Shutterstock

Nieuws Stikstof

Spoedwet door Eerste Kamer, boeren in protest

17 December 2019 - Kimberly Bakker

De Eerste Kamer heeft de spoedwet stikstof dinsdagavond 17 december aangenomen. Dit betekent dat de wet nog voor de kerstvakantie door de senaat wordt geloodst. Dat de wet niet op ieders goedkeuring kan rekenen, was duidelijk te horen in de Kamer. Een groep boeren was namelijk met trekkers naar het Binnenhof getrokken om te protesteren.

Het was overigens de laatste weken nog spannend of de spoedwet in de Eerste Kamer zou worden aangenomen, omdat diverse oppositiepartijen zich afvroegen of de wet juridisch wel haalbaar zou zijn en de coalitie in de Eerste Kamer geen meerderheid heeft. Door middel van de steun van 50Plus, de SGP en fractie-Otten is er toch een meerderheid behaald.

Nu de spoedwet stikstof door de Eerste Kamer is aangenomen, wordt de wet nog voor de kerstvakantie door de senaat geloodst. Daardoor staan alle lichten op groen en kan het kabinet de woningbouw vlot trekken. Dit wil het in de landbouwsector onder andere doen met diverse regels voor stikstofarm voer, een 'stikstofregistratiesysteem' en het invoeren van een drempelwaarde voor stikstofuitstoot.

Boeren in protest
Dat de spoedwet niet op ieders goedkeuring kan rekenen, was ook in de Eerste Kamer goed te horen. Een groep boeren was namelijk met trekkers naar het Binnenhof afgereisd om hun ongenoegen te uiten. Daarbij laten de boeren (die met name uit het Groene Hart komen) weten dat het om een individuele actie gaat en niet om een actie vanuit Farmers Defence Force. Die organisatie blies eerder vandaag alle acties af.

De voorzitter van de senaat heeft de Eerste Kamerleden na de stemming gevraagd het Binnenhof te verlaten via het Mauritshuis. De andere kant is namelijk geblokkeerd door boeren. De politie en marechaussee proberen ondertussen te voorkomen dat de boeren verder richting het Binnenhof (en de parlementsgebouwen) trekken. Ook is op sociale media veelvuldig te lezen dat er pantservoertuigen onderweg zijn en dat nog meer trekkers uit het hele land te verwachten zijn.

 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Kimberly Bakker

Kimberly Bakker is allround redacteur bij Boerenbusiness. Daarnaast heeft ze oog voor de social mediakanalen van Boerenbusiness.
Regenradar
Powered by Agroweer

Achtergrond Stikstofstemming

EU vreest BBB-effect en snijdt dieper in Green Deal

Achtergrond Emissie

CO2 dicteert waarde voeding en verwart beleid

Achtergrond Stikstofstemming

Rechtse vier weer om tafel in schurende formatie

Achtergrond Stikstofstemming

Smoesjes van Christianne, Renure-kroontje voor Piet

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden