Shutterstock

Nieuws Stikstof

Staf beschuldigt WWF van creatieve wetenschap

15 April 2021 - Linda van Eekeres

Stichting Agrifacts (Staf) heeft geen goed woord over voor het wetenschappelijke gehalte van een rapport van het Wereld Natuur Fonds (WWF). Dat rapport is volgens haar een belangrijke bron voor een langetermijnverkenning die het nieuwe kabinet houvast moet bieden voor het stikstofbeleid. 

"Met creatieve wetenschap worden alle ballen op stikstof gemanoeuvreerd. Veel lijkt daarbij geoorloofd: terzijde schuiven van eerder onderzoek, achterwege laten van informatie die niet past, geen transparantie geven, creëren van beeldvorming met suggestieve grafieken", stelt Staf in een toetsing van het 'Onderzoek naar een ecologisch noodzakelijke reductiedoelstelling van stikstof' van het WWF. 

'Belangrijkste oorzaak verdroging'
Volgens Staf is ten onrechte alleen gekeken naar stikstof als oorzaak van het verdwijnen van plantensoorten. "Naar de oorzaken van het verdwijnen van plantensoorten in het Wageningse Binnenveld wordt al 60 jaar onderzoek gedaan. Belangrijkste oorzaak bleek de verdroging door ontwatering en waterwinning. Het jongste ecologische onderzoek werkt alleen nog met het stikstofrekenmodel Aerius en komt - niet verrassend - tot de conclusie dat toename van de stikstofdepositie de belangrijkste oorzaak is."

Eerder meldde Staf dat zij geen inzage kreeg in de onderbouwing van de langetermijnverkenning 'Stikstofruimte voor de toekomst'. Hierin worden emissiereducties van stikstof aanbevolen van 50 tot 70%.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Linda van Eekeres

Linda van Eekeres is meeschrijvend eindredacteur. Zij focust zich vooral op macro-economische ontwikkelingen en de invloed van de politiek op de agrosector.
Regenradar
Powered by Agroweer

Achtergrond Stikstofstemming

Renure-succes Adema, nu nog overbruggingsboei

Achtergrond Stikstofstemming

EU vreest BBB-effect en snijdt dieper in Green Deal

Achtergrond Emissie

CO2 dicteert waarde voeding en verwart beleid

Achtergrond Stikstofstemming

Rechtse vier weer om tafel in schurende formatie

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden