Column Edwin Burgers

Aardappelmarkt heeft afslag gemist, maar welke?

18 September 2014 - Edwin Burgers

Waar hebben we de afslag gemist? Het begon vorig jaar rond deze tijd zo goed, maar inmiddels weten we dat aardappelseizoen 2013/14 in een fiasco eindigde en het seizoen waar we nu in zitten erin dreigt mee te trekken. Vol enthousiasme, want we hadden twee goede aardappeljaren achter de rug met aan het eind prijzen van boven de 30 euro, gingen we oogst 2013 in. De stemming werd nog groter toen bleek dat er aan het begin van de zomer van 2013 in Zuid-Duitsland wateroverlast was. 

Ook vanuit de verwerking was de stemming vast, er werd aan het eind van 2013 dekking voor de maanden erop gezocht, maar de teler bleek terughoudend met het geven van aanbod in de verwachting op nog hogere prijzen. De verwerkers weken om de dekking toch rond te krijgen uit naar alternatieven (denk aan zetmeelaardappelen). Ondertussen werd duidelijk dat in Frankrijk en België, en toch ook in Nederland, de oogst gewoon goed te noemen was. Voordat dat echter helder was, waren de Fransen hun pommes de terre al lang en breed aan de Duitsers en hun klanten aan het slijten. De Duitsers zaten immers door de lagere aardappeloogst en de daardoor hoge verwachtingswaarde te wachten op betere prijzen. Wij hier in Nederland, maar ook in België zaten geduldig in de wachtkamer voor Rusland. Daar was immers een matige oogst, het had een goede exportbestemming kunnen zijn. Had, want de Russen kwamen niet. 

Toen de Duitse markt uiteindelijk in elkaar zakte, het bleek toch anders dan de Engelse situatie het jaar ervoor, kwam er ineens wel aanbod. Van een stijgende markt was toen geen sprake meer. Integendeel; de prijs zakte en zakte nog dieper. De verwerker was terughoudend met het geven van vraag en liet de markt komen. Daarbovenop kwam nog eens een vroeg voorjaar waardoor marktspelers op tijd over konden op vroege aardappelen. Het uitgebreide areaal en het gunstige groeiseizoen maakten daarbij zonneklaar dat er ook voor het nieuwe seizoen waarin we nu zijn beland genoeg aardappelen zouden zijn.

Hebben we nu met z’n allen zitten slapen? Reden we zó hard eind vorig jaar dat we de afslag hebben gemist of waren we verblind door de resultaten van het voorgaande jaar? Als we in november en december 2013 de richtingaanwijzers hadden aangetikt en de afslag hadden genomen om de aardappelen te verkopen, was de teler dan beter af geweest? Dan had hij een prijs kunnen krijgen van omstreeks 15 euro in plaats van 10 tot 12 euro in februari, tot onder de 10 euro aan het eind van het seizoen. 

Inmiddels is iedereen wakker geschud, maar hoe komen we uit die donkere kelder? Actuele termijnmarktkoersen van rond de 6,50 euro en af land noteringen in Goes en Emmeloord tussen de 1,50 en 3 euro beloven weinig goeds. Die negatieve stemming wordt verergerd door het grotere areaal, het zwaar gecontracteerde volume tegen relatief hoge prijzen en de verwachte oogstprognoses in de EU-5, maar ook in Oost-Europa en de Verenigde Staten. Kortom; we staan weer op nul. Lichtpuntje van deze overschotsituatie is dat er een sterke onderstroom op gang komt, telers morsen bewust en verwerkers draaien overuren. Laten we hopen dat deze factoren later in het seizoen wat lucht geven. Misschien dat deze koude lucht de ogen het komend verkoopseizoen open houdt, zodat we de volgende afslag niet zo snel zullen missen. 

Edwin Burgers
Directeur van DCA Groep

Edwin Burgers

Edwin Burgers is directeur van DCA Group, wat zich richt op market consultancy en risicomanagement voor agrarisch ondernemers en de agribusiness. Hij is tevens regelmatig te zien in de marktupdate over de aardappelmarkt.

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden