Column Berdine Sweep

Aardige duit besparen bij aankoop van mengvoer

29 December 2015 - Berdine Sweep - 7 reacties

Wie doet het niet? Je wilt een nieuwe tv kopen of een laptop en gaat kijken op kieskeurig.nl of beslist.nl. U vergelijkt prijzen van verschillende leveranciers of misschien vergelijkt u verschillende merken. Daarna gaat u misschien over op een koop bij die ene winkel. Op internet of toch bij uw lokale verkooppunt.

Dit lijkt toch voor mengvoer ook helemaal super? Verschillende standaard mengvoeders vergelijken als een snijmaiskern of een A-brok. Online kijken op marktplaatswebsites als mijnvoer.nl wie deze het goedkoopste aanbiedt en dan bestellen. De volgende dag of de dag erna komen ze het mengvoer brengen en je hebt geld bespaard. Dit is geen utopie, het bestaat en draait bijvoorbeeld al volop in de varkenshouderij. 

Bij deze site kan je zelf of je (onafhankelijke) voervoorlichter de brok samenstellen, zoals jij deze wilt hebben. Binnen enkele seconden staan er verschillende leveranciers van mengvoer op een rij met ieder een eigen prijs voor dezelfde samenstelling met dezelfde grondstoffen. Ook wordt meteen rekening gehouden met transport en hoeveelheid. Je kan dus kiezen voor de goedkoopste of misschien de leverancier waar je een beter gevoel bij hebt.

Wees kritisch op de samenstelling van het mengvoer

Het meeste krachtvoer van mengvoerleveranciers is samengesteld op basis van nutriënten in plaats van voedermiddelen. Hierdoor is het makkelijker om in het mengvoer grondstoffen uit te wisselen of om ermee te schuiven. Maar komt dit de koe ten goede? Goede grondstoffen houden de koe gezond en zorgen voor een optimale melkproductie met de juiste gehalten. Wees kritisch op de samenstelling van het mengvoer.

Sowieso is het vergelijken van mengvoer op internet al erg interessant. Misschien kan de brok die je op dit moment voert wel goedkoper worden geleverd? Al scheelt het maar een paar cent per 100 kg mengvoer, soms kan dat op een vracht zomaar een paar honderd euro zijn.

De vraagt rijst nu: waarom doen mengvoerleveranciers nu mee? Beconcurreren ze zichzelf dan niet? Het mengvoer dat online wordt besteld is betaald, voordat het wordt gelost. De fabrikanten zijn er zeker van dat het mengvoer wordt betaald en hebben minder administratieve kosten.

Je zou voor de aardigheid eens moeten kijken hoeveel verschil er zit in de prijs van dezelfde soort brok. Het kan je een aardige duit schelen en beter voer opleveren.

Berdine Sweep

Praktijkdeskundige duurzaamheidsanalyses Valacon-Dairy
Reacties
7 reacties
Bruggink 29 December 2015
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/ondernemen/columns/column/10867423/Aardige-duit-besparen-bij-aankoop-van-mengvoer]Aardige duit besparen bij aankoop van mengvoer[/url]
Beste Veehouders, werk al jaren met Mijn Voer en de besparing die wij hebben op 1600 vleesvarkens is 60000 euro per jaar op aankoop voer. U zult versteld van de prijsverschillen.Heb een voercursus gedaan bij Mijn Voer en dit is de beste investering in jaren gebleken.Bedenk vooral dat u voervoorlichter een verkoper is.
jan veltkamp 29 December 2015
Gelukkig zijn er veel aanbieders van voer en voerprodukten. Nu moet je eens gaan onderhandelen over de verkoop van je eigen produkten ipv het mee te gevan aan één en de zelfde afnemer die totaal geen belang heeft om je een goede prijs uit te betalen want je levert toch wel. Daar 9aan de verkoop kant) valt veel meer te halen.
Abonnee
Rob 29 December 2015
Bruggink, 60.000 euro of 6.000 euro?
13 -14 euro per vleesvarken lijkt mij onmogelijk.
derk 29 December 2015
hallo het is met het concept mijn voer .nl allemaal geen goud wat er blinkt ik spreek uit ervaring
Bruggink 29 December 2015
Beste Rob, dit is het verschil tussen de hoogste waar ik ooit eens van gekocht had en de laagste waar ik nu van koop.neem eens contact op met Mijn Voer, die zullen ook deze verschil bevestigen.
Ard Eshuis 31 December 2015
Van een paar cent per 100 kg naar enkele honderden euro's per vracht voer is wel heel optimistisch 2 cent per 100 kg x 10 = 20 cent per ton x 35 ton bij een volle!! vacht is slechts 7 euro per vracht!! Tel uit je winst, ook al zou het een paar kwartjes zijn kan het nog niet uit!
Resultaat is het enige waar het om draait, daar heb je samen met je leverancier de mogelijkheid om te verdienen. Al die zgn "onafhankelijke" jaja voerbemiddelaars zijn maar op 1 doel uit, net als de voerleveranciers overigens: Hoe krijg ik jouw geld in mijn portemonnee!
Bij goede resultaten nergens aankomen is het enige juiste, gratis!! advies! Spreek uit ervaring.
Bruggink 31 December 2015
Beste Ard, groeivoer 1.09 Ew, 8,4 gr. d/lys. netto. Samenstelling tarwe,mais ,raapschroot,tarwegries,palmolie. Hoogste €25,41/100 kg,laagste €23,03/100 kg.verschil €2,38 /100 kg. Per vrachtwagen 32 x 23.8 = €761.60. 30 vrachtwagens per jaar is 30 x € 761,60 = €22848,80 . Let op samenstelling is gelijk voor beide producenten. Wat betreft nutritionist is mijn mening . Vermeerderaar altijd doen, vleesvarkens voer cursus en zelf regelen. Denk hier bij het carbid schieten maar eens over na,.
geert 19 April 2016
Het is tegenwoordig niet zo dat je naar een andere voerleverancier wilt ,dat ze je direct een vracht brengen,er komt eerst een financieel specialist langs om je boekhouding en bankrekening te controleren of je wel capabel bent om te betalen. Veel leveranciers zitten met onbetaalde vorderingen.
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden