Column Edwin Burgers:

Wachten op de 2 in aardappelprijs

2 December 2010 - Edwin Burgers

Een goede beurs was het, de Interpom in het Belgische Kortrijk. Drie dagen lang was daar marktkennis en vakexpertise van met name Frankrijk, België en Nederland, drie van de vijf belangrijkste aardappellanden in de Europese Unie, gebundeld. En de stemming was goed, zo heb ik daar die dagen ervaren. Iedereen voorziet dat het een goed aardappeljaar gaat worden.

Tenminste, als je kwalitatief goed bewaarbare aardappelen achter de planken hebt zitten. Dat valt in België nog niet mee, zo heb ik uit de reacties van telers daar mogen vernemen. Natuurlijk, er zijn er voldoende telers die met een lach rondlopen en vertellen dat de kwaliteit van hun partij aardappelen in orde is.

Maar toch heb ik ook veel boeren gesproken die zich grote zorgen maken over de conditie van de aardappelen die zij in de schuur hebben liggen. Vooral Bintje, bij onze zuiderburen nog steeds het hoofdras bij uitstek, heeft te kampen met rot en glazige punten. Dat is ook een belangrijke reden dat de gemiddelde notering voor Bintje in België nog niet veel boven de 15 euro is uitgekomen. Het aanbod is groot genoeg om de fabrieken van grondstof te voorzien.

Of alle aardappelen daarbij het predikaat ‘fritesgeschikt’ krijgen volgens de definitie zoals we dat met z’n allen hebben afgesproken, is maar de vraag. De fabrieken proberen nu zo veel mogelijk product te maken uit de aardappelen die beschikbaar zijn. Hiervoor is in deze periode meer grondstof nodig om dezelfde kwaliteit en volume frieten te maken.

Het Belgische proefcentrum PCA prognosticeert een bruto aardappeloogst bij onze zuiderburen van 3,25 miljoen ton dat nu in de bewaring zou liggen (daar zijn de niet gerooid hectare al van afgetrokken), een tikje minder dan vorig jaar. Netto blijft daar zo goed als zeker nog minder van over dan vorig seizoen. Dat betekent dat de areaalsuitbreiding met 8 procent tot 77.000 hectare dit voorjaar qua opbrengst compleet teniet is gedaan.

Voor de markt betekent dit dat we eerst door het moeizame en slecht te verwerken product heen moeten, voordat de weg in prijs omhoog lijkt te gaan. De Belgische boeren die ik in Kortrijk heb gesproken gaan er allemaal vanuit dat later dit seizoen de ‘2’ het eerste cijfer wordt in de aardappelprijs. De termijnmarkt wijst dat ook uit. Dan moet je wel prima bewaarbare aardappelen in de cel hebben liggen om hier van te profiteren. 

Edwin Burgers
Directeur DCA-Markt

Edwin Burgers

Edwin Burgers is directeur van DCA Group, wat zich richt op market consultancy en risicomanagement voor agrarisch ondernemers en de agribusiness. Hij is tevens regelmatig te zien in de marktupdate over de aardappelmarkt.

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden