Shutterstock

Opinie Jaap Majoor

De landbouw hoeft zich niet te verdedigen

10 Maart 2020 - 34 reacties

Kijk eens naar de satellietbeelden van de luchtvervuiling in de Chinese stad Wuhan voor en na de uitbraak van het coronavirus. Voor de uitbraak van het virus was zware luchtvervuiling boven China te zien. Doordat de industrie en het vervoer nu stilliggen, is op de foto’s geen vervuiling meer te zien. Wat kunnen wij concluderen uit deze cijfers?

De mensen en de boeren met hun veestapel zijn niet veranderd, alleen de industrie en het vervoer zijn sterk afgenomen. Industrie en vervoer maken gebruik van grondstoffen als olie, gas en steenkolen, waarvan de koolstof (CO2) miljoenen jaren terug in de bodem is vastgelegd. Deze grondstoffen blijven normaal gesproken daar, maar wij mensen zijn ze nu in ons milieu aan het verbranden. Deze koolstoffen worden extra in de lucht gebracht, boven de grondstoffen uit de natuurlijke kringloop.

De natuurlijke kringloop is: iets ontstaat, groeit, wordt volwassen en wordt weer teruggegeven aan de aarde (gaat dood). Deze kringloop wordt totaal verstoord en ernstig vervuild door de extra toevoegingen van koolstof uit het verre verleden. Je ziet op de satellietbeelden van China dat de grondstoffen uit de natuurlijke kringloop als de landbouw niet resulteren in vervuiling.

Als boeren weg zijn, krijgen zij meer grond
Om ons geweten te sussen, wijzen wij in Nederland de landbouw als schuldige aan. Een zondebok is nodig om ons gedrag goed te praten. Vooral onze milieu- en natuurorganisaties zijn hier goed in. Logisch, als de boeren weg zijn, krijgen zij meer grond en subsidie. Zij zijn alleen maar bezig met het vullen van hun eigen portemonnee. Tenminste, daar lijkt het sterk op.

Als wij met een paar mensen op de wereld waren, konden wij zoals lang geleden leven van de vruchten en wilde beesten die op aarde lopen. De mens is echter zo in aantal gegroeid, dat we met de huidige bevolking alle wilde dieren en vruchten binnen 1 dag hebben opgegeten. Landbouw is dus onmisbaar. Dat de landbouw zich wil verdedigen tegen de cijfers van het RIVM, vind ik onbegrijpelijk. De landbouw hoeft zich niet te verdedigen.

Natuurlijke kringloop
Je ziet het in China, de landbouw is niet het probleem. Landbouw is de natuurlijke kringloop en hun uitgestoten stikstof hoort in de natuurlijke kringloop. Willen wij echt wat doen voor het klimaat, dan moeten wij stoppen met het gebruiken van grondstoffen in de bodem. Deze grondstoffen zijn de grote vervuilers. Zij horen onder de grond en niet in ons milieu.

De landbouw heeft om dit te bereiken een belangrijke taak. In plaats van dat de regering de boeren uit wil kopen, moeten de boeren juist worden gestimuleerd om - bovenop het produceren van voedsel - ook grondstoffen te produceren die thuis horen in de natuurlijke kringloop. Als wij alleen al stoppen met het gebruik maken van olie, gassen en allerlei vormen van kolen, neemt de vervuiling enorm af. Dit is goed haalbaar.

Groene waterstof
Onze regering denkt het echter op te lossen met het plaatsen van zonnepanelen en hier en daar een windmolen. Onbegrijpelijk. Zij snappen niet, dat wanneer je gebruik maakt van wind- of zonenergie, je eerst moet nadenken hoe je de energie opslaat. Want het waait niet constant en de zon schijnt ook niet altijd. Zo overziend is op dit moment (los van wat nog wordt uitgevonden) groene waterstof de toekomst.

Waterstof is gemakkelijk op te slaan en kan met wat aanpassingen in ons bestaande gasnet worden getransporteerd. Ook de woningen hoeven niet drastisch te worden verbouwd. Onze voertuigen, van klein tot groot, kunnen op waterstof rijden. Naast een zonne- of windmolenpark, moet ook een waterstoftankstation worden geplaatst. Wanneer de overheid echt iets wil doen aan de luchtvervuiling, moeten zij hier mee aan de slag gaan. En hun geld steken in de ontwikkeling van waterstofvoertuigen en -tankstations.

Jaap Majoor
Laag Zuthem

boerenbusiness.nl

Boerenbusiness

Onder Boerenbusiness worden opinies geplaatst van auteurs die in principe eenmalig hun mening op Boerenbusiness.nl ventileren of van personen die liever anoniem willen blijven. Naam en woonplaats zijn altijd bij de redactie bekend.
Reacties
34 reacties
gewone boer 11 Maart 2020
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/column/10886154/de-landbouw-hoeft-zich-niet-te-verdedigen]De landbouw hoeft zich niet te verdedigen[/url]
kernenenergie thorium en getijdenstroom waterstof wel
wind en zon niet
de landbouw moet zich helaas verdedigen
tegen mensen die menen tegen vergunning voor beweiden en bemesten maar hoe overtuigen we de rechter er van dat gedoogbeleid
leidt tot politiek wan beleid en willekeur
de Sjaak 11 Maart 2020
opwarming van de aarde is ook puur een gevolg van bebouwing en niet van CO2 uitstoot. Dat is deze zomer ook bewezen met gegevens dat hoe groter de steden hoe warmer de lucht , maar ja zolang dit niet gehoord wil worden lopen de kosten alleen maar op en worden de steden groter...
Egbert 11 Maart 2020
Dit weet men allang net als dat biomassa verbranden niet co2 met taal is. Men zal het echter nooit toegeven zolang er voldoende voedsel aanwezig is. Zolang er voldoende voedsel is gelden er andere maatstaven.
Egbert 11 Maart 2020
Dit weet men allang net als dat biomassa verbranden niet co2 neutraal is. Men zal het echter nooit toegeven zolang er voldoende voedsel aanwezig is. Zolang er voldoende voedsel is gelden er andere maatstaven.
Mdv 11 Maart 2020
Als men zo over het Nederlandse veilige voedsl denkt en zo te onderwaarderen met van alles en nog wat? Hoe is de corona hier gekomen? Hoe word corona verspried over de werel? Is het niet door de heilige koe van degene met de grootste mond en geld? Verspreid door vliegverkeer en ver weg toerisme! Als wij negatief denken aan de agrarische sector, kijk maar naar Italie.
Al 11 Maart 2020
He Sjaak
Geen fakeberichten verspreiden
Kwiebus Rare 11 Maart 2020
Wat een manke vergelijkingen. De landbouw is een kringloop?
Met alle extra stikstof die uit aardgas/olie geproduceerd wordt, met alle bossen die in zuid Amerika gekapt worden om Nederland te voorzien in haar "handel en bemesting behoefte".
De gemiddelde Nederlandse boer heeft bijna net zo veel hectaren in zuid Amerika in gebruik als wat ze zelf in Nederland gebruiken.
Daarnaast zijn luchtvervuiling, en stikstof echt 2 totaal verschillende dingen.
Mdv 11 Maart 2020
Als je een keer gevlogen heeft in een klein (les) vliegtuigje merk je duidelijk dat de opwaardse luchtstoming boven een grote stad veel heftiger is dan boven platteland
Jos 11 Maart 2020
Denk even na. Zolang er elke dag 90 miloen vaaten ruweolie. A 156liter en een veelvoud aan kolen gas en hout in de fik gestoken worden voor het verkeer luchtvaart en industrie. dan kun je toch niet verkondigen dat de landbouw de hoofd dader is.wat een dwalng.
Ard 11 Maart 2020
Rare Kwiebus,

Landbouw is een kringloop, maar zolang de mest van de mensen niet wordt terug gestuurd in de kringloop, zal men het ergens anders vandaan moeten halen.
Albert 11 Maart 2020
Jammer dat mensen zich laten verleiden om de in te gaan op het zand wat ons in de ogen is gestrooid door politici met onbetwistbare normwaarden van onze haagse Obers van Europa.

Na Onbetwistbare geloofsimplantatie word er in dit forum serieus ingegaan om boeren het klimaat te laten herstellen met (hoe is het mogelijk...->) Onbetwistbare stikstofnormen, ook van onze Europese leiders, (zonder referenda, toeval?) om werkelijk de problemen van cultuurvluchtelingen op te pakken in hun eigen land.

Verhaal is dat de werkelijkheid ondragelijk is en iedereen geneigd is tot ontkenning om negerend redelijkheid te vinden, met ons zand in de ogen van onze grijnzende ober Rutte.

Dit is cultuurgenocide, de boeren het eerst.

Ook al zou Rutte betrapt worden op cultuurgenocide en moedwillige knechting van de bevolking, het strafboek kent hier geen straf voor. Zijn voorganger van Europa maakte er helaas zelf een eind aan.
peer 11 Maart 2020
zolang als er in Europa verschillende regels zijn is er nog genoeg werk voor Brussel
heb niets tegen regels als ze maar overal gelijk zijn
Theo van Gogh 11 Maart 2020
Ik heb er alles tegen, dit zieke circus wil ik niet subsidiëren!

Wij betalen voor onze eigen probleemimplementatie, hoeveel konijnen haalt Rutte nog uit zijn hoed van onhaalbare normen?
Konijn Corona laat op zich wachten, handenwastax na kopvoddentax?
(P.s. diepgewortelde arrogantie om zelf wel de hand te schudden hoe godverheven ziek kan je zijn..)

Alles is al geweest, de boodschappers zitten in safehouses met pek en veren, hoe kun je dit zeggen!

Immoreel en ontoelaatbaar.
plan: 100 rijden legalizeren cultuurgenocide 11 Maart 2020
Landbouw hoeft zich niet te verdedigen?
De boodschap is echter geheel anders:

BOEREN HEBBEN RUTTE BETRAPT, Corona was niet ingepland.
Nu is de totale bevolking aan de beurt achter het bureau word gewacht op zijn laatste cadeau aan Nederland: Corona.

HET IS NU TIJD: BOEREN MOETEN NU VAN ZICH LATEN HOREN!
of gaan we ook afwachten als een rasechte parasiterende VVD'er?
Theo Loog 12 Maart 2020
Zalig zijn de simpelen van geest.
Cornelis 13 Maart 2020
Aan de ene kant:
De (groene) elite, en de bevolking, regeert, praat, beschuldigd en klaagt met een volle mond. Bij hen wordt er geen moeite gedaan of iets laten. Ja, met de postcodeloterij meespelen. En als ze dan een geldprijs winnen gaan ze met heel de familie het vliegtuig in. Goed bezig.
Zolang ieder van hen zijn of haar gang maar kan gaan qua levensstijl en niets hoeft te laten (bv vliegvakanties) en er altijd ruim voldoende en betaalbaar voedsel in de supermarkt ligt zal dit zo blijven.

Aan de andere kant:
We werken het zelf in de hand.
Wij agrariërs zijn altijd maar bezig om meer en meer te produceren terwijl we weten dat de prijzen laag zullen blijven. (tijdelijke rampen en oorlogen uitgezonderd)
De kosten gaan echter altijd omhoog, dus nog maar meer uit de kast trekken om de opbrengsten te verhogen. De rekeningen moeten immers betaald worden.
Realiseer je echter wel dat we in een cirkel beland zijn. De rekeningen worden steeds groter, en met de opbrengsten wordt het steeds lastiger om dat bij te benen.
Waar ligt de grens? Kijk in de polder naar de percelen.
Ze kreunen.
Marijke de Vries 14 Maart 2020
Dit is erg kortzichtig. Het gaat niet alleen om stikstof aangaande de boeren. Het gaat ook om bodemverarming en pesticiden. Wat wel degelijk door de landbouw komt. Dat niet alles de schuld van de boeren is klopt natuurlijk, maar om nou te zeggen dat de boeren het zo goed doen....Als een boer besluit geen kunstmest en pesticiden meer te gebruiken en zijn landen in gaat zaaien met kruidenrijk (onbespoten) gras en dierenwelzijn boven geldelijk gewin laat gaan, dan pas vind ik dat een boer recht van spreken heeft. Boeren schuiven steeds alles af, gaan zielig zitten doen, terwijl ze heus wel weten dat ze niet zo milieu-en diervriendelijk bezig zijn. En stikstof zie je niet op foto's dus dat is heel kortzichtig zo'n conclusie over China maar klopt dus echt niet. Blijf niet zeggen dat de boeren geen schuld hebben, zo veranderd er niets. Ook de industrie en het verkeer hebben schuld, natuurlijk. Maar ook de boeren. Loop daar nou niet voor weg en laat zien dat het cliché 'zo dom als een boer'niet klopt. Ik ben zelf boerendochter maar ik schaam me kapot voor de houding van de meeste boeren nu
schoenmakers 1 14 Maart 2020
Jij laat het cliche in ieder geval wel uitkomen, wat een onzin kun jij opschrijven
Marijke de Vries 14 Maart 2020
Dit is erg kortzichtig. Het gaat niet alleen om stikstof aangaande de boeren. Het gaat ook om bodemverarming en pesticiden. Wat wel degelijk door de landbouw komt. Dat niet alles de schuld van de boeren is klopt natuurlijk, maar om nou te zeggen dat de boeren het zo goed doen....Als een boer besluit geen kunstmest en pesticiden meer te gebruiken en zijn landen in gaat zaaien met kruidenrijk (onbespoten) gras en dierenwelzijn boven geldelijk gewin laat gaan, dan pas vind ik dat een boer recht van spreken heeft. Boeren schuiven steeds alles af, gaan zielig zitten doen, terwijl ze heus wel weten dat ze niet zo milieu-en diervriendelijk bezig zijn. En stikstof zie je niet op foto's dus dat is heel kortzichtig zo'n conclusie over China maar klopt dus echt niet. Blijf niet zeggen dat de boeren geen schuld hebben, zo veranderd er niets. Ook de industrie en het verkeer hebben schuld, natuurlijk. Maar ook de boeren. Loop daar nou niet voor weg en laat zien dat het cliché 'zo dom als een boer'niet klopt. Ik ben zelf boerendochter maar ik schaam me kapot voor de houding van de meeste boeren nu
schoenmakers 1 14 Maart 2020
Ik schaam me kapot aan meeste boerendochters die de sector de rug toegekeerd hebben, en dan denken alles te weten, maar je valt in herhaling
Marijke de Vries 14 Maart 2020
schoenmakers 1, kom dan met goede tegenargumenten, ik heb de sector niet voor niets de rug toegekeerd, ik denk helemaal niet alles te weten, maar iedereen ziet toch dat het nu niet goed gaat?
Abonnee
Roy 14 Maart 2020
Jij weet helemaal niks, schande hoe je je als boerendochter over de sector uitlaat. Helemaal geindoctrineerd door het linkse onderwijs/ media??
schoenmakers 1 15 Maart 2020
1. bodemverarming, we mogen minder bemesten als gangbare landbouw als wat de planten opnemen.
2. jou pesticiden zijn gewasbeschermingmiddelen die een goede boer net zo goed gebruikt als een mens naar de gezondheidszorg gaat als er iets verkeerd is
3. Het dierwelzijn is op de meeste boerderijen beter als de meeste huisdieren het kunnen ervaren
4. Hoe durft de overheid, met de stikstof, de sector weer meer te laten doen, de landbouw is de enige waar alles van in beeld is en die al een grote reductie behaald heeft.
schoenmakers 1 15 Maart 2020
Maar ik zit me weer te verdedigen, het artikel gaat er over dat de landbouw dat niet hoeft, eigenlijk de enige goede kop die bij een artikel kan staan, er kan natuurlijk altijd iets anders, maar laat een boer ook zijn eigen keuze`s maken, en ga niet hier alles verbieden zodat de kost niet meer verdiend kan worden doordat alles met veel minder eisen met de vrijhandelsverdragen hier moeiteloos binnen mag komen, ik moet Roy helemaal gelijk geven
Marijke de Vries 15 Maart 2020
schoenmakers 1, kom dan met goede tegenargumenten, ik heb de sector niet voor niets de rug toegekeerd, ik denk helemaal niet alles te weten, maar iedereen ziet toch dat het nu niet goed gaat?
drent 15 Maart 2020
wat moet een akkerbouwer met kruidenrijk grasland?
Abonnee
Vrij grof 15 Maart 2020
Marijke is vrijwilliger want zij is wars van financieel gewin en zal uiteraard de bijstand haar rekeningen laten betalen.
Ja, met zulke gaan wij het redden.
Hopelijk kan zij ook even de lozing van medicijnen via zuiveringen op het oppervlakte water verklaren, die zijn namelijk 10 x meer dan wat wij doen.
gerard 15 Maart 2020
sinds we tarwe zaad behandelen tegen korenbrand is daaraan niemand meer aan overleden
vroeger gingen er hele dorpen dood door korenbrand er is dus wel iets goed aan het ontsmetten van tarwe zaad
de natuur maakt vele malen giftigere stoffen dan de chemie
van het drinken van 6 l water leef je ook niet lang
doe eens een schepje kaneel in je mond dan kan je het ook niet meer navertellen
ik wil niet zeggen dat ik of de chemie de wijsheid in pacht heeft maar wie doen ons uiterste best
Jonge boerin 17 Maart 2020
Best een kortzichtig stuk, Jaap!

Er zit absoluut een kern van waarheid in je stuk mbt tot het gebruik van fossiele brandstoffen, maar dit is geen excuus om als agrarische sector gewoon door te kunnen gaan op de wijze zoals we nu produceren.

Dit keer komt het Corona virus waarschijnlijk als zoonose van een stel vleermuizen, maar het is wachten tot dat de vogelgriep of varkensgriep zich muteert en de mensheid bedreigt.... We moeten met z'n allen de handschoen oppakken als dit virus overwonnen is. De landbouw zal echt "groener" moeten worden-met als tegenprestatie betere opbrengstprijzen, de burger zal minder moeten consumeren en de industrie en luchtvaart moeten ook vergroenen. We zullen het allemaal voelen, maar deze crisis doet ons allemaal beseffen dat we niet door kunnen gaan op aarde op de manier zoals we nu ALLEMAAL doen! En dan moeten wij ons als agrarische sector echt niet meer voelen dan de rest. Zeker de arrogantie van bepaalde nieuwe landbouwbelangen actiegroepen begint me steeds meer tegen te staan...
grondworm 17 Maart 2020
Linkse mensen zoals Jonge Boerin proberen iedere zaak zo te draaien dat ze hun ze hun zin krijgen .
Zelfs dit Corona virus proberen ze er nog voor te gebruiken .
Ik denk eerder dat ze bij al die reisbureaus moet wezen die hebben het de mensen hier heen laten halen, wanneer dieren verplaatst zijn moeten ze minimaal een periode op dat bedrijf blijven of ze geen ziekten onder hun leden hadden mensen jakken ongecontroleerd heel de wereld over.
Emine 19 Maart 2020
Terug naar het begin: je kunt China niet vergelijken met Nederland. De westenwind zorgt er voor dat een groot deel van de ammoniak, NOx en fijnstof naat Duitsland waait en er geen smog kan ontstaan. Wat zijn jullie goed in het schoonpoetsen van je eigen vieze stront straatje. Waarom hebben boeren zo'n minderwaardigheidscomplex. Dat gedrag duidt erop dat boeren vervuilers zijn. Waarom altijd dat fake news verspreiden. Wees oprecht en pak de problemen aan.
Abonnee
Roy 22 Maart 2020
En waarom kun je China niet vergelijken met Nederland? We leven op 1 wereldbol. Het is mij volkomen onduidelijk wat linkse milieuactivisten nog in Nederland doen? In het buitenland daar zijn de stappen te maken. Ik zou zeggen ga volop emigreren en dan kunnen de boeren hier rustig verder gaan met hun koppositie in duurzame, innovatieve en efficiente landbouw! In deze tijden van crisis wordt meteen duidelijk hoe belangrijk de landbouw is voor dit land(hamsters in de supermarkt)
vlaming 22 Maart 2020
@jonge boerin
Ik twijfel er wel aan of je boerin bent.
Je misbruikt de corona om je eigen gedachtengoed op te dringen.
Je spreekt over eventuele mutatie van vogelgriep of varkenspest maar waarom vermeldt je niet de virussen die circuleren bij katten, in 2019 is een nieuw hondenvirus opgedoken dat sterfte veroorzaakt bij die dieren, je hebt dan ook nog virussen bij konijnen en alle andere huisdieren.
Volgens u moet landbouw groener worden met betere prijzen en lagere opbrengsten, dwz dat er meer landbouwgrond zal nodig zijn om de wereld te voeden.
Waar ga je die halen.
jk 22 Maart 2020
de werkelijke naam van jonge boerin is.... Esther Ouwehand
U kunt niet meer reageren.
Boerenbusiness Award

Win jij dit jaar de Agribusiness Award?

Maak kans op een mediapakket en een vervolgtraject van ABN AMRO

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief

Opinie Jaap Majoor

Meten met twee maten in stikstof en privacy

Opinie Jaap Majoor

Van ruilen komt huilen in Nederlandse stikstofcrisis

Opinie Jaap Majoor

Stikstofcrisis wordt steeds onbegrijpelijker

Opinie Jaap Majoor

Mijn vertrouwen in politiek is gedaald naar nul

Blijf op de hoogte

Mis niets en schrijf je in voor onze gratis dagelijkse nieuwsbrief