Opinie Cor Pierik

Veerkracht tonen of toch stoppen?

27 Juni 2018 - Cor Pierik - 1 reactie

De melkveehouderij heeft de laatste jaren met stevige, nieuwe maatregelen en overheidsingrijpen te maken gehad. De industrie stimuleert weidegang steeds steviger, maar veel ingrijpender is de invoering het fosfaatrechtenstelsel. Een aantal melkveehouders is hierdoor flink geraakt.

Het zijn niet alleen de biologische melkveehouders die in het geweer komen, want ook de extensieve boeren laten van zich horen. Daarnaast komen de boeren die net flink geïnvesteerd hebben in de knel. Ook laten de boeren die de overschrijding van het fosfaatplafond niet hebben veroorzaakt (de niet-groeiers) van zich horen.

Zo voeren vrijwel alle melkveehouders diverse argumenten aan die pleiten voor een beperktere krimp van het aantal melkkoeien. Die ruimte is er echter momenteel niet. Strikt genomen lag de fosfaatproductie in de melkveehouderij in 2017 nog een fractie boven de productie in 2002, en dus ook boven het sectorplafond. 

Groot aanpassingsvermogen
Het is bijzonder om te zien dat het aanpassingsvermogen in deze sector groot is. Uit de landbouwtelling 2018 blijkt dat het aantal kalfjes in 1 jaar tijd met 14% is gedaald en dat het aantal pinken zelfs daalde met 15%. Uit de CBS-cijfers blijkt ook dat het aantal melkkoeien met ruim 64.000 (-4%) is afgenomen. Zo wordt een steeds groter deel van de fosfaatrechten benut voor het houden van melkkoeien.

Er zijn er naar verhouding wel veel melkveebedrijven gestopt. In de periode tussen 2000 en 2017 daalde het aantal bedrijven met melkkoeien met gemiddeld zo'n 2,5% per jaar. In het laatste jaar (seizoen 2017/2018) heeft 5,6% van deze bedrijven afscheid genomen van de melkkoeien.

Stoppersregeling
Natuurlijk heeft de stoppersregeling ook een rol gespeeld. In 2017 hebben circa 500 melkveehouders gebruikgemaakt van deze regeling. De melkveehouderij toont veerkracht en is in transitie. Of deze transitie ook blijkt uit meer weidegang, zal begin juli duidelijk worden. Dan komt het CBS met nieuwe cijfers.

Cor Pierik

Cor Pierik is woordvoerder bij het Centraal Bureau voor de Statiek (CBS). Hij schrijft met name blogs over actuele feiten en ontwikkelingen in de agrarische sector. Ook is Pierik regelmatig te zien in de rubriek 'BB Feiten'.
Reacties
1 reactie
wim v/d molen 28 Juni 2018
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/ondernemen/blogs/column/10879060/veerkracht-tonen-of-toch-stoppen][/url]
ben benieuwd wat de volgende offer word
U kunt niet meer reageren.

Wat zijn de actuele noteringen?

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Nieuws Inkomensraming WER & CBS

Opnieuw grote verschillen in landbouwinkomens

Analyse fosfaatrechten

Fosfaathandel trekt licht aan bij lagere prijzen

Nieuws CBS areaalcijfers

Kleiner aardappelareaal, fors meer gele uien gezaaid

BB TV Cor Pierik

Steeds meer groene gewasbeschermingsmiddelen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden