Agrifoto

Analyse Bouw

Bouwkosten en levertijden rijzen de pan uit

12 Mei 2021 - Jurphaas Lugtenburg

Het is onrustig op de grondstoffenmarkt. Dat werkt op verschillende manieren door op het agrarisch bedrijf. Relatief duur graan is mooi meegenomen voor de tarweteelt, maar hoge hout- en ijzerprijzen zorgen voor een flinke stijging van de kosten voor bijvoorbeeld een nieuwe bewaarloods of nieuwe kuubkisten.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De ijzerprijs is de afgelopen periode niet alleen opgelopen door toegenomen vraag uit voornamelijk China. De Corrego do Feijao mijn van het Braziliaanse Vale SA, één van de grootste mijnen van één van grootste mijnbouwbedrijven ter wereld, is eind vorig jaar gesloten nadat er 2 keer in ruim een jaar tijd dodelijke ongelukken zijn gebeurd door het doorbreken van dammen. In een toch al gespannen markt zorgt de verminderde productie voor een extra prijsopleving.

De prijzen voor kokers en buizen zijn verdubbeld in prijs ten opzichte van december 2020. Bij balkstaal is de stijging minder extreem, maar nog steeds 20 à 30% volgens insiders. Ook sandwichpanelen zijn circa 50% duurder geworden ten opzichte van december.

Hout gezocht
Ook hout is veel gevraagd en niet alleen in de Europese bouwsector. Verschillende bronnen melden dat Amerikaanse en Chinese bedrijven ook volop hout importeren uit het Oostzeegebied, het belangrijkste bosbouwgebied in Europa.

Zagerijen kunnen nauwelijks aan de toegenomen vraag voldoen. De voorraden van zagerijen in Zweden liggen bijvoorbeeld op het laagste niveau in 20 jaar. De prijd van naaldhout dat gebruikt wordt voor kisten, droogwanden, gordingen en dergelijke is verdubbeld ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Hardhout is ongeveer 30% duurder geworden.  

Andere factoren
Niet alleen hoge grondstofprijzen zorgen voor hogere bouwkosten. Door de coronacrisis is de maatschappij veranderd. Verschillende sectoren weten van deze veranderingen te profiteren en blijven investeren in bijvoorbeeld een nieuw pand.

Om de krapte op de woningmarkt te verlichten worden er extra huizen bijgebouwd. Uitjes of vakantie zijn lastig of onmogelijk en thuiswerken heeft een vlucht genomen. Relatief veel particulieren investeren daardoor in het verbouwen van hun woning. Dit bij elkaar zorgt voor extra vraag naar bouwmaterialen.

De coronacrisis heeft daarbij ook nog eens voor een verstoring in de logistieke ketens gezorgd. Prijzen in de logistiek zijn geëxplodeerd en transittijden op verschillende intercontinentale routes zijn circa 6 weken langer geworden dan voor de coronauitbraak.

Veel werk
Ondanks de gestegen kosten melden verschillende bouwbedrijven veel werk te hebben, ook van klanten in de agrarische sector. De extra vraag komt volgens verschillende bouwbedrijven vooral voor rekening van akkerbouwbedrijven. In de veehouderij is de vraag meer gelijk gebleven aan de afgelopen jaren.

"Vooral in het zuiden van het land lijkt er meer gebouwd te worden", zegt Barry Akkerman teammanager bij DLV Advies. "Niet alleen de prijzen zijn gestegen ook de levertijden van bouwmaterialen lopen op. Voor heipalen is er maar een beperkt productiecapaciteit. Door de grote vraag naar heipalen zijn de levertijden met circa 5 maanden vertraagd. Maar ook op staalconstructies zit gemiddeld circa 2 maanden extra levertijd. Vooral bij bewaarloodsen is het puzzelen. Die moeten in veel gevallen voor de nieuw oogst gereed zijn."

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden