Column Edin Mujagic

Grof geld verdienen aan voedsel en water

29 Januari 2014 - Edin Mujagic - 5 reacties

Loppersum en Berlijn. In die twee plaatsen vonden onlangs belangrijke gebeurtenissen plaats. In Loppersum kondigde Den Haag aan dat Nederland minder gas gaat winnen. Ineens realiseert het hele land zich dat gaswinning ook nadelen kent én niet eeuwig is. Ons gas raakt op. Nederland zonder gas is geen science-fiction maar binnen één generatie al een feit.

En dat is angstaanjagend. Onder meer het gas heeft Nederland zo welvarend gemaakt. Tot wel 10 procent van de inkomsten van onze overheid is te danken aan gas. Zonder gas moeten we energie invoeren en dat kost veel geld. En de overheid moet op dieet.

Moeten we daarom vrezen voor onze welvaart? Nee! Enter Berlijn. Daar waarschuwden 65 ministers van landbouwzaken dat het lastig, zo niet onmogelijk, wordt alle aardebewoners te voeden in de toekomst. De vraag neemt enorm toe doordat er één miljard extra monden erbij komen en in die landen welvaart stijgt waardoor men daar meer en gezonder gaat eten. Voedselproductie moet komende decennia 60 procent stijgen om iedereen te voeden.

Voedsel wordt dus schaars. Water ís al schaars en wordt nog schaarser. Wat schaars is, is duur. Boerenverstand wijst erop dat met voedsel en water in de toekomst grof geld te verdienen valt. Waar was Nederland ook alweer goed in? Inderdaad, watermanagement, dus onder meer het niet-drinkbare water omtoveren tot drinkbaar spul, en voedsel verbouwen. Wij zijn, na de Verenigde Staten die overigens wel 258 keer zo groot zijn als Nederland, de grootste exporteur van agrarische producten in de wereld. Deels overigens wél door het goedkope gas.

Vergeet dus de gasbaten. De vraag "hoe voed ik iedereen" zal dé vraag zijn in zo goed als alle landen in de nabije toekomst. Nederland moet daarop inspelen en alles op water, groente en fruit zetten, dáár valt veel geld te verdienen.

Dus: maak studies watermanagement en landbouw gratis, die investering betaalt zich ruimschoots terug na enige tijd. Maak het boeren in Nederland aantrekkelijker om zo enerzijds de exodus van de boeren, en zeer waardevolle kennis, naar het buitenland te stoppen en anderzijds dat de nieuwe generatie het stokje overneemt in plaats van wegtrekt van het platteland. En zorg ook voor voldoende financiering voor de landbouwsector, nu een enorm probleem.

Edin Mujagic*
Monetair econoom en DCA analist rentemarkt

*Deze column van Edin schrijft hij voor de krant Metro. Deze verscheen op 24 januari 2014.

Edin Mujagic

Edin Mujagic is macro-econoom en hoofdeconoom bij OHV Vermogensbeheer. Hij focust zich op de wereldwijde centrale banken, en in zijn blogs schrijft hij met name over de ECB en Fed. Ook heeft hij diverse boeken geschreven.
Reacties
5 reacties
Johan 29 Januari 2014
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/columnisten/edin-mujagic/item/10843341/Grof-geld-verdienen-aan-voedsel-en-water]Grof geld verdienen aan voedsel en water[/url]
Helder verhaal. Als onze dames en heren politici een beetje vooruit zouden kijken en minder met zichzelf bezig zouden zijn, zou de stemming in ons kikkerlandje veel beter zijn
petatje 29 Januari 2014
Mooi dat dit ook in Metro stond. Burgers bepalen tenslotte in het stemhokje welke kant het op moet. Als de sector niet naar buiten treed, kan hij het de burger niet verwijten dat ze het niet snappen! Dus ook politci niet.
vrij grof 3 Februari 2014
10% staatsinkomsten door gasbaten.
20% staats inkomsten door de agr.sector.

Wie bied er meer?? (allemaal minder)!!!
boertje 5 Februari 2014
verhaal klopt volledig, de regering komt nu al geld tekort hoge accijnzen, hoge verkeersboetes boeren het leven zuur maken zodat de jeugd niet voor een vak binnen de landbouw kiest laat staan het bedrijf over of kan nemen,
kortom we leven in een ziek land.
Maar ja diederik heeft nog nooit gewerkt alleen actie gevoerd dus die zal wel weten hoe nederland er weer bovenop komt
arjan 6 Februari 2014
grof geld verdienen aan voedsel(vermeend) tekort is om onpasselijk van te worden, het is wel een uitdaging, maar de voedsel verspilling vind ik een veel groter probleem
melkveehoudster Alexis 5 September 2015
Natuurlijk moeten er boeren in Nederland blijven. Maar er zullen steeds minder boeren in Nederland blijven. Je wordt als boer in Nederland niet meer waardeerd, ze bedenken steeds meer regeltjes en wetten, en door dit alles kun je het normale boerenwerk niet meer doen. De belastingen zijn veel te hoog voor een Nederlandse ondernemer, maakt de boer winst, dan moet hij het naar de belasting brengen of investeren in zijn bedrijf, je bent het geld beide keren kwijt, dan hebben ze het erover dat een boer een buffer moet hebben voor slechte jaren, maar hoe kan de boer een buffer opbouwen als hij de heft van zijn winst of nog meer naar de belasting moet brengen? Wat voor de boer zelf overblijft, heeft hij nodig om van te leven, en daar komt nog bij dat de kosten van alles ieder jaar omhoog gaat. En daarom blijft er weinig tot niks over en gaan de boeren naar het buitenland, waar ze hun zuur verdiende geld wel mogen houden, een boer in Nederland is de slaaf van de maatschappij, omdat ze het voedsel voor zo weinig mogelijk van de boer willen verkrijgen. Er is zeker geen geld in de wereld om voedsel te kunnen betalen .
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden