Column Edin Mujagic

Pas op, u bent een financieel terrorist

14 Januari 2014 - Edin Mujagic - 2 reacties

Onze economie kwakkelt en dat is de schuld van de financiële terroristen van de Al Sparida, de Nederlanders die een spaarpotje hebben of willen aanleggen. Dat vindt kwaliteitskrant Trouw. Die terroristen, grote kans dat u er een van bent, moeten dan ook meedogenloos hard aangepakt worden.

Hoe? Door de spaarrente laag te houden en de belasting op spaargeld enorm te verhogen via torenhoge inflatie. Denk aan 10 procent per jaar. Dat torenhoge inflatie de economie verzwakt - waarom denkt u dat Duitsland en Nederland sterke landen zijn en Griekenland en Italië zwakke (hint: heeft met inflatietraditie te maken) - dé vijand is van ons pensioengeld, de middenklasse en de (relatief) armen onevenredig hard raakt, wat tot toenemende verschillen tussen arm en rijk en politieke en economische instabiliteit leidt, die feiten mogen de pret niet drukken. Zolang het geld NU gaat rollen.

Op middellange termijn volgt echter onvermijdelijk het zuur van torenhoge inflatie. De voormalige Amerikaanse president Ronald Reagan omschreef inflatie niet voor niets ooit als "net zo gewelddadig als een dief, net zo angstaanjagend als een overvaller en net zo dodelijk als een huurmoordenaar." Inflatie maakt landen armer, niet rijker. Dat is wat de geschiedenis ons keer op keer laat zien. Maar over die middellange termijn rept Trouw met geen woord. Blijkbaar vergaat de wereld op 1 januari 2015 of zo.

En als u nu denkt: maar de kwaliteitskrant wordt graag gewezen op fouten en onjuistheden, want kwaliteit en zo, dan vergist u zich. Herstel van feitelijke onjuistheden en zulke joekels van macro-economische fouten en drogredeneringen dat een student macro-economie daarmee op zijn examen zou zakken, dat is te technisch voor de krant.

De beste manier geld te laten rollen is níet alle Nederlanders jarenlang opzadelen met torenhoge inflatie en de spaarder laten bloeden. De beste manier is zorgen voor minder onzekerheid en aantrekkelijke rendementen. Dán gaan we beleggen en consumeren en gaan bedrijven investeren. Dat vereist een sterke, gezonde en stabiele economie. Een van de belangrijkste kenmerken van zo"n economie is een lage en stabiele inflatie. Dat zorgt namelijk voor lage (lange) rentes en toenemende koopkracht wat dan weer investeringen, lees banen, oplevert. Dit is basiskennis macro-economie. Te technisch dus.

Edin Mujagic*
Monetair econoom en DCA analist rentemarkt

*Deze column van Edin schrijft hij voor de krant Metro. Deze verscheen op 10 januari 2014.

 

Edin Mujagic

Edin Mujagic is macro-econoom en hoofdeconoom bij OHV Vermogensbeheer. Hij focust zich op de wereldwijde centrale banken, en in zijn blogs schrijft hij met name over de ECB en Fed. Ook heeft hij diverse boeken geschreven.
Reacties
2 reacties
toon voesten 15 Januari 2014
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/columnisten/edin-mujagic/item/10842370/Pas-op,-u-bent-een-financieel-terrorist]Pas op, u bent een financieel terrorist[/url]
Inflatie kan veroorzaakt worden door toenemende vraag,de vraag trekt de prijzen omhoog.Dit is gunstig,omdat dit gepaard gaat met betere rendementen voor ondernemers en de kans dan groot is dat investeringen toenemen Inflatie kan ook aangewakkerd worden door de andere kant,de aanbodkant dit is ongunstig .Een voorbeeld is hogere belastingen wat nu in Nederland gebeurt.B.T.W. omhoog waterschapslasten, omhoog accijnzen omhoog, onroerendzaakbelasting omhoog, het schrappen van aftrekposten etc.Hierdoor dalen de winsten en de besteedbare inkomens en dus de bestedingen en stijgt de werkloosheid
kerstman 16 Januari 2014
Goed gezien Toon. Wat nu speelt is inflatie veroorzaakt door de lastenverzwaringen van de overheid. Het valt me wederom tegen van Edin Mujagic dat hij dit weer niet begrijpt. Een man van de theorie.
Johan 19 Januari 2014
Toon, vraag neemt toch af, dus dan zouden prijzen moeten zakken, gebeurt met uien, aardappels etc wel, zo werkt een markt. Maar niet in onze economie, daar wordt alles duurder. Door de overheid en centrale banken.

Als prijzen stingen door stijgende vraag: heerlijk, prima. Maar gebeurt nu dus juist niet.

Ben het eens met zijn punt over kortzichtigheid van lieden die prijzen veel hoger willen zien en de spaarder kaal willen plukken. ook sterk inderdaad dat landen met lage inflatie sterke landen zijn.
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Podcast Valuta met Joost Derks

'Rente in de eurozone gaat als eerste omlaag'

Podcast Valuta met Joost Derks

Zicht op lagere rentes brengt markten in extase

Nieuws Financieel

Voedselinflatie neemt af in Nederland en eurozone

Podcast Valuta met Joost Derks

Europese rente gaat eerder dalen dan verwacht

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden