Shutterstock

Nieuws Grond

Duitsland stopt met de verkoop landbouwgrond

30 Mei 2022 - Jurphaas Lugtenburg

De Duitse federale regering stopt met de verkoop van landbouwgrond. Dat besluit wordt toegejuicht door Susanna Karawanskij, de minister van Landbouw van de Duitse deelstaat. "De privatiseringsstop is de juiste stap", zo heeft de politica van Die Linke zondag 29 mei laten weten aan het persbureau Deutschen Presse-Agentur (DPA).

"De verkoop van publieke landbouwgronden in de Oost-Duitse deelstaten is de afgelopen jaren een sterke prijs opdrijvende factor op de agrarische grondmarkt geweest." Met de verkoopstop komt er een einde aan het beleid van de laatste drie decennia om de landbouw te privatiseren. De federale regering wil de resterende grond die in het bezit van de overheid is, verpachten aan hoofdzakelijk biologische boeren. Karawanskij heeft kritiek op deze voorwaarde, omdat daardoor de gangbare bedrijven benadeeld worden. Ze wil dan ook dat zowel gangbare als biologische bedrijven gelijk toegang krijgen tot deze grond.

Veel pacht
De landbouwbedrijven in Thüringen hebben relatief weinig grond in eigendom. Slechts 24% van de landbouwgrond is in eigendom van agrarische bedrijven en 76% wordt gepacht. Het aandeel eigendom is daarmee wel toegenomen. In 2010 was namelijk nog 82% pacht en bij de hereniging lag dat nog op 88%. Thüringen blijft wel de deelstaat met het hoogste percentage pachtgrond van Duitsland. Het landelijk gemiddelde staat op 59%. De gemiddelde grondprijs is in Thüringen in tien jaar tijd gestegen van circa €5.100 naar €13.350 per hectare in 2020. "Landbouwgrond mag geen handelsartikel zijn voor speculatie, want vruchtbare grond is een beperkte, niet-hernieuwbare hulpbron", zegt Karawanskij bij DPA. "Onze boeren hebben stabiele grondprijzen nodig om op eigen economische kracht hun belangrijkste productiefactor te kunnen betalen."

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Jurphaas Lugtenburg

Is redacteur bij Boerenbusiness en focust zich vooral op de akkerbouwsectoren en de voer- en energiemarkt. Ook heeft Jurphaas zelf een akkerbouwbedrijf op Voorne-Putten (Zuid-Holland). Wekelijks presenteert hij de Marktflits Granen

Meer over

Grondprijs
Regenradar
Powered by Agroweer

Opinie Jurphaas Lugtenburg

Overheid en grond, niet de gelukkigste combinatie

Nieuws Grond

Investeerders VS duiken massaal op landbouwgrond

Nieuws grondmarkt

Wat kost een hectare landbouwgrond in Europa?

Nieuws grond

Agrarische grondprijs stijgt met ruim 7 procent

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden