Agrifoto

Opinie Doeko van 't Westeinde

Krijgt Veldleeuwerik een vervolg?

20 November 2019 - Doeko van 't Westeinde - 7 reacties

Half september kwam het bericht dat Stichting Veldleeuwerik, het duurzaamheidsinitiatief voor de akkerbouw, na 18 jaar zou worden opgeheven. Een triest bericht, al wist je eigenlijk al dat het eraan zat te komen.

Veldleeuwerik werd financieel in de benen gehouden door bijdragen van deelnemende telers, maar vooral door deelnemende ketenpartijen. Deze ketenpartijen sloten zich bij Stichting Veldleeuwerik aan omdat ze een gezicht wilden geven aan hun duurzame imago, maar het had net zo goed een ander initiatief kunnen zijn.

De prijs-kwaliteitverhouding van Veldleeuwerik was voor deze partijen op dat moment goed. Op deze manier kon de stichting namelijk in de benen gehouden worden en konden telers, in groepsverband onder begeleiding, aan hun eigen duurzaamheidsplannen werken of gebruik maken van de kennisbijeenkomsten.

Meerprijs
De achterliggende gedachte bij telers, voor deelname aan Veldleeuwerik, was om een meerprijs voor het eindproduct te krijgen. In eerste instantie betaalde Cosun een beloning, maar dat geld kwam niet uit de markt. Alle bietentelers betaalden dit gezamenlijk. Een pijnlijke fout die veel kwaad bloed heeft gezet onder de niet-deelnemers. Vanaf dat moment keerden veel telers Veldleeuwerik de rug toe.

Later zijn er hier en daar pogingen geweest om bijvoorbeeld voor granen een meerprijs van de afnemers te krijgen, maar dat liep op niets uit. Men is nauwelijks bereid iets extra's te geven, dan de schamele 1% die de boer krijgt voor het aandeel graan in een verkocht broodje. Ook dat heeft Veldleeuwerik bij velen duidelijk gemaakt: voor de meerprijs hoef je het niet te doen. Waarvoor zou het dan interessant zijn om het in de lucht te houden?

Eisen
Nu het hoge woord er bij Veldleeuwerik uit is, gaat Matthé Elema als verkenner onderzoeken hoe om te gaan met de nalatenschap. Er zijn veel gegevens verzameld, er zijn deelnemers en er is een gedachtegoed. Bij de overheid werd verschrikt opgekeken dat Veldleeuwerik nu echt de stekker uit zichzelf had getrokken. Al die tijd heeft het ministerie niets concreets aan ondersteuning willen bieden. In alle rapporten over duurzaamheid wordt Veldleeuwerik continu genoemd.

Er is geen consistent beleid rond verduurzaming. Alles wat gebeurt, gaat met subsidies in een projectverband met telkens wisselende groepen en valt na 1 of 2 jaar weer uit elkaar. Daartegenover staat dat telers worden overspoeld met eisen van de retail en afnemers. Iets waarop we bepaald niet zitten te wachten. Voornamelijk omdat het veelal als onpraktisch of onrechtvaardig wordt ervaren, zoals een verbod op het gebruik van een heel aantal gewasbeschermingsmiddelen.

Breed gedragen
Ik ben ervan overtuigd dat, als Veldleeuwerik breed gedragen zou worden door de hele akkerbouwsector, het vrijwillige animo om deel te nemen en de invloed groter zou zijn. Het voordeel is niet zozeer een meerprijs, maar eenvoud en voorkomen van extra ongevraagde lastendruk. Veldleeuwerik zou kunnen functioneren in de vorm van vaste langjarige studiegroepen waarin iedereen bezig is aan duurzaamheidsopgaven te werken. Dit werkt veel motiverender en richting de afnemers kan gezegd worden dat dit het systeem is waarmee gewerkt wordt. Ze hebben het dan te accepteren. Een initiatief vanuit de telers, zonder opgelegde onpraktische maatregelen waar niemand wat mee kan.

Ook zijn we dan af van alle duurzaamheidssystematieken die de andere ketenpartijen hanteren. Niet meer diverse keren hetzelfde invullen voor verschillende afnemers, wat iedereen maar half gemotiveerd doet 'omdat het moet'. Want, duurzaamheidsopgaven blijven komen op het gebied van klimaat en milieu. Laten we hier als akkerbouwsector een oplossing voor bieden in de vorm van ons eigen duurzaamheidsinitiatief, en de eisen niet over ons heen laten komen. Laten we het zo leuk mogelijk houden.

Doeko van 't Westeinde

Doeko van 't Westeinde is akkerbouwer in Noordoost-Groningen. Hij is oud-bestuurder van het dagelijkse bestuur van het NAJK. Hij was daar portefeuillehouder Akkerbouw.
Reacties
7 reacties
Herre Bartlema 20 November 2019
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/column/10884709/krijgt-veldleeuwerik-een-vervolg]Krijgt Veldleeuwerik een vervolg?[/url]
Wel een ongelukkig gekozen plaatje bij dit artikel met de kennis van nu over de oorzaken van de stikstofuitstoot door de landbouw : 8 % is een gevolg van het gangbare kunstmestgebruik ( breedwerpige oppervlakkige toediening van stikstofkunstmest).

Kom naar Wageningen op 29 november naar de Dag van de Precisiebemesting www.smartfertilizationday.nl om te horen hoe we deze stikstofuitstoot kunnen reduceren door precisiebemesting, landbouwkundig rationeel, milieukundig effectief. En goed voor de portemonnee van alle telers in de open teelten, van graan tot gras.

agrifurby 20 November 2019
Herre wil weer graag pleiten voor het onder de grond stoppen van afvalzuren die bovengronds zoveel fytotoxiciteit cq verbranding geven dat je het beter niet wilt of kunt zien. Maar ondergronds is het half of net zo erg.
Jaap 20 November 2019
Jammer dat groepen boeren moeten stoppen met kennis uitwisselen Wij maakte bodem kuilen in het land deden bezoeken naar chemie bedrijven biologische bedrijven nodigde sprekers uit over banden en tracks ,bodemleven,erfafspoeling,vogelbescherming enz Maar het belangrijkste we kropen over de box uien en aardappels Gingen de kavel op om te zien wat ecoploegen doet looftrekken ,minder stikstof geven enz deze uitwisseling zullen we missen en financieel werden we er niet direct beter van Als leeuwerik organisatie 250000 euro subsidie had gekregen konden ze door gaan en hadden ze een praktische terugkoppeling van de boeren naar de overheid Nee doe maar 25 miljoen naar Wageningen
cm 20 November 2019
Veldleeuwerik is niet voor niets gestopt omdat het geen lonend systeem was en nu tegen beter weten weer opdringen ipv vrijwillig. Nee dank u
Akkerbouw2.0 21 November 2019
250000 euro subsidie!!!! Als de deelnemers het zo nuttig vinden om het wiel een tweede keer uit te vinden. Zegt een eigen bijdrage ook niks, ipv straks weer alle niet veldleeuwerik telers te laten betalen.

Zie in mijn omgeving niet een veldleeuwerik teler die iets bijzonders doet. Spuiten zelfs in bepaalde teelten meer dan menige akkerbouwer.
Sambuca 21 November 2019
Veldleeuwerik telers vinder het gewoon gezellig om met elkaar beetje te keuvelen over van alles en nog wat.
WUR verkoopt als advies partner zijn adviseurs, afnemers doen beetje mee interessant.
Ontwikkelingen komt er er niet uit, en echte ondernemende boeren zitten veelal in hun eigen kringen.

Jammer de boeren die er hun uitje van hadden.
Verzinnen vast wel een ander akkerrand clubje om de subsidie er door te brassen.
Flevoboer 27 November 2019
Wat een bizarre minne afgunst heb jij in al je reacties Sambuca. Ik ken zat telers die tot de beste ondernemers van Nederland behoren en die bewust voor VL kozen om er kennis van op te doen en om te zien hoe je als sector verder komt.

Aan negatievelingen zoals jou heeft de wereld echt helemaal niets.
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden