De Nederlandse boer bestaat niet

11 Oktober 2012 - Cor Pierik

Ooit liet prinses Maxima zich ontvallen dat de Nederlander eigenlijk niet bestaat. Ze kreeg aanvankelijk veel kritiek. Toch had ze gelijk. Nederland telt volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek half oktober 2012 precies 16.762.938 inwoners, maar de Nederlander bestaat niet.

Het zijn evenzoveel unieke mensen. Natuurlijk helpt het om een beeld van de Nederlander te krijgen door gemiddelden te berekenen en hier wat beelden bij te zoeken. Toch is het eindeloos zoeken naar de gemiddelde Nederlander en je zal hem of haar in levenden lijve nooit spreken.

De laatste weken heb ik weer veel cijfers mogen analyseren over de nog 68.640 land- en tuinbouwbedrijven die ons land anno 2012 nog heeft. De belangrijkste conclusie is dat de typisch Nederlandse boer of tuinder niet bestaat. De verschillen tussen de grootste en de kleinste bedrijven worden steeds groter.

Ook zijn er steeds meer boeren die naast hun landbouwactiviteiten er tal van andere activiteiten bij hebben. Sommige richten zich op duurzame energie, anderen ontwikkelen streekproducten of werken een paar dagen in de week ergens anders. Het is fascinerend om te zien hoe groot de verschillen zijn in bedrijfsvoering en bedrijfsstrategie. 
   
In 2012 zijn de 8.700 grootste agrarische bedrijven goed voor bijna 60 procent van de totale landbouwproductie (uitgedrukt in standaardopbrengst). Feitelijk betekent dit dat de sector met gemak de landbouwproductie op peil kan houden als er nog 40 duizend boerenbedrijven stoppen. Keerzijde van dit beeld is wel dat er dan 40 duizend boerenverhalen verdwijnen

Allemaal verhalen die verankerd zijn in de geschiedenis. Verhalen die een apart boek verdienen. Sommige zullen niet verder gaan dan een luchtige novelle, veel andere zijn dikke boekwerken, vol drama’s en romantiek. Misschien durft hier en daar een ondernemer iets te vertellen over succes.

De cijfers vertellen wel iets over de successen van de sector. Wie maakt zich nog zorgen over voedselschaarste in Nederland? Welke sector zorgt voor een grotere bijdrage op de Nederlandse handelsbalans? De Nederlandse agrarische sector heeft voor grote prestaties gezorgd en een flinke groei in productiviteit. Niettemin de Nederlandse boer, hij bestaat niet.

Cor Pierik
Veehouder in Genemuiden en
onderzoeker bij het Centraal Bureau voor de Statistiek

 

Cor Pierik

Cor Pierik is woordvoerder bij het Centraal Bureau voor de Statiek (CBS). Hij schrijft met name blogs over actuele feiten en ontwikkelingen in de agrarische sector. Ook is Pierik regelmatig te zien in de rubriek 'BB Feiten'.

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden