Column Edin Mujagic

Overstroomde Balkan heeft landbouwkennis nodig

23 Mei 2014 - Edin Mujagic - 1 reactie

Bosnië-Herzegovina, mijn geboorteland, en buurland Servië zijn getroffen door de ergste natuurramp in ruim een eeuw. Talloze rivieren zijn uit hun oevers getreden met als gevolg dat bijvoorbeeld één derde van de Bosnische bevolking, ca. 1,2 miljoen mensen waaronder veel kinderen, direct getroffen is. De Nederlandse regering stuurt watermanagementexperts. Logisch, Nederland strijdt al eeuwenlang met water en heeft enorme kennis op dat gebied. Nederland heeft echter óók een enorme kennis op het gebied van landbouw. Niemand kan zoveel uit één vierkante meter landbouwgrond halen als de Nederlandse experts.

Dag en nacht werken de uit die landen afkomstige Nederlanders eraan om hulpgoederen richting overstroomde gebieden te sturen. Wanneer het water zich echter terugtrekt, zal de ramp niet voorbij zijn. Volgens schattingen is zeker 70 procent van de oogst in Bosnië verloren. Wat er de afgelopen maanden gezaaid is, is vernietigd. Maar maïs en tarwe kunnen weer gezaaid worden en ook aardappel kan de grond in. LTO, Nederlandse agrarische ondernemers, jullie collega"s in het zuiden van Europa hebben jullie nodig. Zaden, tips en hulp over het saneren van de overstroomde landbouwgrond, dat is er nu meer dan goud waard: goud vult geen hongerige magen, mais, tarwe enzovoorts wél.

Het is hartverwarmend dat veel Nederlanders, vrienden, kennissen, onbekenden en bedrijven de Bosnische gemeenschap in Nederland vragen hoe te helpen en wat nodig is. Toen een vrouw uit Almere op de site www.helpbosnie.nl las dat onder meer stofmaskers nodig zijn, kocht ze zelf 1000 stuks en kwam ze afleveren. Een paar rubberlaarzen en werkhandschoenen, een spade en een liter ontsmettingsmiddel of een pak babyvoeding… vaak zijn een pizza en een drankje al duurder. Het lijkt weinig, maar het is goud waard voor de getroffen bevolking. Al weken wordt er campagne gevoerd voor Europese verkiezingen en sommigen stellen dat veel Nederlanders niets met Europa te maken willen hebben en niet solidair zijn met de andere Europeanen want ze stemmen op anti-euro- of anti-EU- partijen. Zo"n ramp leert dat dat echt te simpel is. Veel Nederlanders kunnen zich niet vinden in de Europese Unie, maar dat is géén synoniem voor Europa. En over solidariteit…solidair zijn met landen die er een zooitje van hebben gemaakt en nu honderden miljarden euro"s nodig hebben, dat is lastig. Maar solidair zijn met een rampgebied? De daden van veel Nederlanders vertellen een heel ander verhaal.

Edin Mujagic*?
Monetair econoom en DCA analist rentemarkt

*Deze column van Edin schrijft hij voor de krant Metro. Deze verscheen op 23 mei 2014.

Edin Mujagic

Edin Mujagic is macro-econoom en hoofdeconoom bij OHV Vermogensbeheer. Hij focust zich op de wereldwijde centrale banken, en in zijn blogs schrijft hij met name over de ECB en Fed. Ook heeft hij diverse boeken geschreven.

Meer over

Edin Mujagic
Reacties
1 reactie
Johan 24 Mei 2014
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/columnisten/edin-mujagic/item/10851089/Overstroomde-Balkan-heeft-landbouwkennis-nodig]Overstroomde Balkan heeft landbouwkennis nodig[/url]
Heel mooi verwoord. Zal wel emotioneel zijn geweest dit te schrijven, het gaat om zijn land
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden