Agrifoto

Nieuws gewasbescherming

Toelating glyfosaat steeds verder in het gedrang

15 Maart 2022 - Niels van der Boom

Een totaalverbod op de herbicide glyfosaat is in Duitsland per eind 2023 definitief. Dat heeft de landsregering besloten. Al meer dan een jaar wordt er gewerkt aan het verbieden van de werkzame stof. Dat maakt de toekomst voor het middel in andere Europese landen ook erg onzeker.

Al in februari 2021 maakte de toenmalig landbouwminister Julia Klöckner bekend dat er een streep ging door de toelating van glyfosaat in Duitsland. Volgens de Duitse overheid werkt het middel nadelig voor de flora en fauna omdat het alle planten dood en daarmee de habitat voor insecten en ander leven wegneemt. Op donderdag 10 maart heeft de Duitse 'Bundesregierung' dit verbod bekrachtigd.

Voedselzekerheid niet in gedrang
Eind 2023 gaat het verbod in waardoor effectief vanaf het voorjaar van 2024 er geen glyfosaat meer kan worden gebruikt. Volgens de regering komt de voedselzekerheid niet in het gedrang. Er zijn genoeg alternatieven beschikbaar, zo antwoord het op vragen van de AfD-fractie in het parlement. Mechanisch moeten boeren meer aan de slag. Met grondbewerking, andere gewassen of een aanpassing in het bouwplan.

In december van dit jaar loopt de toelating van glyfosaat in de Europese Unie af. De werkzame stof kreeg in 2017 vijf jaar respijt – in plaats van de gebruikelijke tien jaar – zodat meer onderzoek kon worden gedaan naar de claim dat het middel mogelijk kankerverwekkend is. Onder andere Nederland werkt mee aan dit onderzoek, net als Frankrijk, Zweden en Hongarije. Het gemis van Duitsland wordt waarschijnlijk gevoeld bij de toelatingsprocedure omdat Frankrijk en Duitsland, in het verleden vaak samen met het Verenigd Koninkrijk, de grootste stem hadden in de toelating van middelen.

Herbeoordeling startte vlot, maar…
Het zag er aanvankelijk positief uit voor glyfosaat. De commissie van landen die in de Assesement Group on Glyphosate (AGG) gaf groen licht halverwege vorig jaar. In november vorig jaar kwam glyfosaat weer slecht in het nieuws omdat onderzoeken onzorgvuldig zou zijn uitgevoerd. Ondertussen wordt de verkoop in onder andere tuincentra uitgefaseerd en is het etiket van middelen als RoundUp Ultimate aangescherpt.

Los van problemen met de levering van glyfosaat en de forse prijsstijgingen is het zeer de vraag of glyfosaat een nieuwe toelating krijgt in de EU. Is dat wel het geval, dan is die waarschijnlijk verder uitgekleed. Bijvoorbeeld alleen voor plaats specifieke toepassing of bij probleemonkruiden. Met de huidige brandstofprijzen in het achterhoofd is een enkele glyfosaatbespuiting veel aanlokkelijker dan meerdere malen mechanisch aan de slag. Het dossier is nog niet afgerond en de discussie al helemaal niet, maar de verwachtingen zijn allerminst positief.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Niels van der Boom

Niels van der Boom is senior redacteur akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij bericht vooral over de aardappelmarkt. Wekelijks presenteert hij de Marktupdate Aardappelen.
Regenradar
Powered by Agroweer

Analyse Gewasbescherming

Hoge prijzen compenseren kleinere volumes middelen

Nieuws Politiek

Brussel trekt omstreden wet halvering middelen in

Nieuws Gewasbescherming

Strijd in glyfosaatdossier nog niet gestreden

Nieuws Gewasbescherming

Glyfosaat opnieuw voor 10 jaar toegelaten

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden