Blog: Edin Mujagic

Brussel, niet de populisten, dodelijk voor de euro

10 Augustus 2016 - Edin Mujagic - 3 reacties

Sinds gisteren is het definitief: Spanje en Portugal krijgen géén boete voor het feit dat ze al heel lang de Europese begrotingsregels schenden en hun leven maar niet beteren.  Na lang wikken en wegen besloot de Europese Commissie beide landen vrijuit te laten gaan. Daarmee kan deze week wel eens de geschiedenisboeken ingaan als de week waar de val van de euro is ingezet. En dat besluit kost Nederland veel geld.

Euforisch waren de Europese beleidsmakers in 1997 toen ze in Amsterdam het Stabiliteits- en Groeipact (SGP) overeenkwamen. Daarmee was het fundament gelegd voor de gemeenschappelijke munt.

Het SGP had als doel begrotingsdiscipline af te dwingen, want die was cruciaal om van de euro een succes te maken. Voor het geval dat de eurolanden zich er niet aan zouden houden, werd een sanctiemechanisme opgetuigd, met als ultieme sanctie een boete. Het zag er allemaal prima uit op papier. Toenmalig premier Kok zei in de Kamer dat de afspraken „in marmer gebeiteld” waren.

Er traden echter twee problemen op met het SGP. In de eerste plaats hield een grote groep eurolanden zich er niet aan en in de tweede plaats liet de waakhond die het naleven van de begrotingsregels moest afdwingen, de Europese Commissie, structureel na dat gedrag te bestraffen.

Schending van de Europese begrotingsafspraken zou tot een boete moeten leiden volgens de regels

Vanaf 1999 tot en met 2008 – we laten de, ook in begrotingstechnische zin, crisisjaren sinds 2008 maar even buiten beschouwing– waren er slechts drie eurolanden die zich aan de regels hielden: Luxemburg, Finland en België. Nederland, Oostenrijk, Ierland en Spanje overschreden de tekortnorm maar één keer en ook maar net. Griekenland presteerde het om in elk jaar de regels te overtreden, met een forse afwijking van wat toegestaan was. Als Griekenland kampioen is onder de overtreders, dan is Portugal de vice-kampioen. Dat land had in acht van de tien jaren een (veel) te hoog begrotingstekort. En in die twee andere jaren lag het tekort precies op de grens van wat toegestaan was. Frankrijk en Duitsland schonden de Europese begrotingsregels de helft van de tijd en Italië meer dan de helft. Een saillant detail is dat het SGP er kwam op aandringen van Duitsland.

Al die tijd heeft de Commissie geen cent boete opgelegd. Afgelopen weken zag het ernaar uit dat dat zou veranderen. Spanje en Portugal zouden nu eindelijk een boete krijgen. Frankrijk zou echter weer de dans ontspringen, omdat, om met Commissiepresident Juncker te spreken, „het Frankrijk is.” Dat in ieder geval Spanje en Portugal een boete zouden krijgen was te verwelkomen. Daaruit zou blijken dat het SGP, het fundament onder de euro, niet verrot is. Deze week besloot Brussel echter ook die twee landen vrijuit te laten gaan.

Ik denk dat deze week daarmee de geschiedenis in zal gaan als het echte begin van het einde van de euro. Het Stabiliteits- en Groeipact is definitief dood. En aangezien het SGP het fundament is onder de euro, is die munt te vergelijken met een wankel huis waarvan niet bekend is wannéér het zal instorten, maar wel dát het zal instorten. Terwijl de cruciale afspraken voor de levensvatbaarheid van de euro niet nageleefd worden, worden tevens onder aanvoering van Brussel allerlei nieuwe mechanismen opgetuigd die ervoor zorgen dat de landen die zich wel aan de regels houden tientallen miljarden euro’s overmaken aan de overtreders.

Sinds 1999 is schending van de regels schering en inslag maar er is geen cent boete opgelegd

Is het dan verwonderlijk dat overal in de eurozone stemmen opgaan en steeds luider klinken om uit de euro te stappen en de gulden, de schilling, de markka, et cetera opnieuw in te voeren? In Nederland klinkt ook de roep om een Nexit steeds harder. Als de euro sneuvelt, zullen het niet de populisten zijn die de munt de nek omgedraaid hebben, maar de beleidsmakers in de eurolanden en vooral in Brussel, die vanaf dag één zich niet aan de regels hielden en dat onbestraft lieten. Zeker omdat ze –om de euro te redden– pleiten voor meer integratie, lees: structureel meer geld van de prudente eurolanden naar de overtreders. Het is dan slechts een kwestie van wachten tot het eerste land uit de euro stapt.

Overigens kost het besluit van de Europese Commissie om Spanje en Portugal geen boete op te leggen Nederland veel geld. De twee landen hadden een boete van circa 2,4 miljard euro moeten krijgen. De afspraak over die Europese boetes is dat het geïnde geld niet naar de Europese Commissie gaat maar wordt verdeeld onder de eurolanden die zich wél aan de regels houden. De verdeelsleutel is het aandeel van elk land in het bruto binnenlands product van de eurozone, exclusief de zondaars. Het Nederlandse aandeel komt uit op ca. 5 procent, wat betekent dat had Brussel de boete wél opgelegd, Nederland 120 miljoen euro zou hebben gekregen. En had Brussel sinds de invoering van de euro wel zijn taak gedaan en boetes opgelegd aan landen die zich niet hielden aan de regels, zou Nederland, zeer conservatief gerekend, zeker 1,5 miljard euro hebben geïncaseerd, als een van de weinige landen dat zich bijna de hele tijd aan de regels hield.

Edin Mujagic

Edin Mujagic is macro-econoom en hoofdeconoom bij OHV Vermogensbeheer. Hij focust zich op de wereldwijde centrale banken, en in zijn blogs schrijft hij met name over de ECB en Fed. Ook heeft hij diverse boeken geschreven.

Edin Mujagic

Edin Mujagic is macro-econoom en hoofdeconoom bij OHV Vermogensbeheer. Hij focust zich op de wereldwijde centrale banken, en in zijn blogs schrijft hij met name over de ECB en Fed. Ook heeft hij diverse boeken geschreven.
Reacties
3 reacties
DJ 10 Augustus 2016
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/ondernemen/columns/column/10871076/Brussel,-niet-de-populisten,-dodelijk-voor-de-euro]Brussel, niet de populisten, dodelijk voor de euro[/url]
Wederom een briljante analyse van Edin.
Dit is de pijnlijke waarheid.
jan veltkamp 10 Augustus 2016
Dat ze in Brussel van alles verzieken is al heel lang een feit, toch. Wat dat aan gaat is dit bericht niks nieuws maar gewoon een feit extra aan de lange lijst. Als het fout gaat heeft een ander het gedaan en als het per ongeluk goed gaat weten ze zich zelf wel een bonus toe te spelen.
Jan 10 Augustus 2016
Vrijwel de hele NL politiek ging mee in de euro-euforie. De Nederlandse SGP was een van de partijen die niets zagen in dit onnodige megalomane inleveren van autonomie.
Er was een boek van een econoom"rijk blijven" en andere waarschuwingen; niets kon de politiek van deze dwaalweg afbrengen.
De echte schade hebben we nog niet echt gezien: verplicht Europees niveleren onder Brusselse gezag.
We moeten er links-of rechtsom UIT!
Johan 10 Augustus 2016
Iemand met spaargeld zal dus moeten beslissen, ofwel blijft hij zitten en heeft hij er vertrouwen in dat het met de euro allemaal wel goedkomt ofwel heeft hij daar geen vertrouwen in. Dan zal hij best zijn euro's omwisselen tegen Zwitserse franken, met negatieve rente, of dollars kopen met nog 1,5 % als mogelijk rendement, wat in de toekomst nog veel zal blijken, gezien we volgens sommigen de komende jaren tot -3% rente op spaargelden zullen halen.
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden