Column Edin Mujagic

Verbazingwekkend, juichen om zwakke euro

18 Maart 2015 - Edin Mujagic - 8 reacties

Met elke cent waarmee EUR/USD zakt – en tegenwoordig is dat een kwestie van uren lijkt het wel – neemt het gejuicht uit allerlei hoeken toe in Nederland. Een zwakke euro is goed voor de export en daarmee voor de Nederlandse economie, klinkt het dan.

Elke keer als ik zoiets lees of hoor denk ik: economische geschiedenis zou een verplicht vak voor alle managers, economen, analisten, politici, journalisten en anderen moeten zijn. Want wie de economische en zeker monetaire historie een beetje kent, wéét dat een zwakke munt geen goede zaak is. Voor het bewijs hoeven we niet verder te gaan dan enkele eurolanden.

Het economisch model van landen zoals Griekenland en Italië was decennialang een mix van zwakke munt, relatief hoge inflatie en begrotingstekorten. Die zwakke munt was goed voor de export. Goed, daardoor was de inflatie hoog, waardoor na enige tijd de export ook problemen kreeg (door stijgende loonkosten bijvoorbeeld), maar de oplossing was makkelijk: eens in zoveel tijd devalueerde de overheid de munt van het land en het feest kon opnieuw beginnen. Dat je als overheid vooral schuld op schuld moest stapelen is dan eigenlijk heel logisch: hoge inflatie lost een deel van je schuld af namelijk.

Ten noorden van de Alpen vinden we landen die decennialang er juist een heel ander economisch model op na hielden. Duitsland en Nederland bouwden hun economisch huis op een fundament van een sterke munt, relatief lage inflatie en relatief gezonde overheidsfinanciën. De waarde van de mark of de gulden zien dalen, laat staan met opzet verlagen, stond gelijk aan nationale schande.

Wat hebben die verschillende modellen die landen opgeleverd? De Griekse en de Italiaanse bedrijven zijn nauwelijks concurrerend op de internationale markt, de rentes in die landen lagen veel hoger dan de rentes in Nederland en Duitsland en de levensstandaard is er ook lager.

De Duitse en de Nederlandse daarentegen kunnen bijna elke concurrentie aan. De sterke mark en gulden hebben die bedrijven namelijk gedwongen voortdurend te innoveren en efficiënter te worden. Dat hebben ze zo goed gedaan, dat die mate van kwaliteit ze in staat stelt extra winst te maken: Duitse machines zijn duurder dan machines uit de VS of andere landen maar het is de “Made in Germany’ stempel erop waardoor de Duitse producent zijn concurrenten kan aftroeven én een hogere prijs kan vragen.

Dat innoveren, investeren en efficiënter worden kon ook omdat de kosten relatief gezien weinig stegen. Door de lage inflatie was het niet nodig lonen elk jaar fors te verhogen en geld lenen om te investeren was, dankzij de lage rentes, relatief goedkoop. Dat Duitsland en Nederland tot de meest welvarende landen in Europa en de wereld behoren, is dan ook terug te voeren tot die traditie van een sterke munt, lage inflatie en relatief gezonde overheidsfinanciën.

De introductie van de euro in 1999 was in feite een poging die twee modellen samen te voegen. Maar dat is onmogelijk; zij staan immers lijnrecht tegenover elkaar: er is geen model mogelijk waarin de munt én sterk én zwak is, waarin de inflatie én laag en hoog is en de overheidsfinanciën én gezond én verrot zijn. De twee modellen zijn als olie en water: je kunt die twee vloeistoffen mengen en door elkaar schudden totdat je een ons weegt, zodra je stopt drijft olie gewoon op het water.

De eurolanden zoals Griekenland en Italië konden echter niet meer het spel opnieuw laten beginnen door de munt te devalueren: de euro was van ons allemaal en niet alleen van hen. De fusie van de twee modellen was onmogelijk en het enige wat overblijft is dan één van de twee modellen promoveren tot hét economisch model van de eurozone. Dat is inmiddels gebeurd. Waar het gezamenlijke economische model het Duits/Nederlandse model zou zijn – sla het Verdrag van Maastricht erop na – is de praktijk heel anders. De Europese Centrale Bank (ECB) is sinds deze week bezig met het de facto en in principe onbeperkt financieren van de begrotingstekorten. En de bank doet er alles aan de waarde van de euro verder de grond in te boren. Veelzeggend is dat de Italiaanse minister-president onlangs in een interview zei te dromen van pariteit tussen de euro en de dollar. De baas van de ECB had eigenlijk erop moeten reageren. Het bleef echter oorverdovend stil uit Frankfurt.

Dat verbaast me niet, de baas van de ECB is een Italiaan en de tweede man van de bank een Portugees. Portugal is nog zo een land dat zwoer bij een zwakke munt. Wat wel verbaast is dat er in Nederland niet alleen weinig kritiek os op deze ontwikkeling maar dat de waardedaling van de euro met gejuich ontvangen wordt en elke keer als de inflatie zakt, dat als iets vreselijks gepresenteerd wordt.

Als het model bestaand uit een zwakke munt, relatief hoge inflatie en hoge begrotingstekorten en staatsschulden de weg naar een sterke, welvarende economie zou zijn, zoals velen in Nederland tegenwoordig impliceren als ze meer inflatie, een zwakkere euro en structurele begrotingstekorten als dé crisisoplossing voorschrijven,en dus de tegenpool ervan de weg naar een economische ruïne is, waarom moeten landen als Duitsland en Nederland al jarenlang landen zoals Griekenland, Italië en Portugal van de ondergang redden en is het niet andersom? Immers, áls een zwakke munt en hoge inflatie goed beleid zou zijn, zou je verwachten dat zij nu sterke eurolanden hadden moeten zijn.

De eurozone is in niets de muntunie geworden die ons beloofd is. Het is een muntunie waar onder meer het streven naar inflatie niet alleen gedoogd wordt maar zelfs het beleid is geworden. Het treurige is dat dat in Nederland door velen op handen wordt gedragen terwijl wij, met onze economische historie, juist beter zouden moeten weten.

Edin Mujagic
Monetair econoom en DCA analist rentemarkt

Edin Mujagic

Edin Mujagic is macro-econoom en hoofdeconoom bij OHV Vermogensbeheer. Hij focust zich op de wereldwijde centrale banken, en in zijn blogs schrijft hij met name over de ECB en Fed. Ook heeft hij diverse boeken geschreven.
Reacties
8 reacties
HansK 18 Maart 2015
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/columnisten/column/10862626/Verbazingwekkend,-juichen-om-zwakke-euro]Verbazingwekkend, juichen om zwakke euro[/url]
ECB heeft maar één doel en dat is de inflatie rond 2% houden (prijsstabiliteit). Aangezien deze nu laag is, neemt de ECB monetaire maatregelen om deze inflatie weer op gewenst niveau te krijgen. Dat is een andere intentie dan dat Griekeland/Italië vroeger hadden. Deze landen pompte ook bij een hoge inflatie gerust geld in de economie waardoor de inflatie nog hoger werd waardoor een devaluatie van de munt noodzakelijk werd. Gezien het doel van de ECB zullen ze er alles aan doen om de inflatie weer terug te brengen naar 2%. Het is te hopen dat de ECB precies heeft berekend hoeveel geld er in de economie gepompt moet worden om op deze 2% uit te komen. Maken zij een misrekening dan zitten we met de gebakken peren (oplopende rente etc).
Poederboer 18 Maart 2015
Hoezo de Euro komt onderuit?. We leven al jaren met een veel te sterke Euro t.o.v. wereldmarkt. Hierop kon de EU niet meekomen met export.

Deze correctie die al jaren op zich laat wachten is een niet meer dan gezonde ontwikkeling. Komt Euro beneden 0,9 Dollar, kom dan een keer opnieuw dit verhaal uitleggen.

Deze Euro is niet zwak.

http://www.lieshout-partners.nl/files/Grafieken DFT/Euro.jpg
vanplateringen 20 Maart 2015
Hansk, Triest dat er gestreefd wordt naar 2% inflatie. Iedereen klaagt altijd al dat het leven zo duur is, en terecht. Nullijn zou beter zijn voor het volk, alleen niet voor de schulden van de overheid. Oftewel we worden gigantisch belazerd door die ambtenaren, alleen het gewone volk ziet dit niet, is er misschien ook te dom voor. Het is natuurlijk ook geen spectaculair onderwerp. Helaas wel superbelangrijk.
euroslaafje 21 Maart 2015
Dit alles heeft te maken met globarisering (allen samen zinken)en de werkende mensen laten opdraaien voor de profiteurs.Ze maken de mensen nogal wat wijs,hebben ze nu niets geleerd van de geschiedenis????er is maar 1a2 oplossingen en die zullen er wel moeten komen1 volledige schuldsanering of 2 allemaal een bestaansminimum ook de werkende mens.ik weet wat ze aan het doen zijn, aan het proberen de staatsschuld weg te printen.maar niet te snel ziet dat iedereen van geld lopen gaat.de financiele terroristen
zeeuw 21 Maart 2015
Binnen nu en 15 jaar het zelfde als wat er in argentinie en rusland is gebeurd.

Allemaal nog 500 euro pinnen en met zijn allen op nul herbeginnen.
realist 22 Maart 2015
Als dit de realiteit is zullen ze de eurolanden nooit gekoppeld kunnen houden en valt die vroeg of laat (gedeeltelijk) uit elkaar
pier 22 Maart 2015
het verschil tussen de sterke economieën en de zwakke zuidelijke landen is ook te groot.... dus ja
Frans 22 Maart 2015
Voor het oprichten van een muntunie zijn vele jaren van voorbereiding geweest. Nu de muntunie niet werkt volgens de verwachtingen kan men niet van vandaag op morgen de muntunie eindigen, ook aan het einde van de muntunie zijn vele jaren van voorbereiding nodig. Maakt het huidige beleid hier onderdeel van uit?
tinus@hetnet.nl 24 Maart 2015
inflatie is niet hoog itt wat beweerd wordt......dus is niet vergelijkbaar met geschiedenis...
U kunt niet meer reageren.

Wat zijn de actuele noteringen?

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Podcast Valuta met Joost Derks

Zicht op lagere rentes brengt markten in extase

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden