Agrifoto

Inside Mest

Kunstmest blijft flink aan de prijs

31 Maart 2021 - Jurphaas Lugtenburg

De uitlevering van kunstmest volgens verschillende handelaren in volle gang. Kunstmest voor granen en gras ligt al (deels) op het gewas. Veel te telers laten de kunstmest voor andere gewassen zoals aardappelen, bieten en maïs nu komen.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De prijs van stikstofmeststoffen blijft nog steeds stijgen. De oorzaak hiervoor is volgens verschillende partijen het duurdere aardgas. Oktober vorig jaar is de prijsstijging van gas ingezet en dat werkt - als belangrijke grondstof voor stikstofmeststoffen - door in de kunstmestprijs. Omdat er meer aanbod van onder andere LNG is, stabiliseert de gasprijs en zal waarschijnlijk ook de kunstmestprijs gaan stabiliseren. Het kan wel nog even duren voordat dat effect merkbaar wordt. In het voorjaar is er namelijk een flinke piek in de vraag naar kunstmest.

KAS blijft aan de prijs
Dat neemt niet weg dat KAS met 27% fors duurder is geworden. In week 1 kostte KAS €17,95 per 100 kilo. Inmiddels is dat met ruim 31% opgelopen tot €23,60 per 100 kilo. Nutramon is met 33% zelfs nog iets harder in prijs gestegen en kost nu gemiddeld €27,90 per 100 kilo.

De nieuwe bemonsteringmethode voor de fosfaattoestand van de grond lijkt vooralsnog niet tot veel minder vraag te leiden. Veel boeren beschikken nog over geldige monsters die volgens de oude methodiek zijn bemonsterd en mogen die nog gebruiken.

Fosfaatprijzen zijn de afgelopen weken stabiel gebleven. Zo kost tripelsuper bij Farmers4All al 5 weken €33,70 per 100 kilo. Ook kali 60% noteert al weken stabiel op €27,95 per 100 kilo. De vraag naar kali is in deze periode echter zeer beperkt.

Internationaal goede vraag naar kunstmest
Internationaal blijft er een goede vraag naar kunstmest. Door de hoge graanprijzen wordt het ook voor boeren in extensieve gebieden interessant om extra in bemesting te investeren om hun opbrengsten te verhogen. Australië heeft na jaren van matige oogsten afgelopen jaar een recordhoeveelheid tarwe gedorst. Daardoor zijn meer mineralen afgevoerd dan normaal. Akkerbouwers willen die tekorten aanvullen, wat voor extra vraag naar kunstmest op dat continent zorgt.

Blokkade Suezkanaal
De blokkade van de Suezkanaal afgelopen week heeft voor een verstoring gezorgd in het transport van kunstmest richting Azië en Oceanië. Volgens de International Fertilizer Associantion betreft het vooral kali en fosfaat. Belangrijke mijnen liggen namelijk in Marokko en Wit-Rusland en de snelste route naar Azië loopt via het Suezkanaal.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden