Column Edin Mujagic

Nederland bestrijdt crisis naar Grieks voorbeeld

16 Juli 2014 - Edin Mujagic - 1 reactie

Hoe komen we uit de crisis? Voor velen is het antwoord volstrekt duidelijk: om te beginnen moet onze overheid veel groter worden. Dat is wat de oproepen voor meer stimuleringsbeleid inhouden. Meer stimuleren betekent namelijk meer geld uitgeven. Geld dat onze overheid niet heeft; Den Haag staat al diep in het rood en moet dus volgens velen nóg dieper in het rood duiken. En niet alleen tijdelijk: ook nadat de huidige crisis lang en breed achter de rug is, moet Den Haag elk jaar meer uitgeven dan dat er binnenkomt. Een logisch gevolg daarvan is dat de toch al zeer grote overheid veel groter moet worden (en, als gevolg, de private sector kleiner). Tot slot hebben we hoge inflatie nodig. Ik ben pleidooien voor 10 procent per jaar tegengekomen. Over onteigenen van uw spaargeld gesproken…

Zijn er landen die aan dat wensenlijstje voldoen? Laten we beginnen bij de omvang van de overheid. Van elke euro die omgaat in de Nederlandse economie vloeit 50 cent door de overheidshanden, waardoor het lastig is een land te vinden dat Nederland op dat gebied verslaat. Griekenland is één van die weinige landen die ons op dat gebied verslaat. Dan de begrotingstekorten jaar in jaar uit en een traditie van hoge inflatie. Ook daarin behoort Griekenland, maar ook onze europartners zoals Italië en Portugal, tot de wereldtop.

 Zijn er ook landen die én een kleinere overheid dan Nederland én een traditie van lage inflatie én hun begrotingen op orde hebben, zeg maar landen die volgens velen dus alles fout doen wat ze fout kúnnen doen en nu dus uitgeteld op de grond liggen waarschijnlijk? Ja. Duitsland en Zwitserland. Toegegeven, er zijn óók landen met een grote overheid die vergelijkbaar zijn met Nederland, zoals Zweden, Noorwegen of Finland. Maar dat zijn óók landen die, in netto termen, geen schuld hebben zoals Nederland maar juist een goedgevulde spaarpot.

 Dé oplossing is volgens velen dus een cocktail van torenhoge inflatie, aanhoudend rood staan en een nóg grotere overheid. Ofwel dat Nederland zo min mogelijk op Duitsland, Zwitserland, Zweden of Noorwegen en juist zoveel mogelijk op Griekenland, Italië of Portugal, moet lijken. Zo verslaan we volgens allerlei (zelfbenoemde) "experts" blijkbaar de crisis. Een cursus economische werkelijkheid en historie en een werkbezoek aan Griekenland en Zweden is hen zéér aan te raden.

Edin Mujagic*?
Monetair econoom en DCA analist rentemarkt

*Deze column van Edin schrijft hij voor de krant Metro. Deze verscheen op 23 mei 2014.

Edin Mujagic

Edin Mujagic is macro-econoom en hoofdeconoom bij OHV Vermogensbeheer. Hij focust zich op de wereldwijde centrale banken, en in zijn blogs schrijft hij met name over de ECB en Fed. Ook heeft hij diverse boeken geschreven.

Meer over

Edin Mujagic
Reacties
1 reactie
anton 22 Juli 2014
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/columnisten/edin-mujagic/item/10854342/Nederland-bestrijdt-crisis-naar-Grieks-voorbeeld]Nederland bestrijdt crisis naar Grieks voorbeeld[/url]
kan niet helemaal uit dit artikel begrijpen of nederland echt de crisis bestrijdt naar grieks voorbeeld of dat alleen mensen dan willen? De inflatie is in nederland toch bijna 0 dus gaat de vergelijking met griekenland niet op?
Graankoning 22 Juli 2014
Ik snap niet wat boerenbusiness met een "zelfbenoemde" "Expert" van dit niveau moet en al helemaal niet waarom zij "een column" van deze "expert" zomaar op deze site plaatst. Het zijn namelijk wel erg algemene verwijzingen die meneer Mu"Magic" in zijn column naar boven tovert. Ik heb niet het idee dat meneer ook maar enig idee heeft wat er in met name Griekenland aan de hand is, wat er zich daar momenteel afspeelt en laat staan dat hij kan weten wat er wel dan niet "door Griekse overheidshanden vloeit" om het dan notabene ook nog eens te vergelijken met onze NL economie.

Dit lijkt weer eens een voorbeeld van populistisch journalisten gedrag. Prima dat deze man dit beroep kiest, en dat hij zijn boterham probeert te verdienen, maar wij als boerenbusiness lezers hoeven niet met dit soort populistische en niet beargumenteerde vergelijkingen worden geconfronteerd.

Ik heb gezegd.

G. Kruijer
U kunt niet meer reageren.

Wat zijn de actuele noteringen?

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden