Shutterstock

Analyse Elektriciteit

Extremen nemen toe op de elektriciteitsmarkt

19 Juli 2022 - Jurphaas Lugtenburg

Het weer is een factor van belang op de elektriciteitsmarkt. Veel of weinig aanbod van stroom opgewekt met zon of wind veroorzaakt pieken en dalen in de elektriciteitsprijs. Dat effect is al langer bekend, maar lijkt steeds grotere prijsschommelingen te veroorzaken. Vooral de verschillen tussen de prijs in het weekend en de prijs door de week worden steeds groter.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Vorige week lag de elektriciteitsprijs op de EPEX Spot verschillende dagen boven de €365 per MWh. Op zaterdag 16 juli zakte die naar €175,66 per MWh. Gisteren (maandag 18 juli) was de prijs alweer opgelopen naar €377,37 per MWh. Dat er een factor twee tussen de prijzen in het weekend die van een doordeweekse dag zit is niet ongebruikelijk op de elektriciteitsmarkt. Prijzen die structureel boven de €300 per MWh uitkomen zijn wel bijzonder. Ter vergelijking, vorig jaar juli hikte de prijs tegen de €100 per MWh aan,  en dat noemde we toe al recordprijzen.

De hoge stroomprijzen worden voor een belangrijk deel veroorzaakt door de problemen op de gasmarkt. Om gas te besparen staat nucleaire energie weer vol in de belangstelling. Duitsland was tot nu toe een fel tegenstander van kernenergie. Maar ook daar zijn de meningen aan het schuiven. Na de kernramp in Fukushima legde toenmalig kanselier Merkel een plan op tafel om eind 2022 alle kerncentrales te sluiten. Er zijn nog drie kerncentrales in bedrijf die eigenlijk dit jaar nog gesloten zouden moeten worden. In het eerste kwartaal waren deze centrales goed voor 6% van de Duitse elektriciteitsproductie. Nu de problemen rond de Nord Stream gaspijpleiding toenemen overweegt het Duitse ministerie van Economische zaken de kerncentrales langer op te houden zo werd gisteren bekend gemaakt.

Ideologie
De netbeheerders hebben er bij het ministerie op aan gedrongen een nieuwe beoordeling te doen voor de levensvatbaarheid van de kerncentrales. Dat gaat het ministerie doen en de uitkomsten daarvan worden binnen een paar weken verwacht. De oppositie partij CDU/CSU beschuldigt ondertussen die Grünen (de partij van de minister van economische zaken) ervan het langer openhouden van de kerncentrales te frustreren uit ideologische motieven. Het ministerie benadrukt dat de beslissing op rationele gronden genomen wordt en niet op ideologische. Bij de beoordeling wordt onder meer gekeken naar de potentiële hoge gas- en stroomprijzen, problemen met het niet kunnen leveren van gas en de krapte op de Europese elektriciteitsmarkt veroorzaakt door de problemen bij de Franse kerncentrales.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden