Column Edwin Burgers

Contract oogst 2013 domineerde op Interpom

28 November 2012 - Edwin Burgers

Sinds één van de eerste Interpombeurzen begin jaren negentig is de beurs uitgegroeid tot één van de belangrijkste aardappelevenementen in West Europa. Nu is de aardappel door de huidige hoge prijzen ook weer een veelbesproken onderwerp. Iets wat door het bezoekersaantal op dag 2 gesteund werd toen het eerder gevestigde record gebroken werd.

Ook wij als DCA Kenniscentrum hadden een stand op de Interpom en konden rekenen op "warme" belangstelling van de telers. Er wordt onder andere veel naar het aardappel videomarktbericht gekeken, vaak was het een feest van "eenzijdige" herkenning. Opmerkelijk was het dat één van de punten in het recent verschenen "DCA analyse prijsontwikkeling aardappelen" de gemoederen op de beurs bezighield.

Ik refereer hiermee aan de contractprijzen voor aardappelen en het zekerstellen van de grondstof. "Door de toename in verwerkingscapaciteit en vraag naar fastfood in de wereld, lijkt het er op dat de teler weer aan het stuur zit. Een hogere vaste prijs van de contracten oogst 2013 lijkt dan ook een zekerheid."

Maar wie had kunnen denken dat tijdens de Interpombeurs juist Clarebout Potatoes met substantiële hogere contractprijzen voor teelt 2013 op tafel zou komen. Hoewel de fritesproducent op de beurs ontbrak was Clarebout het gesprek van de dag.

De aardappelverwerker heeft de contractprijzen voor oogst 2013 met maar liefst 30 procent verhoogd naar bijv.  11,60 euro voor Fontane week 40 en 15,00 euro voor Bintje laatste week april 2014. Een hogere contractprijs is overigens wel pure noodzaak gezien de verder stijgende kostprijs van de aardappelteelt.

Een reden voor deze zet is de concurrentie van de hoge tarweprijzen. Telers stellen zich de vraag; aardappelen poten of graan zaaien? Blijkbaar zijn de verwerkers er toch niet helemaal gerust op en wordt met hogere contractprijzen geprobeerd de teler het laatste zetje in de rug te geven om toch maar aardappelen te blijven telen. De move van Clarebout zorgt voor hoofdbrekens bij de collega verwerkers, wat moet de strategie zijn?

Ondertussen houdt ook de termijnmarkt oude oogst van vandaag de dag de gemoederen bezig. Bezoekers op de beurs hadden voor mij maar één vraag; worden de aardappelen nog duurder? Vragen waar ik geen antwoord op heb. Wel kan ik het advies geven dat winst nemen nooit een verkeerd idee is. De "wachters" na de Interpombeurs 2010 (afzet naar Rusland viel stil) pakten ook niet de hoofdprijs, daarbij wel opgemerkt hebbende dat de situatie momenteel veel spannender is!

Edwin Burgers
Directeur DCA-Markt

Edwin Burgers

Edwin Burgers is directeur van DCA Group, wat zich richt op market consultancy en risicomanagement voor agrarisch ondernemers en de agribusiness. Hij is tevens regelmatig te zien in de marktupdate over de aardappelmarkt.

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden