Shutterstock

Opinie Bert Rijk

Seizoen 2019: meer vragen dan antwoorden?

27 Maart 2019 - Bert Rijk

Dronewerkers heeft afgelopen jaar een perceel aardappelen in Zeewolde (Flevoland) intensief gemonitord met behulp van precisielandbouwtechnologie. Het extreme seizoen maakt het echter wel moeilijk om conclusies te trekken.

Eerder toonden we hoe precisielandbouw wordt ingezet om de bodem en opkomst voor het seizoen in kaart te brengen. Ook zagen we hoe we het gewas gedurende het seizoen kunnen volgen om de vochtsituatie in kaart te brengen. Voordat we het nieuwe seizoen induiken, kijken we nog 1 keer terug naar de afloop van seizoen 2018.

Proefrooicijfers
De aardappelen van het ras Lady Claire kwamen donderdag 20 september onder mooie omstandigheden uit de grond. Weevers Mechanisatie stelde hiervoor een aardappelrooier, met opbrengstmeting, beschikbaar. Om de meting te controleren, hebben we in de week voor het rooien (op basis van dronebeelden) 9 proefrooiingen gedaan. De onderstaande kaart laat zien in hoeverre de proefrooiingen overeenkomen met de biomassakaart, vlak voor loofdoding.

De kaart laat zien in hoeverre de proefrooiingen overeenkomen met de biomassakaart.

De opbrengst varieert van 58 ton per hectare (het perceel nabij gras, waar de droogte het ergst was) tot ruim 80 ton per hectare (het perceel met de overlap tussen beregeningsbanen). De uitschieters lopen tot maximaal 82 ton per hectare. De opbrengstsensor kwam uit op een gemiddelde van 94 ton per hectare, wat op de zware grond echter sterk wordt beïnvloed door de grondtarra. De patronen in de opbrengstkaart worden zowel beïnvloed door opbrengst als grondsoort.

Verklaarbare data
Helaas kunnen we, door extreme droogte en enkele kinderziektes, geen uitspraken doen over het effect van variabel planten en bemesten op de opbrengst. Zo werd de referentiestrook dubbel beregend, waarna dit geen goede referentie meer was. Martijn van Es en zijn vader Marinus vinden het mooi om te zien wat er allemaal mogelijk is met sensortechniek. Van opkomsttellingen tot vochtkaarten, alles is goed te verklaren. Al is vaak nog niet duidelijk hoe we onze teeltmaatregelen hier op moeten aanpassen.

We zien de effecten van afwateringssloten uit de tijd van de Rijksdienst. Ook het effect van de verschillende voorvruchten is zichtbaar, terwijl dit perceel al sinds 2002 als 1 wordt bewerkt. Hoe moeten we al die factoren afwegen in onze teeltmaatregelen?

Groeimodellen
Bij Dronewerkers zijn we bezig om de dronevluchten te combineren met groeimodellen. Zo kunnen we betere uitspraken doen over wat 'goed' is en kunnen we inzicht verschaffen in de relatie tussen de gewasgroei en opbrengst. De grafiek hieronder toont het groeiverloop van de 9 plekken waar grondmonsters zijn genomen (opbrengst aan rechterkant). Duidelijk is dat de roze lijn (58 ton per hectare) het langzaamste is ontwikkeld en het vroegste afsterft. De groeilijn van het grijze monsterpunt (68 ton per hectare) laat zien dat een gewas dat langer groen blijft, niet altijd de hoogste opbrengst geeft.

Duidelijk is dat de roze lijn het langzaamste is ontwikkeld en het vroegste afsterft.

Het combineren van deze data-informatie geeft ons in de toekomst meer inzicht in de oorzaken van de verschillen in de opbrengst. Ook biedt het praktische handvatten om deze te verbeteren.

Plug & play
Het andere doel was om te demonstreren hoe ver de ontwikkeling van de precisielandbouw is voor een teler die nog nooit met taakkaarten heeft gewerkt. Precisielandbouw wordt gezien als complexe technologie, maar afgelopen jaar is gebleken dat bijvoorbeeld het gebruik van taakkaarten voor veldspuiten en kunstmeststrooiers probleemloos werkt. Taakkaarten worden in overleg gemaakt en via de email gestuurd. De teler zet hem op een USB-stick en laadt deze vervolgens in.

Hoewel er vaak meer vragen dan antwoorden ontstaan, zien we wel een duidelijke ontwikkeling in zowel technologie als langzame stapjes om de data te interpreteren. De hoeveelheid data is niet langer het probleem. Er komt vooral meer vraag naar de kennis en kunde, om deze zodoende nuttig in te zetten op het bedrijf.

Bert Rijk

Bert Rijk is mede-eigenaar van Aurea Imaging. Dat bedrijf vliegt al sinds 2010 met drones, waarvan een aantal zelf ontworpen en gebouwd zijn. Volgens hem bieden drones de uitkomst voor flexibele inzet en betere beelden.

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden