Blog: Clarisse vd Woude

Cosun maakt dezelfde fout als FrieslandCampina

25 April 2017 - Clarisse van der Woude - 39 reacties

Als ik de verhalen in het Cosun Magazine van april 2017 en het jaarverslag van 2016 over de marktvooruitzichten van suiker moet geloven, is er weinig reden tot zorg. Ook het wegvallen van de suikermarktverordening in Europa per 1 oktober doet daar niets aan af. Suiker Unie zegt goed voorbereid te zijn op de nieuwe marktomstandigheden, maar is dat wel zo? En brengt dit ook geld in het laatje van de telers?

Je kunt je nog zo goed voorbereiden, maar je hebt als bedrijf en/of coöperatie simpelweg niet alles in de hand. Afnemers die plotseling megahoge importheffingen opleggen en bestemmingen die hun grenzen helemaal dichtgooien. En dan hebben we het nog niet eens gehad over de valutaschommelingen, mede veroorzaakt door politieke conflicten en de verkiezingen (Frans, Britse en Duitse moeten nog komen), waardoor Europese grondstoffen te duur worden om in te kopen. Hoe vaak hebben we dat al niet meegemaakt de laatste jaren?

Brexit geeft weinig risico op de korte termijn

De agrarische bulk heeft dan ook nog het manco dat het wordt beïnvloedt door de olieprijzen, de overschotten en de misoogsten, hier en elders in de wereld. Overigens zouden de Brexit-risico's op korte termijn wel meevallen. Althans, dat stelt Suiker Unie. Dus dat is dan misschien één geruststelling.

Productiecapaciteiten opgeschroefd
In de stellige overtuiging dat het met het loslaten van de politieke rem op de productie wel goed komt, is de productiecapaciteit opgeschroefd, zijn fabrieksprocessen efficiënter ingericht, zijn er extra afzetmogelijkheden gecreëerd en zijn Nederlandse bietentelers de afgelopen jaren verleid tot het uitbreiden van hun areaal.

Ook het komende jaar wil Cosun extra LLB’s uitgeven. Echter, het bedrijf staat daarin niet alleen. Andere suikerfabrieken in Europa hebben diezelfde weg ingeslagen, daarbij lopen de Fransen en Duitsers voorop. De verwachting is dat dit gaat leiden tot een productiegroei van 17,5 procent in Europa.

Concurrentiedruk neemt toe
Een hogere bietsuikerproductie geeft extra concurrentiedruk. Dat beaamt ook Cosun in het jaarverslag over 2016. Voor de suikeractiviteiten gaat het bedrijf dit jaar nog uit van een hoger bedrijfsresultaat, omdat het nog kan profiteren van een lagere kostprijs uit campagne 2016. Ook kan het bedrijf nog profiteren van de hogere verkoopprijzen, in de eerste drie kwartalen van 2017, voor suiker in Europa en op de wereldmarkt. Echter, de prijsontwikkeling in het laatste kwartaal van 2017 bestempelt Cosun als onzeker.

Geen industrie ter wereld is zo efficiënt als de Nederlandse

Het positieve is wel dat er op wereldschaal de komende 2 jaar een suikertekort is en dat de consumptie jaarlijks met zo'n 1,5 procent groeit. Geen industrie ter wereld is zo efficiënt als de Nederlandse industrie; in teelt, in verwerking en in logistiek. Toch blijft bij mij één vraag hangen: waarom is de productiegroei niet vraaggedreven, maar is deze ontstaan uit het idee dat de suikerfabrieken efficiënter gaan produceren? Is dat niet omgekeerd ondernemen?

De lange termijn?
Is er stil gestaan bij de realiteit van de wereldsuikermarkt op de lange termijn? De productie neemt wereldwijd toe, we moeten concurreren met opkomende bietsuikerexporteurs uit Rusland en Oekraïne en met importeurs van rietsuiker. Hoe komt het handelsakkoord dat Groot-Brittannië en rietsuikerproducent Brazilië tekenen eruit te zien?

Wellicht staan te hoge binnenlandse suikervoorraden de comeback van het Europese blok, als topexporteur, in de weg. En welk effect heeft een suikertax, waarover in diverse landen wordt gesproken, en het opstekende negatieve imago van suiker in de Westerse wereld op de suikerprijs?

Scenario heeft veel weg van wat de melkveehouders meemaakten

Zou het kunnen dat de boeren in de val lopen door mee te gaan met de groei van de productie? Groei die waarschijnlijk gepaard gaat met zeer lage marges en slechte prijzen. Weliswaar presteert Cosun beter dan andere Europese suikerfabrieken, maar dochterbedrijven Aviko, SVZ, Sensus en Duynie hebben daar een groot aandeel in. Met meer bieten wordt de spoeling op de uitbetalingsprijs dunner, want de winst wordt uitgesmeerd over de hoeveelheid bieten. Kortom: er is minder per ton uit te betalen. Voor de komende jaren belooft Cosun een minimumprijs van 32,50 euro per ton. Hoe lang het die prijs kan hanteren is niet heel helder.

Melkveehouders gingen voor
Een scenario dat wel erg veel weg heeft van wat de melkveehouders meemaakten. Quotum eraf en produceren maar. De groei van de verwerkingscapaciteit heeft echter ook daar niet tot hogere prijzen geleid, juist tot lagere prijzen.

En er is nog een gelijkenis. De topman van de grootste zuivelaar, FrieslandCampina, stapte net op voor het vrijkomen van het quotum. Iets wat de topman van Cosun ook doet. Zijn verklaring daarvoor is dat na 10 jaar voorbereiding op het nieuwe suikertijdperk, Cosun in net even wat rustiger vaarwater komt. Terwijl ik denk: Watervrees! Angst voor die suikertsunami en geen vraag.

Clarisse van der Woude

Expert akkerbouw boerenbusiness.nl
Reacties
39 reacties
petatje 25 April 2017
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/ondernemen/columns/column/10874252/Cosun-maakt-dezelfde-fout-als-FrieslandCampina]Cosun maakt dezelfde fout als FrieslandCampina[/url]
Beste Clarisse, ik lees in jouw verhaal niets over vervanging rietsuiker door bietsuiker. De suikerproduktie stijgt bij Cosun nauwelijks maar wordt volledig omgezet op bietsuiker in plaats van een deel uit de duurdere rietsuikermelasse.
De afzetmarkt voor deze hoeveelheden zegt Cosun al te hebben en als de wereldmarktprijs relatief hoog is en Cosun mag vrij exporteren na het aflopen van de suikermarktordening, waar ligt dan het probleem?
Abonnee
stevia 25 April 2017
Clarisse , Cosun heeft ook instrumenten om de productie aan te passen door de toewijzing. Je gaat te kort door de bocht om dit één op één met veehouders te vergelijken. Als er europees gezien één bedrijf is wat het redden gaat dan is dat Cosun, ondanks de zorgen die er leven. Het gaat pas fout als de politiek zich er weer mee bezig gaat houden
jos verstraten 25 April 2017
Cosum heeft misschien last van hetzelfde optimisme als RFC destijds. 1 giga groot verschil: net zo makkelijk als Cosun de kraan opendraait kan zij ze ook weer dichtdraaien en de leden weten dat.
Vlaamse Frans 25 April 2017
Beste Clarisse,


Overschot van gelijk! En in België is het niet beter. Productieverhoging is gewoon waanzin op kosten van de planters!!!


Mvg

Frans.
Abonnee
agriklootje 25 April 2017
je hoeft niet te planten of te zaaien, dat WILLEN we zelf
Abonnee
suikerzoet 25 April 2017
Willen we meer of minder suiker, of willen we meer of minder geld!

Dat is de vraag en die heeft clarrisse heel goed beantwoord!
Abonnee
agriklootje 25 April 2017
we weten (in NL) de minimumprijs, alles er boven is extra. Dan is het de kunst van zoveel mogelijk kilo per ha te telen. Op de prijs hebben wij individueel geen invloed.
Abonnee
Flevo uitje 25 April 2017
agriklootje schreef:
je hoeft niet te planten of te zaaien, dat WILLEN we zelf

Iedere melkveehouder wilde ook zelf uitbreiden en achteraf ligt het aan de bank.
suikerstuutje 25 April 2017
Ben het eens met Petatje, Cosun is als SuikerUnie al lang (langer dan alle concurrentie) bezig het bedrijf te stroomlijnen, en heeft breed veel klanten met rietsuiker (raffineren) aan zich verbonden, die krijgen straks bietsuiker geleverd
Op alle vlakken is er gestroomlijnd en tegendraads veel geïnvesteerd in de 2 productielocaties zoveel bieten verwerken waar de concurrentie ca 6 fabrieken moet laten draaien, en onderhouden (waar een groot deel van de kostprijs ligt. Het zal even wennen zijn aan de fluctuerende prijzen maar in 2020 zal de Europese suikermarkt wel ingericht zijn.
suikerstuutje 25 April 2017
die zoveel bieten gaan verwerken, waar de concurrentie ca 6 fabrieken moet laten draaien, en onderhouden (waar een groot deel van de kostprijs ligt. Het zal even wennen zijn aan de fluctuerende prijzen maar in 2020 zal de Europese suikermarkt wel ingericht zijn.
Abonnee
gestopte bietenteler 25 April 2017
Ik snap niet waar jullie dat blinde naïeve optimistische vandaan halen. Zijn jullie verblind door het coöperatieve model, of door de mooie praatjes van de voormannen. De wereldsuikermarkt, daar heeft de Nederlandse boer niks te zoeken. We produceren veel te duur, en als we suiker gaan dumpen dan gooien landen hun grens dicht. We leren ook niks van het verleden en hebben ook niks geleerd van onze collega melkveehouders. Straks weer janken met zijn alle.

Waarom verkopen we de boel niet, zaaien tarwe in, laten de bieten telen in het buitenland en vangen lekker elk jaar het dividend van de dochters van cosun. Meer geld , minder werk. En vooral duurzaam, daar houden ze van in breda met hun veldleeuwerik
a bossers 25 April 2017
We hebben een kundige club mensen in de RVB .
Wacht nu maar rustig af .
Het komt allemaal goed.
Jan melkveehouder 25 April 2017
fantastisch om dit te lezen word de perspulp nog goedkoper
Abonnee
stevia 25 April 2017
nee hoor, daar maken we juist marge op om de bietenprijs op te krikken. Melkveehouders melken toch als een blinde door en dan moet er wel voer in
info 25 April 2017
stevia je hebt pech want de veehouder heeft aankomende winter genoeg voer van zijn eigen land , hij hoeft immers nog al wat minder dieren voer te geven wegens productie beperking van fosfaat
info 25 April 2017
stevia je hebt pech want de veehouder heeft aankomende winter genoeg voer van zijn eigen land , hij hoeft immers nog al wat minder dieren voer te geven wegens productie beperking van fosfaat
Abonnee
stevia 25 April 2017
eindelijk een veehouder die toegeeft dat er een fosfaatprobleem is
Abonnee
teler 25 April 2017
Voor de prijs waar ze in buiteland bieten voor willen telen bedank ik voor. dus we moeten het hier ook beter doen!!!
Gerrit 25 April 2017
We vergeten dat er veel minder suikers in het voedsel zal worden verwerkt de komende jaren. en de boeren kunnen geen kant uit
20 jaar geleden beurden we nog 140 gulden en was de diesel nog geen 2 kwartjes en de pacht een paar honderd gulden met meer suikerfabrieken
nu alleen suikerunie en deze betaald nu 3 tientjes!!!!
ze zouden ook wel gek zijn om meer te betalen.
Abonnee
zorgelijk 26 April 2017
goed punt gerrit, als we de linkse lobby hun gang laten gaan , eten we straks alleen nog maar gras, en soya burgers. Ruimte voor suiker zal daar niet voor zijn. Bij een nieuw kabinet komt er een GMB tas, en vast ook een suiker tax. dus meer kosten en minder opbrengst.
petatje 26 April 2017
zorgelijk schreef:
goed punt gerrit, als we de linkse lobby hun gang laten gaan , eten we straks alleen nog maar gras, en soya burgers. Ruimte voor suiker zal daar niet voor zijn. Bij een nieuw kabinet komt er een GMB tas, en vast ook een suiker tax. dus meer kosten en minder opbrengst.

Ik ga er vanuit dat er de eerste tijd nog geen nieuw kabinet zal zijn. Immers bijna alle partijen die er nu over onderhandelen worden dan bij de volgende verkiezingen zowat weggevaagd!
Abonnee
erik 26 April 2017
suikervrije frisdrank is prima, als de fles waar het in zit maar van suiker gemaakt is. Kijk allemaal toch eens verder dan alleen voedsel. In de vervanging van petrochemische producten zijn er vele toepassingen om olie te vervangen door suiker. Afzet voldoende, alleen de olie moet nog wat duurder worden
xx 26 April 2017
Persoonlijk vind ik het ook jammer dat die uitbreiding zo explosief moet.
30 % erbij is toch zeer fors. 10% was denk ik beter geweest.
bas 27 April 2017
Er is een groot verschil,akkerbouwers hoeven geen idiote investeringen in hun eigen bedrijf te doen.Ze kunnen relatief eenvoudig op/afbouwen.Hier ligt de taak voor de industrie.Een jaar slechte prijs zal een move naar andere gewassen te zien geven.Een akkerbouwer is ondernemer genoeg om zijn eigen strategie hiervoor te ontwikkelen,dit in tegenstelling tot de melkveehouders die als een kudde schapen achter de melkindustrie en banken aanhollen en zelf geen idee hebben waar ze mee bezig zijn/waren.
leverancier 27 April 2017
Goed verhaal over de verschillen tussen een akkerbouwer en een melkveehouder. Maar heb je de voorwaarde van cosun wel eens goed gelezen.........

Verplicht om 85% van je llb's te leveren , dus als ze blijven uitgeven moet je gewoon meer gaan telen, tenzij je een boete wil.

Er is niet zoveel blijheid vrijheid bij cosun. Heb je weleens buiten cosun om bietenzaad proberen te kopen.

A. Dat luk je niet
B als je ze in het buitenland koopt, dan mag je je bieten niet leveren.

Ik vraag me toch af , hoe dit zich stand houd voor het Europese hof en de ACM
Abonnee
erik 27 April 2017
het is wel mogelijk om buiten Cosun om aan zaad te komen, het kost je alleen wat meer moeite en het hoeft niet voordeliger te zijn. Vergeet niet dat we altijd de keuze uit de nieuwste rassen met de hoogste opbrengst hebben. Als alle boeren die ruim in hun llb's zitten ze nu gewoon verhandeld hadden , had de extra uitbreiding waarschijnlijk niet nodig geweest. Uitbreiding is beter dan toewijzing verhogen.
intresse 27 April 2017
Erik, vertel hoe kan ik buiten het cosun kartel aan bieten zaad komen?
Abonnee
erik 27 April 2017
voor een kartel heb je meerder partijen nodig, cosun is er maar één. Vraag aan je bieten agent welke documenten ze willen zien voor ze je bieten op willen halen. Ik weet van iemand die het gedaan heeft, was wel spannend voor hem, maar het lukte.
intressant 28 April 2017
ok , dank. kartel in je eentje is een monopoly
Abonnee
wil ik weten 28 April 2017
Staat er ook ergens op de website van IRS of suikerunie een uitleg of verwijzing aangaande de bietenzaad bestelling buiten hun om.

Een linkje of een document?

Ben even gaan bellen met een collega uit frankrijk en daar kan ik de zelfde rassen kopen voor 50 tot 75 euro per pak goedkoper.
zoekert 29 April 2017
ik heb gebeld maar ze kunnen mij niet uitleggen hoe ik buiten hun om bieten zaad kan kopen
hoe 30 April 2017
hoe kunnen we het bieten zaad kartel van cosun nu wel doorbreken. Moet je daar melding van maken bij het acm?en hoe doe je dat?
Berry 30 April 2017
De vraag bundelen en dan op een zaadleverancier afstappen. Individuele telers maken nauwelijks kans bij zaadbedrijf ivm betalingszekerheid, administratieve kosten ed
Abonnee
erik 30 April 2017
waar maak je je druk om, altijd goed zaad, de nieuwste rassen, op tijd geleverd en dan wil je voor een tientje of twee het wiel opnieuw uitvinden. En dan praat ik nog niet over de goede zaadfractie, welke middelen mogen er wel niet op. Ik noem het ontzorgen, en o ja, ze financieren het ook nog voor tot je bieten geleverd hebt, moet je met een clubje boeren om komen bij een zaadleverancier.
Peter druyf 30 April 2017
paar tientjes? op 200 ha bieten die wij telen is dat wel geld. ik denk ook dat het wel 50 euro per ha scheelt.en als jij het nodig hebt om je bieten zaad voor te financieren dan denk dat je hele andere problemen hebt.tenzij je voor cosun werkt en daarom deze reactie geeft
jos 30 April 2017
Het probleem moet breed aangepakt worden . Na mijn mening in de hele EU
Een bredere teelt frequentie ligt voor de hand. Vraag en aanbod bepalen de prijs.
Abonnee
erik 30 April 2017
Goed lezen Peter, ik zeg niet dat ik de voorfinanciering nodig heb, maar dat het gedaan wordt. Eerst goed lezen en dan pas conclusie's trekken.
Peter druyf 30 April 2017
eric, dus je werkt bij cosun
Abonnee
rik 1 Mei 2017
Wel apart allemaal. Toch denk ik dat de schrijfster van het artikel wel eens angstig gelijk zou kunnen krijgen.

En dan red ons die 50 euro voor deel per pak zaad ook niet meer.

Wat doet een LLB tegenwoordig!

Let op het gaat net zo lopen als de aandelen van de AVEBE
Abonnee
mafex 1 Mei 2017
zijn er kopers voor llb`s?
U kunt niet meer reageren.

Wat zijn de actuele noteringen?

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Interview Arwin Bos (Cosun)

'Waterkwaliteit is bij Cosun een topprioriteit'

Nieuws Suikerbieten

Cosun draait eerste biobietencampagne dit jaar

Nieuws Agribusiness

Cosun stelt nieuwe financiële baas aan

Analyse suiker

Oekraïne blijft Europese suikervoorraden vullen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden