Blog: Catharinus Wierda

Zuivel kan wel wat glans gebruiken

3 Mei 2017 - Catharinus Wierda - 1 reactie

Landschapspijn. Tot voor kort had nog niemand hiervan gehoord, maar ondertussen is met name in het noorden van Nederland de discussie rondom dit onderwerp losgebarsten. Is natuurinclusieve landbouw de oplossing? 

'Blau de himel, grien it gers' heet de nieuwe documentaire van Fryslân DOK. De documentaire gaat over een "huilend" landschap waar weidevogels en natuur onder druk staan.

Foarút te buorkjen

En er wordt ook teruggekeken. Naar hoe het cultuurlandschap met veel gras in de loop van de eeuwen is ontstaan. Hoe mens en landschap een geheel vormen. Met een hoofdrol voor boeren. Uit de klei getrokken boeren, vechtend met en tegen het water en bezig om continue de opbrengst uit dit land te verhogen. Om ‘foarút te buorkjen’. 

Problemen worden niet genoeg opgelost
De documentaire is onderdeel van een lange reeks artikelen en discussies over "landschapspijn" in de Leeuwarder Courant, maar ook in landelijke bladen, Vrij Nederland en in de laatste week van april zelfs bij Pauw op tv. Het is onderdeel van een steeds groter wordende kritiek op de Nederlandse zuivel en melkveehouderij.

Sector verliest haar glans in de maatschappij

De kritiek richt zich er op dat de sector steeds maar weer problemen niet genoeg oplost. Dan gaat het over mestbeleid, weidegang, biodiversiteit en cultuurlandschap. Dit ondanks dat een deel van de boeren wel werkt aan natuur en ondanks de goede bijdrage aan de Nederlandse economie. De sector is hard bezig haar glans in de maatschappij te verliezen. Tijd voor verandering.

Melk een kleur geven
De Ieren hebben melk al een kleur gegeven, voor meer glans. Met de Origin Green campagne (toepasselijke naam) zetten ze de waarde van gras centraal. Het levert ze een goede reputatie op met meer afzet in diverse internationale markten. Zelfs afzet van "gezondere melk" is een feit en wordt op redelijke schaal bij een supermarktketen in Ierland afgezet.

De gezondheidsclaim is terug te voeren op veel gras wat de melk hoge gehalten aan aminozuren geeft. Dit proces gaat zich doorzetten met meer vraag uit de markt. Het is ook wat we in Nederland nodig hebben van zuivel en overheid, kiezen voor een duurzame en natuurinclusieve melkveehouderij. 

Bottom up zuivel
Inmiddels hoeven we als individuele burgers, boeren en ondernemers niet te wachten en kunnen we in actie komen. Zelf heb ik de laatste jaren bottom up zuivel ontwikkeld die wel rekening houdt met weidevogels, duurzaamheid en een mooi cultuurlandschap. Omdat ik vond dat dit nodig was en is.

Van landschapspijn naar genieten

Inmiddels wordt melk van het Boerengilde verwerkt in het zuivelmerk Weide Weelde en ben ik begonnen met het nieuwe Friese kaasmerk De Fryske. Door kaas te kopen en te verkopen dragen onze klanten, consumenten, winkeliers, restaurants en binnenkort ook bedrijven en instellingen, al bij aan een mooier Friesland. Van praten naar doen.

Concreet: van landschapspijn naar genieten met een goed gevoel. Hoe meer er bottom up gebeurt, hoe meer het de zuivel en marktpartijen gaat inspireren tot stappen. Melk kan meer glans gebruiken. Laten we met elkaar de zuivel een duwtje geven. 

Catharinus Wierda

Catharinus Wierda is zuivelondernemer, initiatiefnemer van De Fryske en medeoprichter van Boerengilde. Zijn vader was melkveehouder en Wierda zelf heeft bodemkunde gestudeerd. Het zet zich in voor een duurzame landbouwsector.
Reacties
1 reactie
ton westgeest 3 Mei 2017
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/ondernemen/columns/column/10874346/zuivel-kan-wel-wat-glans-gebruiken][/url]
Wat een onzin Catharinus, landschapspijn... hoe verzint men het! Na de oorlog is er veel druk op de boeren komen te staan, landbouwvoorlichters gingen de boeren langs om ze te bewegen meer kunstmest te strooien, groter te worden ,met minder arbeid meer koeien te houden. In de oorlog kreeg men in de gaten dat honger niet meer voor mocht komen. Dus de politiek ging zich met de boeren bemoeien...... Mantsholt.... grotere stallen.... Nu is er geen honger meer tenminste hier niet! Nu gaan we ons met de natuur bemoeien denkt de politiek, vossen....,ganzen...damherten...etc. Per definitie: waar de politiek zich mee gaat bemoeien gaat het mis!
Abonnee
HG 3 Mei 2017
V.w.b.de stelling veel gras wat de melk hoge gehalten aan aminozuren geeft kan ik U zeggen dat dit niet juist.De Ieren hebben aan het begin van het seizoen duidelijk lager eiwit in de melk en aan het einde tegen september/oktober zitten ze hoger.

Met vriendelijke groet.
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden