed op de liquiditeitspositie. 'Dat zal deze winter echter veranderen als extra ruw- en krachtvoer wordt aangekocht om tekorten aan te vullen. Deze invloed is het sterkst bij droogtegevoelige en intensieve bedrijven', zo blijkt uit de monitor.

Toch is de invloed op de liquiditeitspositie vooralsnog beperkt, zeggen ABN AMRO en WUR. 'In de winter/vroege voorjaar zal blijken in welke mate er krapte aan ruwvoer op zal treden en welke kosten dit met zich meebrengt in de vorm van ruw- en krachtvoeraankopen. Gelukkig hadden veel bedrijven vanuit 2017 nog een bovengemiddelde voorraad ruwvoer.'

Fosfaat
Ook de fosfaatwetgeving doet een flinke duit in het zakje als het gaat om de liquiditeit op melkveebedrijven. Het is volgens de onderzoekers nog lastig om in te schatten wat dit voor gevolgen heeft voor komend kwartaal. 'De tijd om de veestapel in balans te brengen met de hoeveelheid fosfaatrechten wordt steeds korter. Aankoop of lease van fosfaatrechten houdt de omzet uit melkproductie op niveau maar verhoogt ook de kostprijs en liquiditeitsdruk.

Verbetering op komst
In het vierde kwartaal zullen een aantal jaarlijks terugkerende betalingen plaatsvinden. De pacht zal worden betaald, de toeslagrechten en de weidepremies worden ontvangen. Opgeteld verwachten wij dat de liquiditeitspositie het komend kwartaal verbetert.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden