Shutterstock

Nieuws Stikstof

Ministerie: Door uitbreiding niet massaal meer uitstoot

25 Oktober 2021 - Linda van Eekeres

Hoewel honderden vergunningen zijn afgegeven voor uitbreiding van veehouderijen bij natuurgebieden, betekent dat niet dat al die bedrijven nu per definitie meer stikstof uitstoten. Dat laat het ministerie van Landbouw weten in een reactie aan Boerenbusiness op artikelen die vanochtend in NRC stonden en waarin deskundigen zeggen dat de natuur door de uitbreiding extra schade heeft opgelopen.

Honderden boeren vlak bij natuurgebieden hebben de afgelopen 2,5 jaar toestemming gekregen hun veestapel uit te breiden, blijkt uit onderzoek van NRC. In Friesland, Limburg en Gelderland werd circa 350 keer toestemming gegeven om uit te breiden. In Gelderland is van honderd aanvragen niet duidelijk hoe die zijn afgehandeld en zijn 105 zaken nog in behandeling. In Zeeland, Drenthe en Noord-Holland ging het in totaal om zo'n tien uitbreidingen. Flevoland en Overijssel verstrekten geen informatie aan de krant.

Hoeveel stikstofuitstoot is onbekend
Het is niet bekend welke bedrijven daadwerkelijk zijn uitgebreid en tot hoeveel extra stikstofuitstoot dit heeft geleid, geeft de krant aan. Provincies baseren zich bij het verstrekken van vergunningen op het RIVM-rekenmodel (Aerius) en volgens hen is de uitstoot niet toegenomen. Volgens deskundigen is het echter 'zeer waarschijnlijk dat de natuur juist extra schade oploopt', aldus NRC. Zo zegt Franciska de Vries, hoogleraar Earth Surface Science aan de Universiteit van Amsterdam in het dagblad: "De uitstoot van één boerderij is moeilijk te bepalen. Maar meer dieren betekent simpelweg dat er meer stikstof geproduceerd wordt. Die kan je afvangen, maar dat gaat lang niet altijd goed."

'Niet alle honderden stoten meer uit'
"Het lijkt nu een beetje of alle honderden meer stikstof uitstoten, maar dat is niet het geval. Er zijn veel technieken die wel voldoen", aldus een woordvoerder van het ministerie desgevraagd tegenover Boerenbusiness.  "Het is niet 100% uit te sluiten. Het kan zijn dat je intern saldeert en er nog latente ruimte in de vergunning zit, maar feitelijk de uitstoot toeneemt als je een nieuwe techniek toepast en die niet goed gebruikt."

Drie lopende onderzoeken
Wel heeft het ministerie onderzoeken ingesteld naar aanleiding van rapporten van onder andere WUR en CBS, waaruit blijkt dat technische oplossingen in de praktijk soms minder rendement geven. Volgens de woordvoerder lopen er drie onderzoeken waarvan er één nog dit jaar wordt afgerond en twee binnen een half jaar.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Linda van Eekeres

Linda van Eekeres is meeschrijvend eindredacteur. Zij focust zich vooral op macro-economische ontwikkelingen en de invloed van de politiek op de agrosector.
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws melk

Twee miljard kilo meer melkimport door krimp vee

Nieuws melk

ZuivelNL wil ook voor biologisch KringloopWijzer

Achtergrond Stikstofstemming

Renure-succes Adema, nu nog overbruggingsboei

Achtergrond Stikstofstemming

EU vreest BBB-effect en snijdt dieper in Green Deal

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden